Bekijk dit huis van 450 m2 in een prachtig natuurgebied in Noorwegen

Het wisselende weer en het licht zijn indrukwekkend. Het is alsof je elke dag wakker wordt in een ander kunstwerk!

Gezinsleven tussen fjorden & bergen

Weinig mensen worden wakker met een uitzicht als Live Slettvoll en Øystein Berge, die zich hebben gevestigd in het Noorse kustplaatsje Stranda, omgeven door de schitterende natuur.

Het is ook de thuisbasis van het ontwerpbedrijf Slettvoll, en Live is de derde generatie die het levenswerk van haar grootouders voortzet. De zaak is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bedrijf.

Buitenleven aan de achterkant van het huis met uitzicht op de bergen, waar het gezin graag gaat wandelen. De meubels komen uit de buitencollectie van Slettvoll.

© Margaret M. De Lange

Live en Øystein met hun kinderen Sondre en Thale voor de fjord, die zich uitstrekt tot diep in het land.

© Margaret M. De Lange

Terug naar je geboorteplaats

De Noorse natuur is adembenemend, en dat was een van de redenen waarom Live Slettvoll in 2017 na 12 jaar Oslo terug verhuisde naar haar geboortedorp Stranda aan de Noorse westkust.

Live Slettvoll, creatief directeur van het familiebedrijf.

© Margaret M. De Lange

Het huis is uiteraard ingericht met ontwerpen van Slettvoll. Hier de bank Rocket Daybed en de salontafel Harlow. De kleine ronde tafeltjes zijn handgedraaid in Italië, en Live heeft ze gevonden bij Mos Design. Het grote kunstwerk aan de muur komt ook uit de collectie van Slettvoll en is geïnspireerd door de cultuur en het schrift uit Japan.

© Margaret M. De Lange

In Stranda ...

... zijn Lives grootouders, Bergit en Hans Slettvoll, in 1951 begonnen met de productie van rotanmeubels, die zij op de fiets naar de plaatselijke veerboot brachten, die ze weer afleverde bij de klanten. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een groot ontwerpbureau, waar Lives moeder Torill en nu Live zelf deel van uitmaken.

‘Een tijdlang was ik vastbesloten mijn eigen weg te gaan, en er was niet echt druk van thuis om de zaak in te gaan. Ik heb een paar jaar in de IT gewerkt, maar eindigde min of meer per toeval als verkoper in een Slettvoll-winkel in Oslo, omdat ze iemand nodig hadden. Het leek me leuk om wat ervaring op te doen, maar ik werd meegesleept door het tempo en de dagelijkse uitdagingen – en natuurlijk wist ik dat ik bijdroeg aan het familiebedrijf, wat me ook motiveerde. En op een gegeven moment moest ik gewoon toegeven dat ik me thuis voelde,’ zegt Live, die nu creatief directeur is bij Slettvoll.

Je voelt hoe het huis bijna is ingepakt in de natuur. De grote zwarte zwevende bank is van Slettvoll, en Live vond de mooie keramische vaas op een reis naar het buitenland. De spots in het plafond zijn van Flos. In de collecties van Slettvoll is het belangrijk dat elk meubelstuk zijn eigen plaats krijgt en tegelijkertijd iets toevoegt aan het geheel. De stijl is eenvoudig en klassiek, en de ambitie is om design te creëren dat trends overstijgt en tijdloos wordt. De inspiratie voor de kleuren en vormen komt vooral uit de natuur en van reizen.

© Margaret M. De Lange

De eetkamer ligt in het verlengde van de keuken. De tafel en stoelen zijn van Slettvoll, en de lampen zijn handgemaakt door het Italiaanse Giorgetti, gekocht via Slettvoll. De kamer kijkt uit op de prachtige Noorse alpen.

© Margaret M. De Lange

De zwevend trap, die van de woonkamer naar de eerste verdieping leidt, heeft het stel zelf ontworpen. Bij het maken van de 6 meter hoge betonnen muur daarachter zijn er planken in het beton gedrukt om een indruk te geven van de textuur van het hout, wat een mooie en natuurlijke afwerking geeft. De stoel Falcon First is van Vatne, ontworpen door Sigurd Ressell in 1971. Het bijzettafeltje en de kandelaars zijn van Slettvoll.

