Moderne woonkamer met open keuken, houten vloer en design stoelen.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een wereld van eenvoud, esthetiek en Deense klassiekers

Achter een lange, witte muur gaat de woning schuil van Majbritt en Jesper Johansen, die samen de creatieve studio Designunit vormen. Neem een kijkje achter die muur en ervaar hun verscholen wereld van op-en-top Scandinavisch design, rust en privacy.

Witte gestucte muur, met grind en dennen.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Na een paar jaar in het Deense Seeland te hebben gewoond, begonnen Majbritt en Jesper Johansen tweeënhalf jaar geleden een groot verbouwingsproject nabij Aarhus in Jutland, waar ze allebei zijn opgegroeid. Ze werden niet zozeer verliefd op het huis zelf, maar meer op wat het zou kunnen worden – niet in de laatste plaats vanwege de perfecte ligging. Nu wonen ze met hun twee zonen in een groot, wit jarenzestighuis vlakbij de kust.

De voorheen gele bakstenen zijn wit gestuukt en het huis kreeg een plat dak. De paar kleine raampjes zijn vervangen door grote raampartijen, want Majbritt en Jesper zijn dol op licht en reflecties, maar alleen in het binnenste deel van het huis. De woning doet nu denken aan een Spaanse haciënda, met een lange, gesloten, gestuukte muur naar de buitenwereld en beslaat de na de verbouwingen 180 m2.

Het huis had allemaal kleine kamertjes. Het stel brak alle binnenwanden door en ontwierp een nieuwe indeling, waardoor de woning nu een grote, samenhangende plattegrond heeft. Het idee was het huis zo in te richten dat er volop ruimte zou zijn om te leven, en voor bezoek en kinderen die de hele tijd naar binnen en naar buiten rennen.

Woonkamer met gegoten betonvloer. parket en Scandic design meubels.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De grote puien maximaliseren de hoeveelheid daglicht en zorgen ervoor dat de grote ruimte continu verandert door het licht en de stand van de zon. De lange gordijnen achter de bank van Fischer Gardiner in Aarhus zijn opgehangen om een zacht contrast te creëren met het ruwe beton, en ten behoeve van de akoestiek. Bovendien vormen ze een dynamische wand naast de meer statische, zwarte raamkozijnen. De stoel The Swan is een echte klassieker, in 1958 ontworpen door Arne Jacobsen en geproduceerd door Fritz Hansen. De hanglamp Franklin komt uit de serie Tribeca, die Søren Rose ontwierp voor Menu.

Dressoir van Mater, spiegel van Gubi.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Woonkamer met gegoten beton vloer en parket, en zwarte houtkachel.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"We vroegen een architect de aanbouw te ontwerpen. Hij stelde een ruimer oudergedeelte voor met een grote slaapkamer. Maar wij vinden de leefruimte overdag belangrijker, dus legden we daar meer de focus op," vertelt Majbritt.

Glazen pui met design ligstoel en industriële lamp.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Klassieke meubels zijn een rode draad in het interieur van het huis, zoals de Flag Halyard Chair, een ontwerp van Hans J. Wegner uit 1950 dat wordt geproduceerd door PP Møbler. Erachter staan een zwarte Grasshopper-vloerlamp van Gubi, een ontwerp van Greta Grossman uit de jaren 1940, en drie vloervazen van CasaShop.

Salie groene sofa, met ronde salontafels op betonvloer.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In de woonkamer staan de bank Juul, ontworpen door Jens Juul Eilersen, met daarop diverse kussens van Magasin en Aiayu en een mix van ronde tafeltjes van Mater en &tradition, die je naar behoefte kunt verplaatsen.

Met de nieuwe aanbouw vormt het huis een hoek, wat het idee geeft van een binnentuin die in contact staat met het leven in het huis. Daarnaast creëren de plafondhoge ramen het gevoel dat de ruimtes doorlopen tot achter in de tuin.

