Utecht lænestol
© Peter Kragballe

Verbouwd tot de beste versie van de originele jaren'30 villa

Deze villa uit 1937 in Dronningemarken in het noorden van Seeland in Denemarken is een eenvoudige, stijlzuivere woning met duidelijke moderne, industriële trekken. Valbæk Brørup Arkitekter moderniseerde de woning, maar bleef trouw aan de originele architectuur.

Er was sinds de bouw vrijwel niets aan de villa veranderd, toen Valbæk Brørup Arkitekter werd ingeschakeld.

Het huis had allerlei originele kenmerken uit de jaren 1930: buitendeuren en ramen van teakhout en een mooie bakstenen gevel, waarin je gedetailleerd handwerk terugziet dat nu vrijwel onbetaalbaar is.

De esthetiek verbindt de internationale modernistische stromingen in de architectuur van de jaren 1930 met traditionele Deense bouw. Het huis heeft een tactiele uitstraling, doordat de materialen mogen spreken en sfeer creëren.

‘Met een huis als dit vinden we het belangrijk om uit te gaan van de oorspronkelijke architectuur en de degelijke bouwmaterialen. De verbouwing en het interieur moeten dat wat er al is, ondersteunen. We staan het onszelf wel toe om elementen of thema’s die niet horen bij de algehele stijl van het huis, weg te halen. In dit geval ontbrak het in de eetkamer aan daglicht en ruimte en was de keuken te klein,’ zegt Eva Kristine Brørup van Valbæk Brørup Arkitekter. Zij was verantwoordelijk voor de transformatie en schoonde onder meer de indeling op.

De hal, de overloop op de eerste verdieping en de kelder, het gastentoilet en de nieuwe bijkeuken bevinden zich nog steeds aan de straatkant, terwijl de woonkamer en de nieuwe keuken op de tuin gericht zijn.

3 moderne elementen die het huis naar 2023 tilt

Het architectenbureau richtte zich in de eerste plaats op drie elementen die niet bij de originele stijl van het huis horen, maar een moderne touch toevoegen: de keukens, twee nieuwe, grote raampartijen en de binnendeuren.

Van de buitenkant gezien, is het raam van de woonkeuken de opvallendste verandering.

Hier bevond zich voorheen de eetkamer, maar die werd nooit gebruikt omdat hij donker was en niet in de buurt van de keuken lag.

Nu zijn de keuken en de eetkamer samengevoegd tot een lichte ruimte met prettige afmetingen, die direct uitkomt op de grote, op het zuiden gelegen tuin.

De vroegere keuken is nu een bijkeuken met een vaatwasser, oven, koelkast en bergruimte. Daardoor oogt de woonkeuken open en opgeruimd.

De kleine details versterken de totale uitstraling

De aluminium ramen hebben, net als de originele ramen, slanke kozijnen, maar zijn vervangen om aan de huidige energie-eisen (voorkomen van warmteverlies) te voldoen.

De ramen van de keuken en woonkamer lopen door tot aan het plafond, terwijl de onderkant 30 centimeter lager ligt dan gebruikelijk. Dat doet veel voor de sfeer. Je kunt nu vanuit een lage stoel, badend in het daglicht, genieten van het uitzicht op de tuin.

Andere nieuwe details die de kwaliteit van het interieur verhogen, zijn de porseleinen stopcontacten, die met de tijd mooier worden, en de zichtbare, rechthoekige spots langs de wanden van de hele woonverdieping. Die zorgen voor een ingetogen basisverlichting, terwijl de wand en hanglampen design toevoegen en de meubels accentueren. Last but not least, de binnendeuren.

‘De binnendeuren zijn hoog en hebben elegante, smalle kozijnen zonder afdeklijsten. Dit is een voorbeeld van een aspect waarin we het huis hebben veranderd om de ervaring van openheid te versterken. Alles bij elkaar is het huis nu de beste versie van zichzelf.’