© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De ziel van het huis blijft voelbaar

Dit huis laat goed zien hoe je kunt renoveren met respect voor dat wat er is, een woning toekomstbestendig kunt maken en kunt inrichten met tijdloze erfstukken en vernieuwende kleuren.

Ingrijpende verbouwing

Aan een charmante villalaan in de wijk Frederiksberg in Kopenhagen staat een mooi oud huis uit 1924. Hier woont het samengestelde gezin van Sofie en Claus en hun in totaal vijf kinderen. Hiervoor woonden ze in een appartement van 180 m2 in dezelfde wijk, maar tijdens de corona- lockdown werden ze onrustig en besloten ze op zoek te gaan naar een huis met een tuin. Ze werden verliefd op dit oude huis met zijn gekke hoekjes, niveauverschillen en karakteristieke details. Waar ze minder van gecharmeerd waren, was het kliklaminaat dat de vorige bewoners hadden gelegd, dat totaal niet paste bij de stijl van het huis. De vervanging daarvan vormde de katalysator voor een ingrijpende verbouwing, met onder andere een nieuwe keuken, badkamer en inloopkast. Vooral de keuken was een flink project.

Het huis kreeg een nieuwe, massief houten vloer die in een visgraatpatroon is gelegd, zodat hij past bij de uitstraling van het oude huis. Aan de originele details, zoals de mooie tegelkachel en de fantastische rozet op het plafond, kun je zien dat het huis met respect voor de geschiedenis is verbouwd.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De bank is het model Playground van Eilersen. Je kunt de rugleuning verplaatsen, waardoor het een flexibel meubel wordt, waar je kunt werken, televisie kijken of naar de tuin staren. Bij de bank staat een tray table van Wegner. Er is kleur toegevoegd aan het interieur met zorgvuldig uitgekozen accessoires, zoals grote rode kussens van The Apartment en een vintage poster, die Sofies moeder heeft gevonden.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Terug naar het origineel

‘De indeling van de oude keuken werkte niet voor ons. We wilden een betere flow creëren voor de functies van de keuken. Als je kijkt naar de plattegrond van het huis, zou je in deze tijd geneigd zijn om de muur naar de eetkamer door te breken om een grote leefkeuken te maken. Maar dat wilden we liever niet. Enerzijds omdat het ten koste zou gaan van de prachtige oude kasten aan de andere kant van de muur, en anderzijds omdat we het zonde vonden van het huis. Het is destijds zo ontworpen door een architect, en eigenlijk zouden we het dan geweld aandoen. We gingen juist terug naar de originele plattegrond,’ vertelt Sofie.

De grote raampartijen zijn favoriet bij het gezin, vooral die van de erker en de tuinkamer.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hoewel de woning grondig is verbouwd, is het bij binnenkomst meteen duidelijk dat het om een oud huis gaat. De hal is smaakvol ingericht met een vloerkleed van The Apartment, een regisseursstoel van Kaare Klint en een Radiohus-lamp van Vilhelm Lauritzen.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ziel

De bewoners vonden het belangrijk om in de geest van het huis te werk te gaan, en dat was gedurende de gehele verbouwing een richtlijn.

‘Als je het huis binnenkomt, voel je dat het zijn ziel heeft behouden. Soms merk je in oude huizen dat ze te radicaal verbouwd zijn, dat de muren te recht zijn en de deuren te glad. Voor mij raakt een huis dan iets van zijn charme kwijt. Ik vind dat wij daar een balans in hebben gevonden, waardoor je nog steeds voelt dat je in een oud huis bent,’ zegt Sofie.

In de winter kruipt het gezin rond de haard, om spelletjes te doen en rode wijn te drinken in de warme woonkamer. De stoel is de Safari Chair van Kaare Klint. De oranje Nessinotafellamp van Artemide, de kleuren van de boeken en de grote poster van Helle Thygesen geven de klassieke basis een frisse toets.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De vintage tray table TABLE van Mogens Koch heeft gezelschap van een vintage lamp en een poster van Helle Thygesen.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Originele details

Naast de mooie ingebouwde kastenwand die het gezin heeft behouden in plaats van een grote leefkeuken te maken, bevat het huis nog veel meer originele details.