© Margaret M. De Lange

Geniet van het uitzicht

Samen met haar man Øystein verhuisde Live terug naar Stranda om dicht bij het hoofdkantoor te zijn – en bij de prachtige natuur waar ze mee opgroeide. Hier besloot het stel hun eigen huis te bouwen. Live en Øystein schakelden de architect Hans Arne Berge en bouwvakkers uit de buurt in om het 450 m2 grote huis te ontwerpen en vervolgens te bouwen.

‘Als je een huis bouwt in Stranda, moet je profiteren van het uitzicht. De fjord en de bergen blijven indruk op me maken – het veranderende weer en licht zijn absoluut prachtig en het is alsof je iedere dag wakker wordt met een nieuw kunstwerk. We wilden een moderne woning, helder en licht, maar met donkere contrasten. Omdat er zo veel licht door de ramen naar binnen valt, kun je best wat donkere kleuren toepassen. Maar het is een kwestie van evenwicht. Als het interieur te modern is, vind ik dat het wat onpersoonlijk kan worden, en daarom zijn er elementen nodig om het te aarden en karakter te geven,’ vertelt Live over het huis, dat wordt omlijst door de bergen en dat uitzicht biedt op de fjord.

Lees ook:

De keuken van Kvänum in gerookt eiken heet Brahe. Het tafelblad is gemaakt van zwart graniet. De lamp is van Anour en de barkrukken zijn van Mater.

© Margaret M. De Lange

Stranda is weliswaar een gehuchtje met 5000 inwoners, maar de omgeving is schitterend.

© Margaret M. De Lange

Favoriete ruimte

De woning is verdeeld over drie verdiepingen: een kelder met een garage en bijkeuken, de begane grond met een keuken, woonkamer, drie slaapkamers, twee badkamers en inloopkast, en de bovenste verdieping met nog twee slaapkamers, een badkamer en een woonkamer.

Rondom het huis zijn verschillende terrassen aangelegd, want zoals Live zegt: als het mooi weer is in Noorwegen, moet ervan genoten worden. Haar favoriete vertrek is de keuken, en daar zijn ook de meeste vierkante meters te vinden. Met plafonds van 6 meter en ramen die bijna net zo hoog zijn, stroomt het licht naar binnen.

‘Al van kinds af aan is de keuken mijn lievelingsruimte. Ik denk dat het komt door al het lekkere eten en de gesprekken die je hier altijd voert. In onze keuken hebben we een eethoek, barkrukken aan het keukeneiland en een zithoek, dus er is genoeg ruimte om te socializen,’ zegt Live.

Het huis van Live en Øystein werd gebouwd in 2017. Ze maakten zelf de eerste schetsen en hadden een duidelijk idee hoe het eruit moest zien, zowel vanbinnen als vanbuiten. Een architect en bouwvakkers uit de buurt hebben het project gestalte gegeven.

© Margaret M. De Lange

De slaapkamer heeft een geweldig uitzicht. Het bed en hoofdbord zijn van Slettvoll. De stoel in de hoek is antiek uit de jaren 1920 en een erfstuk van Lives grootvader, Hans Slettvoll.

© Margaret M. De Lange

Derde generatie in het bedrijf

Als derde generatie van het familiebedrijf weet Live wat haar te doen staat: geschiedenis verenigen met moderniteit en relevantie. Sinds haar grootvader zich 70 jaar terug met een startkapitaal van 700 Noorse kronen toelegde op het ontwerpen van meubels, is kwaliteit een van Slettvolls belangrijkste principes geweest. En bij Slettvoll moet je niet bang zijn om je mouwen op te stropen.

‘Het bedrijf is gebaseerd op hard werken, op elk niveau. Daar kun je niet om- heen als je een goed bedrijf wilt runnen. En we durven ons op onbekend terrein te begeven. Dat is ook wat mijn opa deed toen hij op 32-jarige leeftijd zijn baan opzegde om zijn eigen meubelzaak te beginnen, en wat mijn moeder deed toen ze hem in het begin van de jaren 1980 opvolgde en een groot risico nam door de samenwerkingsverbanden met meubelketens en detailhandelaren te beëindigen en onze eigen winkels op te zetten. Dit zijn de waarden waarop het bedrijf is gebouwd en van waaruit ik vandaag werk. Wie niet waagt, die niet wint.’

Lees ook: