Ingrijpende verbouwing
Aan een charmante villalaan in de wijk Frederiksberg in Kopenhagen staat een mooi oud huis uit 1924. Hier woont het samengestelde gezin van Sofie en Claus en hun in totaal vijf kinderen. Hiervoor woonden ze in een appartement van 180 m2 in dezelfde wijk, maar tijdens de corona- lockdown werden ze onrustig en besloten ze op zoek te gaan naar een huis met een tuin. Ze werden verliefd op dit oude huis met zijn gekke hoekjes, niveauverschillen en karakteristieke details. Waar ze minder van gecharmeerd waren, was het kliklaminaat dat de vorige bewoners hadden gelegd, dat totaal niet paste bij de stijl van het huis. De vervanging daarvan vormde de katalysator voor een ingrijpende verbouwing, met onder andere een nieuwe keuken, badkamer en inloopkast. Vooral de keuken was een flink project.
Ziel
De bewoners vonden het belangrijk om in de geest van het huis te werk te gaan, en dat was gedurende de gehele verbouwing een richtlijn.
‘Als je het huis binnenkomt, voel je dat het zijn ziel heeft behouden. Soms merk je in oude huizen dat ze te radicaal verbouwd zijn, dat de muren te recht zijn en de deuren te glad. Voor mij raakt een huis dan iets van zijn charme kwijt. Ik vind dat wij daar een balans in hebben gevonden, waardoor je nog steeds voelt dat je in een oud huis bent,’ zegt Sofie.
Originele details
Naast de mooie ingebouwde kastenwand die het gezin heeft behouden in plaats van een grote leefkeuken te maken, bevat het huis nog veel meer originele details.
‘Waar ik heel blij mee ben, zijn de grote oude raampartijen, in de woonkamer aan de kant van de bank en in de tuinkamer. Over de oude haard dacht ik eerst dat we die nooit zouden gebruiken. Maar we hebben er heel veel plezier van, net als van de kachel. In de winter warmden we ons bij de haard, terwijl we spelletjes deden en rode wijn dronken. Dat geeft het huis echt iets bijzonders. En dan is er nog iets. In moderne woningen kan 100 m2 enorm groot aandoen, omdat de ruimte optimaal wordt benut. Maar dit huis heeft heel veel loze ruimte, met rare kleine gangetjes en een ruimte bij de keukendeur die je eigenlijk nergens voor kunt gebruiken. Eerst vond ik dat jammer, maar nu vind ik dat die gekke dingen juist bijdragen aan de charme. Het maakt het huis heel eigen,’ legt Sofie uit.
Persoonlijkheid
Niet alleen het huis zelf heeft persoonlijkheid – het interieur ook. Het wordt gekenmerkt door tijdloze erfstukken, allerlei vintage affiches, grappige persoonlijke voorwerpen en hier en daar opvallende kleuren, die karakter toevoegen en de inrichting eigentijds maken.
‘We hebben veel erfstukken. Claus en ik houden allebei van de jaren 1950, met Wegner, Børge Mogensen en Finn Juhl. Tegelijk mag je best zien dat hier geen bejaard echtpaar woont. Daarom voeg ik graag elementen toe die de boel wat losser maken, zodat het niet ouderwets wordt. Zoals kleur. Ik houd van bruin leer en hout, en die combineer ik dan met bijvoorbeeld heldergeel en oranje, waardoor de uitstraling lichter en jonger wordt,’ aldus Sofie.
Duurzaam
Zowel bij de verbouwing als bij de inrichting heeft het gezin geïnvesteerd in oplossingen die jaren meegaan. Dus hoewel ze best weleens worden beïnvloed door modegrillen, hebben ze hun best gedaan om duurzame oplossingen te kiezen, zowel kwalitatief als qua esthetiek.
‘Een grote verbouwing is belastend voor het klimaat, en elke keer dat je iets weggooit en iets nieuws koopt, gaat er een stukje cultureel erfgoed verloren. Ik hoop dat de dingen die ik in huis heb, blijvend zijn. Dat was ook de gedachte achter onze keuken. Ik wilde geen modieuze keuken kiezen waar ik snel genoeg van zou krijgen. En het trof me dat Garde Hvalsøe deze keuken al in 2005 ontwierp. Het design staat nog steeds als een huis, en dat is waarschijnlijk over 20 jaar nog zo. Je kunt je huis prima een nieuwe look geven door wat dingen te vervangen, maar de keuken vervang je niet zomaar. Wij kozen deze vanwege het handwerk en het hout. Een stuk hout is niet zomaar een stuk hout, het is zo veel meer. Wij hadden vroeger thuis een houten keuken met een houten blad, en dat was fantastisch. Als er een vlek in komt, kun je het gewoon schuren en weer mooi maken. Zo’n keuken gaat langer mee doordat je hem zelf kunt herstellen. Dat vind ik een fijn idee,’ zegt Sofie.