© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het huis met de zeven kleuren blauw

Sommige verbouwingen zijn beter geslaagd dan andere, en dat geldt zeker voor deze villa, die van kelder tot zolder indruk maakt.

Alles bepalende locatie

In een kwartier fietsen ben je in hartje Kopenhagen. De locatie was allesbepalend toen Magnus en Thomas dit huis kochten, waar ze nu volop van kunnen genieten na een grondige verbouwing. En wat voor een ... Zo’n doordacht uitgevoerde renovatie zie je zelden. Zowel in de kelder als op de begane grond en de eerste verdieping heeft het stel trucs toegepast die resulteren in een totaalervaring. Met kleur, bijvoorbeeld.

Bolia sofa

In de woonkamer domineren een grote bank van Bolia, eikenhouten fauteuils van Wegner voor Carl Hansen & Søn en een Egg Chair van Arne Jacobsen. Op de marmeren tafel van Poul Kjærholm staat keramiek van Gunnar Nylund voor het Zweedse Rörstrand. Op de vensterbank staat een sculptuur van Ole Bjørn. Ook hier hangt een op een veiling gekochte lamp van de Zweed Hans-Agne Jakobsson. Op het houten tafeltje van Henning Nørgaard staan twee kistjes van Alfred Klitgaard en emaillekunstenaar Maria Viktor. Op de marmeren sokkel van Menu staat keramiek van Knud Basse.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Warm blauw

‘Darling Creative Studio heeft ons geholpen met het kleuren schema. Zeven tinten blauw maken de kamers van het huis tot een eenheid. Dat is voor ons de meest waardevolle beslissing geweest, want als je door het huis loopt, kunnen je hersenen het makkelijk bijbenen. Veel meubels zijn van eikenhout, en samen met messing lampen en houten vloeren vormen ze een warm contrast met het koele blauw, waardoor er een mooie eenheid ontstaat. De blauwe wanden doen eigenlijk helemaal niet koel aan, doordat we de matste verf hebben gekozen die we konden vinden. De wanden reflecteren daardoor geen licht,’ zegt Magnus

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De eetkamer ten table is gekocht bij dk3, en eromheen staan stoelen van Hans J. Wegner en Jørgen Bækmark. De vaas van Tage Andersen en de sculptuur van Ava Samii zijn er zorgvuldig bij uitgekozen, de kroonluchter van Hans-Agne Jakobsson komt van Bukowskis in Stockholm. Het wandkleed is van Finn Juhl.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Eenheid

Een ander terugkerend detail is ontleend aan het patroon in het houtwerk van de fraaie wenteltrap, waarvan de houten groeven ook zijn gebruikt voor de nieuwe meubels in de drie badkamers en de kasten van de walk incloset. Ook vier kroonluchters van Hans­Agne Jakobsson creëren een rode draad. En de visgraatvloeren op de hele benedenverdieping verbinden de hal, eetkamer, keuken, woon en muziekkamer. In die laatste ruimte is Thomas geregeld te vinden.

‘Ik heb er altijd van gedroomd om genoeg ruimte te hebben voor een kamer met een vleugel, en dat hebben we nu. Ik zit er heel graag te oefenen. We hebben afgesproken dat het niet om 2.00 uur ’s nachts mag,’ zegt Thomas lachend.

Magnus is vooral blij met de leefkeuken, waar de warme kleuren en de koele blauwtinten opgaan in een groter geheel.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Art Deco

Het huis stamt uit 1928 en bevat ornamentiek uit die tijd, zoals de sierpleister op het plafond en de radiatorombouwen, die zelfs nu er vloerverwarming is, behouden zijn. Tijdens de 10 maanden durende verbouwing woonde het stel in een huurappartement. Maar omdat het in de coronatijd was, hadden ze tijd voor wekelijkse bouwvergaderingen en was er altijd iemand om materialen in ontvangst te nemen. Alle elektriciteit en al het leidingwerk zijn vervangen, en vooral op de eerste verdieping is de indeling veranderd. Daarom waren er deuren nodig tussen slaapkamer, inloopkast en badkamer. De aannemer vond een deur uit een jarenvijftigvilla met een vleugje art deco, en die paste perfect. Er werd een identiek exemplaar bijgemaakt, zodat de details met elkaar kloppen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De spanish chair van Børge Mogensen staat in de logeerkamer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Wildernis

De volgende stap is de tuin, die toen ze het huis kochten een wildernis was waar al 20 jaar niets meer aan was gedaan. Er is veel weggesnoeid en gekapt en de tuin is opengemaakt naar de straatkant. Afgelopen najaar gingen de mannen langs bij tuinen in de hele regio om planten uit te graven die ze via de Deense Marktplaats hadden gekocht. De meeste hebben de verhuizing op de aanhanger overleefd. Het uiteindelijke doel is een op de Amerikaanse Kelly Wearstler geinspireerde oase.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Oranjerie

Op het verlanglijstje van Magnus en Thomas staat nog een oranjerie, maar eerst willen ze genieten van het huis. En hoewel de leefkeuken hun lievelingsplek is, krijgen andere ruimtes al naargelang het seizoen de voorkeur. Zoals de indrukwekkende hal, die een Alexis uit Dynasty waardig is.

Een van de eigenaren wilde graag een huis met ruimte voor een vleugel. Nu staat er hier een, klaar om bespeeld te worden. Het kunstwerk is van Mark Ebert Løvendahl. De tienarmige kroonluchter van messing en melkglas uit de jaren 1930 of 1940 is van Fog & Mørup.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bij de verbouwing van de kelderverdieping bleek dat de fundering niet diep genoeg was en moest worden versterkt. Die extra kosten leverden wel een op maat gemaakte wijnkast van eikenhout op.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Magie

‘Toen we hier voor het eerst kerst vierden, was het een bijzonder gevoel om daar een enorme kerstboom neer te zetten. En om de piek erop te plaatsen, moesten we op de trap gaan staan. Het was een magische ervaring voor ons,’ zegt het stel.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad