© Michael Sinclair

Kom binnen in het prachtige huis van deze Coldplay-ster

In een statig oud landhuis in het Engelse Gloucestershire hebben Coldplay-bassist Guy Berryman en het Nederlandse model Keshia Gerrits hun thuis gevonden. Hier gaan Scandinavische meubels uit de jaren 1960 samen met snelle auto’s, kunst, mode en muziek. Zie hoe Coldplay-bassist Guy Berryman en het Nederlandse model Keshia Gerrits hun huis in Gloucestershire hebben ingericht met Scandinavische meubels uit de jaren 1960, snelle auto's, kunst, mode en natuurlijk muziek.

Hoewel Guy Berryman waarschijnlijk vooral bekend is als de bassist van Coldplay, houdt hij zich de laatste jaren met iets heel anders bezig: het modelabel Applied Art Forms, dat hij in 2020 tijdens de eerste lockdown vanuit zijn eigen huis begon.

‘Naar mijn mening moet de vorm de functie volgen. Je gelooft het niet, maar ik kan ’s nachts wakker liggen van naden en de pasvorm van een sweatshirt. Mijn grote voorbeelden zijn Helmut Lang en Martin Margiela, uit de tijd waarin ze werkten bij de modehuizen die hun naam dragen. Ik ben ook erg onder de indruk van Raf Simons en van het gevoel voor details van Japanse ontwerpers,’ vertelt hij.

‘Ik heb een parka in mijn collectie die is geïnspireerd op een ontwerp van Helmut Lang, en zijn inspiratie was een M65-veldjas van het Amerikaanse leger. Ik vind het fantastisch hoeveel culturele lagen een ontwerp in zich kan dragen en ben daar erg mee bezig.’

Het idee van de culturele gelaagdheid komt ook overal terug in zijn huis, dat duidelijk laat zien dat hier mensen wonen met een brede waaier aan interesses: muziek, kunst, oldtimers en designmeubels – er is weinig wat Guy Berryman en zijn Nederlandse vriendin Keshia Gerrits niet verzamelen.

Overal waar je kijkt, zie je een kunstcollectie die je kunt gaan ontdekken. Het huis zelf was eind 19e eeuw eigendom van de Britse aristocraat Henry Arthur Brassey en werd gebruikt om in het jachtseizoen gezelschappen te ontvangen.

Het afgelopen jaar heeft Guy twee oude stallen verbouwd, waar hij zijn grote verzameling oldtimers en zijn studio en kantoor wil onderbrengen.

‘Ik ben op mijn 13e begonnen om samen met mijn vader oude auto’s op te knappen. Inmiddels heb ik zo’n beetje alle auto’s die ik mooi vind, dus nu is het wel klaar,’ zegt hij over de verzameling, die 15 oldtimers uit de jaren 1960 telt.

In de bibliotheek vind je onder meer een door Andy Warhol gemaakte zijdezeefdruk van Mick Jagger, een modulaire bank van Mario Bellini uit de jaren 1970 en een victoriaanse paspop, met de hand uitgesneden in hout.

De rode draad is de liefde voor dingen die industrieel van aard zijn, maar toch uniek.

‘De jaren 1960 waren een gouden tijd voor design. Daarna zijn we iets kwijtgeraakt. Een Ferrari uit 1960 is haast een sculptuur, met mooie, vloeiende lijnen die door mensenhanden zijn gemaakt. Tegenwoordig wordt alles te veel met de computer gemaakt om maar aan de vraag van de consument te voldoen.