Ga je naar Stockholm? Dit zijn de 5 architectonische bouwwerken die je moet zien!

De Zweedse hoofdstad heeft imposante architectuur te bieden die uitblinkt in creativiteit. Van een paleis uit de 17e eeuw tot een modern congrescentrum aan het water. Beleef de geschiedenis van de stad aan de hand van deze architectonische hoogstandjes.

Stadshuset Stockholm
© Stadshuset Stockholm
Stadshuset Stockholm
© Stadshuset Stockholm

Stadshuset

Het stadhuis van Stockholm, een ontwerp van Ragnar Östberg in nationaal-romantische stijl, is opgeleverd in 1923 en bestaat uit 8,5 miljoen rode bakstenen.

In het pand is het gemeentebestuur van de stad gehuisvest, maar het staat vooral bekend als de plek waar de Nobelprijzen worden uitgereikt. Het gebouw is geïnspireerd op de paleizen uit de renaissancetijd, en dat ervaar je vooral als je binnenkomt.

Ericsson Globe

Ericsson Globe

In de bekende Ericsson Globe hebben enkele van de grootste en gedenkwaardigste evenementen van Zweden plaatsgevonden. Het gebouw is in 1986 ontworpen door Svante Berg en Lars Vretblad en heeft een postmoderne uitstraling, die zich onderscheidt van de oudere architectuur in de stad. In 2021 werd het gebouw omgedoopt tot de Avicii Arena, naar de overleden Zweedse dj Avicii.

Het volgende grote evenement in de arena is het WK handbal voor heren in 2023, dat in Zweden en Polen plaatsvindt.

Drottningholm Palace
© Nordic Experience

Drottningholm Palace

Welkom in het Koninklijk domein Drottningholm uit de 17e eeuw, dat tegenwoordig de privéresidentie van de Zweedse koninklijke familie is. Dankzij de indrukwekkende façade is deze plek een populaire toeristische trekpleister geworden. Je kunt een wandeling maken door de prachtig aangelegde Franse tuin en de romantische Engelse tuin.

En een bezoek aan het Koninklijk domein Drottningholm is niet compleet zonder een kijkje te nemen in het Chinese paviljoen en het slottheater, waar je schilderijen uit Europa en Azië kunt bewonderen en een rondleiding door het koninklijk theater kunt krijgen.

Lees ook:

stockholm waterfront
© Archilovers

Stockholm Waterfront

Stockholm Waterfront ligt aan de haven en hier komen dagelijks duizenden inwoners van Stockholm langs. Dankzij de ultramoderne stalen gevel is het gebouw een van de herkenningspunten van de stad geworden.

De uitdaging bij dit ontwerp was dat het gebouwd moest worden in een vol gebied met drukke wegen en spoorwegverbindingen, terwijl het tegelijkertijd plaats moest bieden aan grote evenementen midden in de stad. Stockholm Waterfront bestaat uit drie afzonderlijke gebouwen, waaronder een hotel, waarvandaan je een prachtig uitzicht over heel Stockholm hebt.

aula medica stockholm
© E-architect

Aula Medica

Dit gebouw, ontworpen door architectenbureau Wingårdhs, vertegenwoordigt de moderne architectuur van Stockholm. De Aula Medica is een auditorium met plaats voor 1000 personen, die werd voltooid in 2013 en bekendstaat om zijn unieke en abstracte vorm.

Tijdens het ontwerpproces kwamen de architecten erachter dat ze het maximale uit het beperkte bouwoppervlak konden halen door de gevel een scherpe hoek naar buiten toe te laten maken, waardoor de verdiepingen groter worden naarmate je hoger in het gebouw komt.