In dit oude houten huis hebben niet alleen de muren een lik verf gekregen

Muren, vloeren, plafonds, houtwerk... In dit oude, charmante, houten huis hebben Chris en Alek niet beknibbeld op kleur. Kom binnen en krijg de beste tips van het paar hoe je kleur gebruikt in het interieur.

Gul kleurenpalet

Net buiten Kopenhagen wonen Chris en Alek met hun hond Balder in een Zweeds geïnspireerd houten huis uit 1925. Toen de twee het huis in 2019 overnamen, leek de binnenkant een anoniem, nieuwgebouwd standaardhuis, dat niet paste bij de charmante buitenkant. Vandaag straalt het weer persoonlijkheid en ziel uit.

Met een gul kleurenpalet, liefde voor materialen en lef om op te vallen, toverde het koppel de onpersoonlijke woning om tot een kleurrijke oase met respect voor de geschiedenis en details van het huis.

We zijn uit het oog verloren hoeveel liter verf we hebben gebruikt, maar we hebben zo’n beetje continu een verfkwast in handen gehad sinds de overname van het huis. — Chris en Alek

In de keuken zijn het plafond en de achterwand geverfd in mooi donkergroen, wat contrast geeft met de lichte keuken. De groene kleur heet 'Northern Mystic' en is van Jotun.

© Chris en Alek

Slechts enkele uren na de sleuteloverdracht gingen Chris en Alek al aan de slag met het schuren van de nieuw gelegde parketvloeren. Nu zijn ze grijs geverfd met epoxy, waarvan het glanzende oppervlak zorgt voor fantastisch licht in de kamers.

© Chris en Alek

Was er iets speciaals aan het huis, waar jullie voor vielen?

– We vielen voor de directe charme van het huis. Toch was het niet vanzelfsprekend dat een oud, houten huis ons hart op hol zou laten slaan.

We hadden eigenlijk gekeken naar huizen uit 1940-1960, omdat we vooral dol zijn op de architectonische stijl van deze periode. Maar toen we deze reeks mooie, gekleurde houten huisjes vonden, waren we meteen verkocht.


Hoe zag het huis er uit, toen jullie het overnamen?

– Het huis is gedurende meerdere jaren aangebouwd en herbouwd met wisselende eigenaren en had helaas veel van de originele details verloren.

Op het eerste gezicht had het huis van binnen net zo goed een splinternieuw en anoniem standaardhuis kunnen zijn - alles was grotendeels wit geschilderd en er was een nieuwe parketvloer gelegd.

Het interieur paste naar onze mening niet bij de ziel en sfeer die je van een oud houten huis mag verwachten. Maar we zagen een fantastische kans om weer charme, ziel en persoonlijkheid in het oude huis te brengen.

In de slaapkamer zijn de muren wit gehouden, terwijl het plafond een mooie hemelsblauwe kleur heeft gekregen, wat zorgt voor dynamiek in de ruimte. De kleur van het plafond is van Jotun en heet 'Havbris'.

© Chris en Alek

Het blauwe bed staat als elegant statement-meubel midden in de slaapkamer. Het bed is van Auping en past prachtig samen met het blauwe plafond.

© Chris en Alek

Hoe zouden jullie de interieurstijl omschrijven?

– Onze inrichting is eenvoudig en functioneel, Scandinavisch design met aandacht voor detail en samenhang. De kleuren zijn toegevoegd om het iets extra's te geven.

Daarnaast vinden we het belangrijk om ons te omringen met goede materialen en kopen dan ook voornamelijk meubels die lang mee moeten kunnen gaan en door het gebruik zelfs mooier worden. Die mogen graag vele jaren meegaan.

Voor ons was het huis een groot, wit canvas, dat wachtte op wat kleur — Chris en Alek

In het thuiskantoor loopt de kleur van het plafond door op een muur om de kamer leven in te blazen. Deze rustige kleur heet 'Velvet' en is van Jotun.

© Chris en Alek

In het kantoor helpt de eenvoud van het meubilair om rust te creëren. De stoel en het bureau zijn ontworpen door Egon Eiermann en worden verkocht bij Please Wait to be Seated.

© Chris en Alek

Hoe gebruiken jullie kleuren in het interieur?

– Als mensen worden we veel door kleuren beïnvloed, en dat is een fantastisch hulpmiddel bij het interieurontwerp.

Daarom gebruiken we de kleuren heel bewust en worden ze in alle kamers zorgvuldig geselecteerd op basis van de functie van de kamer en de sfeer die we willen creëren.

Verschillende kleuren herhalen zich in huis om een rode draad te creëren. Hierbij denken we vooral aan het kenmerkende ultramarijnblauw in verschillende tinten. Het is een detailkleur die op alles, van lampen en fotolijsten tot onze bank, terugkomt en helpt om extra pit te geven.


Voor welke kleuren zijn jullie gegaan?

– Bij de kleursamenstelling voor de woning hebben we onder meer gekeken naar de kleuren uit de tijd dat de woning is gebouwd, als ook naar de omgeving.

