Als je een drukke baan hebt, dan is een vaste basis die toegang biedt tot de inherente rust en balans van de natuur onmisbaar. Een Deens-Duits echtpaar heeft deze basis gevonden in het weelderige landschap van Oost-Jutland, waar ze van ruwe materialen een gestileerde U-vormige ‘boerderij’ lieten bouwen die zo functioneel is dat ze alle vrijheid hebben als ze thuis zijn.
De architecten Niels Christoffersen en Erik Weiling hebben de wensen van het stel geïnventariseerd en omgezet in een woning die architectonisch een connectie heeft met de boerencultuur, maar qua uitstraling verfijnd, stijlvol en simpel is. De opdrachtgevers wilden graag dat hun huis uit drie zelfstandige delen zou bestaan, elk met zijn eigen functie, rondom een centrale binnenplaats.
Het is daardoor een besloten binnenplaats geworden, met terrassen en betonnen en stenen bestrating in combinatie met verhoogde borders van cortenstaal.
De vleugel die gericht is op het meer en een glooiend gedeelte van de tuin, bevat de woonkamer, keuken, slaap- en badkamers. De centrale vleugel biedt plaats aan de bijkeuken, opslag, werkplaats en carport, en de derde vleugel fungeert als volière voor een paar giervalken. Alle vleugels zijn aan de buitenzijde bekleed met horizontaal geplaatst Canadees cederhout.
Dit hout is onderhoudsvrij en vergrijst prachtig, en deze grijstinten passen perfect bij de aluminium daken. De horizontale lijnen van het gebouw en de verticale lijnen van het dak creëren een visueel ritme. De strakke uitstraling van het gebouw is vooral te danken aan het zadeldak en de afwezigheid van storende elementen als dakgoten en een ventilatiesysteem, die onzichtbaar zijn geïntegreerd in het gebouw voor een elegante aanblik.
Grote schuurdeuren, bekleed met verticale planken van cederhout en met stalen schuifrails aan de buitenzijde, benadrukken de rustieke sfeer en de authentieke verwijzingen. Ze zorgen voor een optimale toegankelijkheid en bieden de mogelijkheid contrasten tussen een open en gesloten ruimte te creëren.
Ook binnenshuis zijn simpele architectonische trucs toegepast, vooral in de woonvleugel, die in tegen- stelling tot de twee andere vleugels doorlopende raampartijen heeft met uitzicht op de binnenplaats, het grasland en het meer. De plafonds lopen door tot in de nok, wat voor een uitnodigende ruimtelijkheid zorgt. Centraal in de woning zijn de keuken en woonkamer in elkaars verlengde geplaatst.
Aan weerszijden hiervan liggen twee identieke gedeelten die wat meer privé zijn, met slaapkamers en badkamers, en die afgeschermd kunnen worden met schuifdeuren. De visuele flow die op deze manier wordt verkregen, loopt door het hele huis en laat het licht en de natuur binnen.
De wens was een simpel bouwkundig ontwerp, robuuste materialen en een minimum aan onderhoud. Het grijze beton van de binnenplaats is doorgevoerd in de kamers. De keukenelementen zijn van donker hout, net als de bekleding van de wand met de open haard erin, die ook de afscheiding naar een van de slaapvertrekken vormt.
De ritmische afwisseling tussen beton en split op de binnenplaats wordt herhaald in het woonhuis, waardoor de ogen rust krijgen en er een fijne, hechte sfeer ontstaat. Mocht er behoefte zijn aan nog meer geborgenheid, dan kunnen de ramen afgeschermd worden met doorlopende velours gordijnen in een diepe paarstint die een dialoog aangaat met het grijze kleurenpalet van het huis.