Majbritt zegt nog: "Denen zijn nieuwsgierig en kijken graag bij anderen naar binnen. Maar wij houden ook erg van de anonimiteit en van de rust om onszelf te kunnen zijn – misschien juist omdat we vaak mensen over de vloer hebben. Daarom is een gesloten muur aan de wegkant een goede oplossing voor ons"

Buiten hebben ze op verschillende plekken kleine oases gecreëerd, zoals een breed, licht pad met zandkleurige tegels dat langs het huis loopt en waar dennen, pijnbomen en riet zijn geplant.

"De kleuren van zee en strand en de geur van naaldbomen als je langs het huis loopt, geven ons een gevoel van rust"

Ronde eettafel, marmer blad en zwarte stoelen.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In het eetgedeelte staat de Poul Kjærholms PK54 met bruin marmeren blad van Fritz Hansen. Eromheen staan zwartgelakte en zwartgebeitste Y-stoelen met gevlochten zitting van Hans J. Wegner uit 1949, ontworpen voor Carl Hansen & Søn. De lamp boven tafel is een Mantis. De terrasvlonder is van larikshout, dat in de loop der tijd zilvergrijs wordt en daardoor samenvloeit met de kleuren van de andere vloeren.

Zwart keukeneiland met marmer blad.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Minimalistische zwarte keuken met kookeiland en barkruk.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Majbritt en Jesper verdienen hun brood met het uitwerken van ideeën voor klanten, en bij de voorbereiding voor de verbouwing en inrichting van hun eigen huis maakten ze ook moodboards met allerlei ontwerpen. Vooral voor de aanbouw met de gietvloer die tot aan de parketvloer moest komen te lopen.

"Veel mensen vonden dat we de houten vloer moesten doortrekken in het hele huis, maar we wilden graag een afscheiding aanbrengen, waardoor er een kamer in een kamer ontstaat. Ook het contrast tussen de materialen sprak ons aan. Het was nog niet eenvoudig om de vloer te laten maken die ik wilde, want er is beton en beton," zegt Majbritt, die van tevoren een duidelijk idee had over de structuur en het oppervlak. Beiden zijn heel blij met het resultaat.

Badkamer met grote grijze tegels en rustieke spiegel.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In het interieur verloochent Majbritts verleden als stylist zich niet. Ze is het gewend om overal dingen vandaan te halen en duur en goedkoop met elkaar te combineren, want volgens haar bestaat dynamiek bij de gratie van contrast.

"Als ik dingen uitzoek voor ons huis, let ik eigenlijk niet op prijzen, trends of kleuren. Ik kijk wat ik mooi vind en wat Jesper mooi vindt, en dat mengen we tot een gezamenlijke stijl waar we allebei tevreden mee zijn" legt ze uit.

Badkamervloer met robuuste schaal en vaas.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het stel is blij met de Deense designklassiekers en geniet van de geslaagde, fraaie combinatie van functionalisme en esthetiek die de Deense architecten jaren geleden hebben voortgebracht en die nog altijd actueel is.

"Ik vind hun ideeën over het design, de grondigheid waarmee het uitgevoerd werd en de vormentaal geweldig. Het is alleen jammer dat de meubels die ooit door een brede doelgroep konden worden aangeschaft, nu zijn voorbehouden aan meer welgestelden," zegt Majbritt.

Slaapkamer met grijze tinten en bed met grijze sprei.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Minimalistisch witte wandkasten.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Beiden zijn ze van mening dat de meubels goed werken, comfortabel zijn en alleen maar mooier worden in het gebruik.

"Dat merken we dagelijks met al die kinderen en volwassenen die hier komen. En we hebben het geluk dat we van dezelfde dingen houden, en van eenvoud," zegt het stel, dat zowel privé als zakelijk dezelfde designsmaak heeft.

Glazen pui aan terras, met designer stoel.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Patio tuin met houten vloer, betonnen tafel en hangstoel.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Strand in de avond met paarse lucht.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad