© Maria Vous

Nieuw leven voor jarenzeventighuis

Bij deze minimalistische, functionalistische villa zijn de buitenruimtes geïntegreerd in het dagelijks leven en vormen doe-het-zelfprojecten in combinatie met moderne meubels een strak, stijlvol geheel. Je zou niet zeggen dat deze woning al bijna 50 jaar oud is.

Het idee voor het droomhuis van Mette Ahlgreen en Rune Bønnelykke Vous ontstond toen ze verliefd werden op deze onder architectuur gebouwde eengezinswoning uit de jaren 1970, die een goede plattegrond als basis had.

© Maria Vous

METTE AHLGREEN en Rune Bønnelykke Vous voor hun droomhuis.

‘De omgeving was belangrijk voor ons. We wilden graag een tuin met bomen van een bepaalde hoogte, zodat het huis zou worden ingekaderd door weelderige begroeiing,’ vertelt Mette.

© Maria Vous

DE EETKAMER is eenvoudig ingericht met een tafel van Hay, door Hans J. Wegner ontworpen Y-stoelen van Carl Hansen & Søn en lampen van Bauhaus, waarvan de fitting messing is geverfd. Het karpet is van Ikea en de grote letterbak is van Søstrene Grene, waar Mette werkt.

Het tweetal verbouwde de villa naar eigen inzicht, in samen­ werking met een ingenieur en Mettes vader, die timmerman is.

© Maria Vous

DE KEUKEN is van Ikea, waar Mette en Rune allebei hebben gewerkt. Mettes vader, die timmerman is, maakte de messing-en-groefverbinding tussen het werkblad en de zijkant. Schappen, barkrukken en mand zijn van Søstrene Grene, de fruitschaal, vazen en andere accessoires komen van de rommelmarkt.

‘Bij een verbouwing moet er van alles worden berekend. En in dit geval al helemaal, want we wilden het dak verwijderen en er een verdieping plus dakterras op zetten.’

© Maria Vous

IN DE SLAAPKAMER heerst een lichte, luchtige Scandinavische sfeer. Mette heeft de muur voor de helft grijs geverfd om het wit te doorbreken en een beddenhoofd te creëren. Sprei van Hay, stoel en kledingrek van Ikea.

Om aan de buitenkant een harmonieuze uitstraling te creëren hebben Mette en Rune de eerste verdieping laten bekleden met zwartgeverfd hout.

© Maria Vous

DE BADKAMER heeft een neutrale, witte basis, waardoor er ruimte is om te spelen met de accessoires, die vaak van hout zijn. Wastafel, kraan, wandmeubel en grijze opbergdozen zijn van Ikea.

Daardoor ontstond er een mooi contrast met de witgestuukte gevel.

© Maria Vous

DE EERSTE VERDIEPING werd in het begin als woonkamer gebruikt, naar nu heeft Mette er haar atelier. De lampen van Ikea waren oorspronkelijk zwart – Mette heeft ze wit gespoten zodat ze minder dominant ogen. Aan de andere kant van de vensterwand heeft Rune een studeerkamer. De werkbank is van Biltema.

Het dakterras, dat in verbinding staat met de eerste verdieping, geeft de villa de rechte lijnen en de hoekige, ten opzichte van elkaar verspringende niveaus die zo kenmerkend zijn voor het functionalisme.

© Maria Vous

IN DE HAL staat een stukje huisvlijt van Mette en Rune: van eikenhouten balken, stoelpoten van Beslagkassen en twee leren Ikea-kussens maakten ze zelf een daybed. De lamp is een bouwlamp die Mette zwart en messing heeft geverfd.

Wat betreft het interieur was het de uitdaging om het huis eigenheid te geven.

© Maria Vous

DE TRAPTREDEN EN -LEUNING zijn van licht essenhout. Naast de trap is precies genoeg ruimte voor een bureau. De stoel komt van de rommel- markt, het bureau is van Ikea. Cactussen komen her en der in de woning terug. Ze passen perfect bij de minimalistische Scandinavische stijl.

De twee kozen ervoor om de villa modern en minimalistisch in te richten met klassiek Deens design, waaraan ze een persoonlijke touch toevoegden in de vorm van oudere meubels met een geschiedenis, porselein en schilderijen van Mette zelf.

