© Mark Seelen

Tot in Noord-Duitsland: Scandinavische esthetiek.

Tegenover een hertogelijk slot ligt een woning als een architectonische parel, die opgaat in het historische Duitse stadje Husum. De klassieke stijl is doorgevoerd in lichte, ruwe houten vloeren en tegels in bruintinten. De eigenaren combineren modern met historisch, met als resultaat een geborgen sfeer en een zuiver Scandinavische esthetiek.

In het plaatsje Husum in Noord-Duitsland, dicht bij de Deense grens en de ruige westkust, ligt een mooi nieuw huis dat fraai opgaat in de historische omgeving. Daar woont het echtpaar Silja en Malte Timm met hun dochtertje Alma. Silja is eigenaar van het ontwerpbureau TIMMTIMM en heeft het huis samen met haar man ontworpen – beiden zijn architect. De Scandinavische esthetiek hebben ze overgehouden aan hun tijd in Denemarken.

© Mark Seelen

DE HOUTKACHEL Shaker van Skantherm geeft de woonkamer sfeer en gezelligheid. De tipi van dochter Alma komt van NunuNu.

Om de juiste kavel te vinden heeft het paar uren door Husum gezworven. Op een dag stuitten ze op een overwoekerde, braakliggende lap grond in het historische deel van het plaatsje, pal tegenover een slot dat in de 18e en 19e eeuw werd gebruikt als zomerverblijf voor de Deense koninklijke familie. Na lange onderhandelingen konden ze de kavel kopen en begon het ontwerpen.

© Mark Seelen

AAN DE MUUR boven de bank hangt een poëtische collectie foto’s van het Duitse landschap uit de serie Heimat van Peter Bialobrzeski.

‘Het lapje grond is lang en smal, dus om daar iets neer te zetten was lastiger dan we hadden gedacht. Toch wilden we een modern, licht en luchtig huis ontwerpen, afgestemd op wat we nodig hebben. En het was belangrijk voor ons dat het huis enerzijds past in de historische omgeving maar zich anderzijds van zijn moderne kant kan laten zien,’ vertelt Silja.

© Mark Seelen

DE WOONKAMER krijgt dankzij de grote ramen veel licht en kijkt uit op de tuin. Door de ligging onder het dak is het vertrek ruim en luchtig. De bank Mags Sofa is van Hay, het vloerkleed Ododesign is van Gan. De fauteuil Hee Lounge is van Hay, evenals de Tray Table-tafels.

In het ontwerpproces overwoog het tweetal verschillende woningvormen, en de keuze viel op een moderne interpretatie van het archetypische huis met klassieke bakstenen, waarmee het aansluit bij de gebouwen eromheen.

© Mark Seelen

DE KEUKEN van Rational biedt uitzicht op het tegenoverliggende slot. De ketel
is van Le Creuset en de spotjes in het plafond zijn van Orbit Architectural Lighting.

Het Scandinavische, natuurlijke interieur wordt gekenmerkt door gedegen en consequent doorgevoerde materialen. Al vroeg in deze fase kozen Silja en Malte voor alle kamers de lichte houten Douglas-vloeren van Dinesen, als een soort doorgetrokken visie voor het hele huis. De eettafel is de spil van de woning en het eerste wat je ziet zodra je binnenkomt.

© Mark Seelen

DE EETTAFEL is gemaakt van dezelfde planken als de vloer van de woonkamer, en het consequent doorgevoerde materiaal geeft rust. Op tafel staat een vaas van Alvar Aalto van Iittala.

Je ziet hem ook vanaf de eerste verdieping, en aan de tafel gezeten geniet je van het uitzicht op de tuin, de woonkamer en de houtkachel. Het stel heeft de eethoek zelf gemaakt van planken die ook op de vloer liggen om tot een eenheid te komen. Met de grote tafel heeft het gezin een vaste ontmoetingsplek gecreëerd.

© Mark Seelen

BOVEN DE EETTAFEL hangt de Bell Lamp van Normann Copenhagen. De eetkamerstoelen CH24 zijn van Carl Hansen en de Slaty-tegels, die in de hele woonkeuken terugkomen, zijn
van Edimax.

Voor iedereen die iets nieuws wil bouwen, hebben Silja en Malte een tip: houd de ruimtes waar je het meest te vinden zult zijn, zo open en luchtig mogelijk. Ook is het belangrijk te kiezen voor materialen van hoge kwaliteit, dan creëer je een goede atmosfeer in huis.

© Mark Seelen

DE WERKPLEK is licht en open. De tafelpoten zijn van Habitat, en de gele stoel Hola is van Cassina. De hanglamp boven het bureau is van NUD Collection.

© Mark Seelen

DE TRAP is gebouwd van de Dinesen-planken die ook op de vloer liggen. Ook hieraan zie je dat
de eigenaren de materialen graag op verschillende plekken terug laten komen.

© Mark Seelen

DE SLAAPKAMER is ingericht met Tolomeo-lampen van Artemide en planken van Montana als nachtkastjes.

© Mark Seelen

DE BADKAMER is voorzien van dezelfde tegels als de woonkeuken: mooi, natuurlijk en handig in deze ruimtes. Het toilet Vero is van Duravit en de kraan Axor is van Hansgrohe.

© Mark Seelen

EEN KIJKJE VANUIT DE TUIN in de huiskamer. De bakstenen, D48, zijn van Petersen Tegl en de ramen zijn geleverd door Velfac.

© Mark Seelen

DE HOOFDINGANG van het huis is overdekt en heeft een massieve betonnen trap met drie treden.

© Mark Seelen

HET GEZIN TIMM zit op de trap bij de overdekte entree van het huis. Door de gangdeur zie je wandplanken van Montana en de Strap Mirror van Hay.