kunstvilla
© gert skærlund andersen

Een patriciërsvilla waar kunst kan bloeien

Passie is de drijfveer van dit werk. De eclectische kunstcollectie van het stel, die zich over elke vierkante meter van het huis uitstrekt, is in vier decennia verzameld.

Kunst van grote betekenis

Kunst heeft altijd veel betekend voor de eigenaren van dit huis, en ze hebben in de loop der jaren een indrukwekkende collectie opgebouwd. In 1972 kochten ze hun eerste olieverfschilderij, van grafisch ontwerper, schilder en wiskundige Steffen Jørgensen.

kunstvilla

De twee grote litho's zijn van Olafur Eliasson en de twee werken onder het raam van Ian Monroe.

© Gert Skærlund Andersen

De vreugde van het zien

Kenmerkend voor hun collectie is dat je er blij van wordt. Hoe meer je ziet, hoe kwaliteitsbewuster je wordt, en zo ontwikkelt de blijdschap zich tot een passie.

Het was niet de bedoeling om bepaalde kunstenaars te verzamelen, maar de brede, internationale collectie straalt puur plezier uit en is alomtegenwoordig in het huis – een villa ten noorden van Kopenhagen, vlak bij het strand.

kunstvilla

De elegante trap in de oude patriciërsvilla wordt gedomineerd door de mooie PH-kroonluchter, aangevuld met moderne kunst – zoals een grote, kleurrijke litho van Olafur Eliasson en een foto van Boa.

© Gert Skærlund Andersen
kunstvilla

Het opvallendste van dit trapbordes is wel de fauteuil met vossen van de in Londen gevestigde Deense kunstenaar Nina Saunders. In het begin vonden de kleinkinde-ren de vossen eng, maar nu zijn ze gek op de stoel. Op de vensterbank staat een groot bronzen beeld van Svend Wiig Hansen.

© Gert Skærlund Andersen
kunstvilla

De gegraveerde spiegelkunst van Erik A. Frandsen domineert de eethoek. De werken zijn geraffineerd tegen de wand met de woonkamer geplaatst, zodat ze maximaal licht krijgen van de tegenoverliggende glazen pui. Zo lijkt de ruimte bijna twee keer zo groot. Het bronzen onkruid is van de Amerikaan Tony Matelli.

© Gert Skærlund Andersen

Het huis als achtergrond voor de kunst

De woning bestaat uit twee gebouwen: een patriciërsvilla uit circa 1917 en een aanbouw met een modernere uitstraling.

In het oude gedeelte is geprobeerd de oorspronkelijke sfeer te behouden. Al het overbodige is weg-gehaald en er is een nieuwe eikenhouten vloer gelegd. Alle muren zijn wit, zodat ze een neutrale achtergrond vormen voor de kunstwerken.

kunstvilla

De witte keuken oogt haast anoniem in relatie tot de kunst, en is naar het raam aan de straatkant gericht. De zwart-witte houtsneden boven het werkblad zijn van Svend-Allan Sørensen, die zich laat inspireren door de wereld van de vogels – hier in de vorm van literaire citaten. Het opvallende emaillen werk met de rozerode ‘bloem’ op een gele achtergrond is van de Zwitserse kunstenaar John Armleder.

© Gert Skærlund Andersen
kunstvilla

Een ronde Eames-eettafel en comfortabele Tiba-stoelen van het merk Label vormen een kleine eethoek in de keuken.

© Gert Skærlund Andersen

Verlangen naar een woonkeuken

De aanbouw kwam voort uit de vurige wens van een goede woonkeuken met licht en ruimte, en omvat ook een trap naar de tuin en het souterrain met de werkkamer en het atelier.

De keuken bevindt zich nu op de begane grond, waardoor er een betere samenhang met de eet- en zitkamer is ontstaan en het huis een nieuwe flow heeft gekregen. De woonkamer is nu het hart van het huis en maakt de woning opener.

Voorheen was hier een kleine serre met een terrazzovloer en een fonteintje – mooi, maar niet praktisch gezien de gewenste grote woonkeuken.

kunstvilla

De mooie houtkachel met messing deurt jes zat al in het huis. Boven de televisie hangt nog een olieverfschilderij van John Armleder. Rechts van de kachel een fleurig werk van Asger Jorn.

© Gert Skærlund Andersen
kunstvilla

De TV-hoek is ingericht met twee Wegner-oorfauteuils en de fraaie glazen salontafel van Isamu Noguchi. Een vloerkleed van Vibeke Klint maakt de zithoek compleet.

© Gert Skærlund Andersen
kunstvilla

In de eetkamer staat een elegant dressoir van Piero Lissoni voor Cassina. Erboven hangen twee lichte werken van de Duitse schilder Jan Voss

© Gert Skærlund Andersen

Met de groeten uit het verleden

De oude keuken bevond zich in het souterrain zoals in voorname huizen uit begin 20e eeuw wel vaker het geval is. Als leuk detail is de kleine keukenlift, die uitkomt in een kast in de eetkamer, behouden – als een kleine groet uit ver- vlogen tijden. De oude keuken doet nu dienst als bijkeuken.

De fraaie kubusvorm van de patriciërsvilla is behouden door ruimte te laten tussen de villa en de aanbouw. Zo vormt de aanbouw ook een zelfstandige kubus.

kunstvilla

De tuin was oorspronkelijk vrij standaard ingedeeld met een gazon, vaste planten en oude fruitbomen. Maar de bewoners wilden een eenvoudigere tuin met meerdere ruimtes, die makkelijker te onderhouden zou zijn. Drie fruitbomen mochten blijven staan en alle vaste planten werden verwijderd.

© Gert Skærlund Andersen
kunstvilla

Het geluid van water doet denken aan de vele kleine fonteinen in Rome. Zo krijgt de tuin iets Zuid-Europees.

© Gert Skærlund Andersen
kunstvilla

De binnentuin is aangelegd toen de woonkeuken klaar was. De vrij smalle ruimte biedt plek aan een lange eettafel en aan allerlei kruiden en tomaten.

© Gert Skærlund Andersen

De tuin is geïnspireerd op het zuiden

Daarnaast is er een mooie carport gebouwd, die een doorgang vormt naar een heerlijke, Zuid-Europees geïnspireerde binnentuin met een fontein van messing. Het water herinnert aan de oude serre en maakt een rustgevend geluid. In de zomer zit je in de binnentuin lekker uit de wind.

De nieuwe indeling van de tuin moest sculpturaler en simpeler zijn, met de nadruk op de ruimtelijke ervaring.

kunstbolig

Oorspronkelijk stonden in deze regio allemaal vakantiehuisjes. En daar zijn er nog steeds een paar van over. Enkele jaren geleden hebben de eigenaren het naastgelegen perceel gekocht, waarop ook zo’n huisje stond. Dit ‘vakantiehuisje’ wordt nu gebruikt als werkruimte en gastenverblijf.

© Gert Skærlund Andersen

Mooie bomen en een kindvriendelijke tuin

Met Torben Schønherr als tuinarchitect zijn er op een heel eenvoudige manier ‘kamers’ gecreëerd met behulp van beukenhagen die over het grasveld slingeren, om de drie mooie oude fruitbomen heen.

De tuin was een fantastische speelplek voor de kinderen en is dat nu voor de kleinkinderen, met kleine gaten in de hoge beukenhagen waarin je je prachtig kunt verstoppen.

kunstvilla

In het souterrain staan twee mooie, kleine Le Corbusier LC1-fauteuils bij de trap naar de keuken

© Gert Skærlund Andersen