oud scandinavisch huis op sjaelland met groene achtertuin
© Andreas Mikkel Hansen

Zij bouwden een vakantiewoning aan huis

Kamilla en Benjamin Goings zijn moderne ontdekkingsreizigers. Ze hebben jaren met een boot over de wereldzeeën gevaren. Nu vinden ze het avontuur en de avondzon in hun eigen achtertuin, waar ze een charmant vakantiehuisje hebben gebouwd.

Ze nemen soms een half jaar vrij om met hun twee kinderen de wereld over te reizen op hun Noordkaper. Dit schip hebben ze in Amsterdam gekocht en in een paar maanden tijd verbouwd en opgeknapt. Als we ze ontmoeten, zijn ze net weer thuis van 13 dagen wandelen op de pelgrimsroute de Camino, waar ze 35 kilometer per dag aflegden. Ze houden van reizen. Nieuwe situaties en uitdagingen opzoeken vinden ze heel belangrijk. Maar, zoals ze zelf zeggen, je hoeft niet altijd ver te reizen om de wereld vanuit een ander perspectief te zien.

Lees ook:

Entree gang met schaakbordvloer en scandinavische stijl
© Andreas Mikkel Hansen
Scandinavisch interieur collage
© Andreas Mikkel Hansen

Bijna 15 jaar geleden kochten Kamilla en Benjamin Goings het huis Landlyst bij Freerslev Hegn, vlak bij het Deense Hillerød. Kamilla is in deze omgeving opgegroeid en de twee wisten dat ze hier wilden wonen. Wilde natuur en veel grond, waar ze paarden konden houden, daar droomden ze van. Ze hielden de huizenmarkt goed in de gaten en op een dag stond dit huis plotseling te koop. Kamilla en Benjamin sloegen direct toe en namen contact op met architect Leif Larsen, met wie ze aan de slag gingen om het huis op te knappen. Dat deden ze met veel respect voor de oorspronkelijke woning en de geschiedenis van de plek. Er werden een paar muren gesloopt voor de keuken, maar het prachtige uitzicht over de velden bleef behouden – net als veel van de kamertjes, scheve trapjes en knusse hoekjes. Die kleine kamers deden hen denken aan een boot, en daardoor voelden ze zich thuis. Ze vulden het huis met erfstukken van diverse familieleden en objecten die meekwamen van alle reizen die ze door de jaren heen hebben gemaakt. Als je in het huis rondloopt, kom je er al heel snel achter dat vrijwel ieder voorwerp, groot of klein, een geschiedenis heeft. Ook in de tuin valt er van alles te ontdekken.

Scandinavisch vakantiehuis van hout met terras
© Andreas Mikkel Hansen

‘De vorige eigenaar van het huis was landbouwkundige en wist daarom veel van planten. Er staan buxussen en rododendrons die misschien wel 60 of 70 jaar oud zijn, en hetzelfde geldt voor die dennenboom daar, de stenen muurtjes enzovoorts. Hij heeft ook overal kleine hoekjes gemaakt, zodat je de hele dag een beschut plekje in de zon kunt vinden. Er zijn zo veel mooie dingen waarover hij goed heeft nagedacht toen hij de tuin aanlegde, dat het soms net lijkt alsof we aan het schatzoeken zijn in onze eigen tuin en dan de kleine oases vinden die hij heeft gecreëerd,’ vertelt Kamilla.

Overdekt terras met buitenkeuken in scandinavische stijl collage
© Andreas Mikkel Hansen

Een van die kleine zegeningen vonden ze voor de zogeheten oude tuinmansschuur. Hier kun je namelijk uit de wind van de avondzon genieten. Om deze mooie plek te benutten, maakten ze een tijdelijk terras voor de schuur. Hoewel het terras bij het huis heel groot was, eindigden ze altijd bij het schuurtje.

‘Het was een heel serene plek, dus op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar dat we hier misschien maar een vakantiehuisje moesten bouwen. Het moest een plek worden waar we even “een break” konden nemen, om te ontspannen, het gezellig te hebben en te genieten van de avondzon,’ aldus Kamilla.

Ze bespraken hun idee met architect Leif Larsen en waren het erover eens dat ze een huis zouden bouwen dat paste bij de oorspronkelijke woning, maar tegelijkertijd ook iets heel anders was. Waar het oude huis allerlei kleine, knusse hoekjes heeft, moest het nieuwe verblijf heel eenvoudig zijn. Hier zouden lucht, een heleboel ruimte en strakke lijnen centraal staan.

Lees ook:

grote lichte keuken van &shufl
© Andreas Mikkel Hansen
Collage exotisch en Scandinavisch vakantiehuis interieur
© Andreas Mikkel Hansen

‘Het is een totaal andere ruimte! Als je daarheen gaat, voelt het eigenlijk aan alsof je een korte trip maakt. Het lijkt bijna of we op vakantie gaan. Als je daar bent, gaan je gedachten ook uit naar andere dingen. En je hebt uitzicht op het bos in plaats van op de velden,’ verklaart Kamilla.

‘We zijn er allebei bewust mee bezig om nooit twee keer hetzelfde te doen. Ik geloof echt dat je jezelf moet uitdagen als je ouder wordt. Je moet niet alleen maar op je terras zitten en een koel glas witte wijn drinken omdat dat zo fijn is. Je moet uit je comfortzone stappen, zoals iedereen dat tegenwoordig zegt, en iets nieuws proberen. Wij willen altijd op reis, maar hier zijn is een avontuur op zich. Het is grappig: als je voor het hoofdgebouw zit, ervaar je iets heel anders dan wanneer je voor het vakantiehuisje zit – het licht is anders. Veel van onze vrienden zeggen tegen ons dat we hier blijven omdat we hier gewoon elke keer weer iets nieuws ontdekken,’ zegt Kamilla met een grote glimlach. ◆

Dit artikel en meer inspiratie voor bouwen met hout, en mooie vakantiewoningen, vind je in Scandinavian Living #3 van 2020.