We wonen aan een weg met houten huisjes in verschillende mooie kleuren, waaruit we inspiratie hebben gehaald. We hebben het gehouden bij rustige en verzadigde kleuren met een zelfde waarde.

Dit resulteert in kamers die niet luidruchtig zijn, maar harmonieus overkomen als je je door het huis beweegt – ook al zijn er veel kleuren in het spel.

Chris en Alek zijn het meest blij met de woonkamer. Hier is de gele kleur op zowel de muren als het plafond geschilderd om de kamer een omhullende warmte te geven. De kleur is van Jotun en heet 'Massala'.

Hoe hebben kleuren het huis beïnvloed?

– De kleuren hebben geholpen om de kamers duidelijk af te bakenen, en de vele verschillende kleuren maken het bijna tot een beleving om door het huis te bewegen.
Daarnaast dragen de kleuren bij aan het creëren van een soort ritme gedurende de dag, aangezien ze met het licht van karakter veranderen.

In de woonkamer hebben we zowel de muren als het plafond in dezelfde kleur geschilderd, wat een heel bijzondere sfeer geeft. Het is een hartverwarmende kamer geworden en het geel is een goed voorbeeld van een kleur die in de loop van de dag verandert.

's Ochtends is het fris en helder en 's avonds is het intiem en gezellig. Tegelijkertijd heeft de kleur ook geholpen om het groen buiten te accentueren en om zo de tuin de woonkamer in te trekken.

In de hal van het huis heeft het stel de mooie, oude trap extra aandacht gegeven door deze rood te verven. De warme kleur heet 'Whispering Red' en is van Jotun.

© Chris en Alek

Waar zijn jullie bijzonder blij mee in jullie huis?

– We zijn erg blij met onze woonkamer. Eigenlijk was het moeilijk om er mee aan de gang te gaan. Het was een uitdaging om de hele kamer te activeren, die erg lang is en ramen heeft aan de ene hele muur. Het is echter hartstikke goed gelukt, al zeggen we het zelf.

In de woonkamer hebben we ook onze grote, blauwe bank, die – naast comfort – het interieur een spannende dynamiek geeft. Het is echt de kers op de taart, en we houden er waarschijnlijk meer van dan goed voor ons is.

In de gastenkamer is een uitnodigend hotelgevoel gecreëerd door de muren, plafond en kasten in dezelfde donkere kleur te schilderen. Het elegante blauw is van Jotun en heet 'Oslo'.

© Chris en Alek

In de logeerkamer zijn twee zones gecreëerd door de muren in verschillende kleuren te schilderen. Dat zorgt er ook voor dat de kamer groter aanvoelt.

© Chris en Alek

Is er iets geweest tijdens de inrichting waar jullie spijt van hebben gekregen?

– We hadden een grote wens om onze gastenkamer een beetje een hotelgevoel te geven. Het moest een ruimte worden die onze gasten omarmde met een ontspannen en gezellige sfeer.

We schilderde de muren, plafonds en de inbouwkastenwand in een mooie, stoffige blauwgroene kleur, maar toen de kamer klaar was, moesten we concluderen dat het de totaal verkeerde kleur was voor die kamer.

Gelukkig hadden we de afplaktape er nog niet afgehaald. Dus gauw maar weer naar de verfwinkel voor een nieuwe blauwe kleur met wat meer volume, en daarna hebben we de kwast weer ondergedompeld.
Deze keer was de kleurkeuze spot-on – gelukkig maar!

De entree is een van de weinige ruimtes in het huis waar niet het plafond, maar de muren gekleurd zijn. Ze zijn geverfd in het prachtige 'Industrial Blue' van Jotun, terwijl het houten plafond licht is gehouden, als rode draad naar de grijze vloeren in de andere kamers van het huis.

© Chris en Alek

De 5 beste tips van Chris en Alek voor het gebruik van kleuren in je interieurontwerp:

  1. Ga voor kleuren die je mooi vindt.

  2. Stort jezelf er gewoon in! Het is gewoon verf - het kan altijd opnieuw worden geverfd als het niet naar wens is.

  3. Wees moedig en ga 'all-in' - je zult er geen spijt van krijgen. Velen zijn voorzichtig en beginnen met een enkele muur, maar laat je gaan en geef de hele kamer een nieuwe kleur.

  4. Denk in tegenstellingen. Het kan een kleur zijn die helpt meubels of schilderijen aan de muren te accentueren. Of voeg een heldere kleur toe, die dynamiek toevoegt aan een meer gedempt kleurenpalet. Het oog kan daardoor op ontdekking gaan, wat de inrichting meer interessant maakt.

  5. Verf elke kamer in zijn eigen kleur. Het helpt om verschillende stemmingen in de kamers te creëren, die hun functie duidelijk definiëren. Tegelijkertijd creëert het een ritme door het huis en maakt het wandelen door de kamers een beleving.

Haal meer inspiratie uit het kleurrijke huis door Chris en Alek te volgen op Instagram.