© Maria Vous

DE KAS VAN HALLS, die recht tegenover de voordeur staat, verlengt de zomer aanzienlijk en fungeert meer als buitenkamer dan als broeikas, al komen er in houten bakken wel kruiden en tomaten op. De kas staat op een witte sokkel, waardoor de ruimte groter aanvoelt. Het water in het zelfgemaakte houten vijvertje kabbelt de hele zomer zacht. Het tuinmeubilair is van Bauhaus, de kleden en de lantaarns zijn van Søstrene Grene.

Het lichte, rustige en uitnodigende resultaat is een fraaie afspiegeling van de creatieve oplossingen, doe­het­zelf­ projecten en liefde voor design van het stel.

© Maria Vous

METTE HOUDT ERG van manden. Voor de kas heeft ze zelf lampen gemaakt van een paar manden en fittingen. Verder bestaat de verlichting uit een lichtsnoer van Ikea met zacht licht. De bamboe stoelen zijn erfstukken, het velours kussen is van Ikea.

Mette Ahlgreen heeft op diverse lampen in huis haar stempel gedrukt door ze te verven en ze zo een uitstraling te geven die aansluit bij de stijl van de rest van het interieur.

© Maria Vous

HET DAYBED is van Lene Bjerre, de kussens en de schapenvacht zijn van Ikea. De her en der staande bloempotten komen van de rommelmarkt, net als de ouderwetse mattenklopper. De natuurlijke kleuren sluiten mooi aan bij de tuin rondom de kas.

Er is samenhang gecreëerd door steeds te kiezen voor natuurlijke materialen als hout, leer, bamboe en riet, voor rustieke oude spullen en meubels en voor aardetinten, die als een rode draad in de hele woning terugkomen.

© Maria Vous

HET TERRAS bereik je via de grote schuifpui in de woonkamer. Het heeft een Japans geïnspireerde stijl en is omwille van de schaduw aangelegd bij de bomen. De buitendouche van Pool World kan als het warm is worden aangesloten op de tuinslang. Hier kun je op het zelfgemaakte daybed of de poefs van Ikea loungen bij de vuurschaal van Bauhaus. De kussens en plaid van H&M Home en de bloempotten van Plantorama en Søstrene Grene maken het gezellig.

De woonkamer, keuken en badkamer hebben een vloer van donkergrijze steen, die een mooie achtergrond vormt voor de organische materialen. De andere ruimtes hebben een ‘zachtere’ vloer van essenhout.

© Maria Vous

OP HET DAKTERRAS kun je ongegeneerd zonnen met uitzicht op boomkruinen en de blauwe lucht. De galerij leidt naar de buitendeur van Runes studeerkamer. Mette verplaatst haar schildersatelier in de zomer graag naar het grote dakterras.

‘We leven graag buiten en genieten ervan als het huis in de zomer, als we veel in de tuin zitten, opeens groeit van 217 naar 1200 vierkante meter.’

© Maria Vous

MET TAFELTJES van Idemøbler en leunstoelen van Jem & Fix heeft het stel op het dak een kleine oase gecreëerd.

Een paar jaar geleden hebben Mette en Rune de tuin onder handen genomen, waar zich nu een broeikas, buitendouches, een vijver en twee terrassen bevinden.

© Maria Vous

DE AFWIJKENDE HOEKEN en lijnen maken het huis uniek, en je vraagt je af hoe de villa er vanbinnen uitziet. Enkele details van de oude eengezinswoning zijn behouden, zoals de langwerpige raampjes boven het bankje, die de eetkamer van daglicht voorzien, en de grote schuifpui naar het terras rechts.

‘De kas verlengt de zomer aanzienlijk. We kweken er kruiden en tomaten en hebben hem zo ingericht dat je ook als het regent buiten koffie kunt drinken.’

INTERIEURTIPS VAN METTE EN RUNE

Leg jezelf beperkingen op

‘We hechten allebei veel belang aan de inrichting en hebben de neiging steeds op nieuwe trends te vallen, waardoor het soms lastig is een grens te trekken. Daarom is het slim om een neutrale basis te kiezen en als je zin hebt in iets anders alleen kleine woonaccessoires, zoals kussens, te vervangen.’

Doe het zelf

‘We vinden het heerlijk om gekke ideeën te bedenken en uit te voeren. Het daybed in de hal is een goed voorbeeld van wat je kunt met twee leren kussens van Ikea, een paar eikenhouten balken en vier stoelpoten. We hebben ook verschillende lampen geverfd, soms alleen de fitting, waardoor ze een persoonlijke twist krijgen. Het geeft veel meer voldoening als je iets zelf maakt, en je meubels worden uniek.’

Koop dit nummer voor € 7,95 in de winkel of online