‘Waar ik heel blij mee ben, zijn de grote oude raampartijen, in de woonkamer aan de kant van de bank en in de tuinkamer. Over de oude haard dacht ik eerst dat we die nooit zouden gebruiken. Maar we hebben er heel veel plezier van, net als van de kachel. In de winter warmden we ons bij de haard, terwijl we spelletjes deden en rode wijn dronken. Dat geeft het huis echt iets bijzonders. En dan is er nog iets. In moderne woningen kan 100 m2 enorm groot aandoen, omdat de ruimte optimaal wordt benut. Maar dit huis heeft heel veel loze ruimte, met rare kleine gangetjes en een ruimte bij de keukendeur die je eigenlijk nergens voor kunt gebruiken. Eerst vond ik dat jammer, maar nu vind ik dat die gekke dingen juist bijdragen aan de charme. Het maakt het huis heel eigen,’ legt Sofie uit.

De eettafel en stoelen zijn van Hans J. Wegner. De tijdloze meubels ogen eigentijdser doordat ze zijn gecombineerd met een stoel van Jean Prouvé, een rijstpapieren hanglamp uit de serie Akari van Isamu Noguchi en een olijfgroene kleur van File Under Pop op de wanden en het plafond.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sofie en Claus overwogen de muur tussen de keuken en de eetkamer door te breken, maar lieten het idee varen om de mooie oude kastenwand te sparen en de originele ideeën van de architect te respecteren. Daardoor wordt de eetkamer niet zo veel gebruikt als anders waarschijnlijk het geval was geweest, maar wel bij feestjes, etentjes en op verjaardagen.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Persoonlijkheid

Niet alleen het huis zelf heeft persoonlijkheid – het interieur ook. Het wordt gekenmerkt door tijdloze erfstukken, allerlei vintage affiches, grappige persoonlijke voorwerpen en hier en daar opvallende kleuren, die karakter toevoegen en de inrichting eigentijds maken.

‘We hebben veel erfstukken. Claus en ik houden allebei van de jaren 1950, met Wegner, Børge Mogensen en Finn Juhl. Tegelijk mag je best zien dat hier geen bejaard echtpaar woont. Daarom voeg ik graag elementen toe die de boel wat losser maken, zodat het niet ouderwets wordt. Zoals kleur. Ik houd van bruin leer en hout, en die combineer ik dan met bijvoorbeeld heldergeel en oranje, waardoor de uitstraling lichter en jonger wordt,’ aldus Sofie.

De keuken van Garde Hvalsøe is in 2005 ontworpen door Martin Hoelgaard. Hij is nog altijd even mooi en bewijst daarmee dat hij de tand des tijds kan weerstaan. Dat was ook de reden dat het stel juist deze keuken koos.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het hoekje met de maatwerkbank is een plek waar het gezin graag samen zit. Een bankje is erg flexibel, en dat is handig voor een samengesteld gezin, waarbij je soms met veel en soms met weinig mensen eet. De stoelen zijn van Hans J. Wegner en Jørgen Rasmussen en de eettafel is van Egon Eiermann. De grote vintage poster links is van Helle Thygesen, de oude hanglamp is gevonden op Den Blå Avis – de Deense Marktplaats.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Duurzaam

Zowel bij de verbouwing als bij de inrichting heeft het gezin geïnvesteerd in oplossingen die jaren meegaan. Dus hoewel ze best weleens worden beïnvloed door modegrillen, hebben ze hun best gedaan om duurzame oplossingen te kiezen, zowel kwalitatief als qua esthetiek.

‘Een grote verbouwing is belastend voor het klimaat, en elke keer dat je iets weggooit en iets nieuws koopt, gaat er een stukje cultureel erfgoed verloren. Ik hoop dat de dingen die ik in huis heb, blijvend zijn. Dat was ook de gedachte achter onze keuken. Ik wilde geen modieuze keuken kiezen waar ik snel genoeg van zou krijgen. En het trof me dat Garde Hvalsøe deze keuken al in 2005 ontwierp. Het design staat nog steeds als een huis, en dat is waarschijnlijk over 20 jaar nog zo. Je kunt je huis prima een nieuwe look geven door wat dingen te vervangen, maar de keuken vervang je niet zomaar. Wij kozen deze vanwege het handwerk en het hout. Een stuk hout is niet zomaar een stuk hout, het is zo veel meer. Wij hadden vroeger thuis een houten keuken met een houten blad, en dat was fantastisch. Als er een vlek in komt, kun je het gewoon schuren en weer mooi maken. Zo’n keuken gaat langer mee doordat je hem zelf kunt herstellen. Dat vind ik een fijn idee,’ zegt Sofie.

Het gezin rolde van het ene project in het volgende, en toen ze eenmaal flink aan het verbouwen waren, kwamen er ook een inloopkast met interieur van Garde Hvalsøe en een nieuwe badkamer op de eerste verdieping – met een badkamermeubel van Garde Hvalsøe. De gele kruk van Artek voegt wat kleur toe.

© Foto’s: Birgitta Wolfgang Bjørnvad