© Peter Kragballe

Overwinteren in een echte Utzon

Toen architect Jørn Utzon het Sydney Opera House ontwierp, werd hij wereldberoemd. Hier bezoeken we een schitterend woonhuis – op palen – dat hij in de jaren 1950 bouwde. De kersverse eigenaren zijn vooral blij met de prachtige ruimtes.

Jørn Utzons villa Middelboe uit de jaren 1950 zweeft als het ware boven de grond, waardoor het nabijgelegen Furemeer een essentieel onderdeel wordt van het interieur. Vanaf de oprit word je verwelkomd door een met hout beklede gevel die vanwege zijn zwarte en rode lijnen doet denken aan Chinese architectuur.

© Peter Kragballe

Door de eenvoudige inrichting spreekt de smalle woonkamer eigenlijk voor zich. Hier krijg je alle ruimte om te genieten van het uitzicht vanaf de zachte bank van Meridiani of de klassieke Flag Halyard Chair van Hans J. Wegner. De kunst aan de muur versterkt het karakter van de ruimte en sluit perfect aan bij de oorspronke- lijke rode kleurstelling van het huis. De witte staande lamp is ontworpen door het Belgische designduo Muller Van Severen en past heel goed bij de kunstwerken. De lichte gordijnen zorgen voor een tactiel contrast met de houten muren en het houten plafond.

© Peter Kragballe

Toen de iconische Villa Middelboe, in de jaren 1950 ontworpen door de beroemde Deense architect Jørn Utzon, twee jaar geleden te koop stond, sloegen Henriette Staib en haar man meteen toe. Ze waren al talloze keren langs het opvallende, haast zwevende huis gereden en raakten steeds meer onder de indruk van de rust van de woning, die als een ark boven het landschap lijkt te zweven en daarmee de bewoners niet alleen uitzicht geeft over de rivier en het meer, maar hun ook de gelegenheid biedt zich volledig terug te trekken in de geborgenheid van hun woning.

Lees ook:

Henriette Staib, eigenaar van bloemistenketen De Fire Årstider, heeft oog voor inrichting en compositie. Maar toen ze in dit architectonische huis ging wonen, moest ze haar eigen stijl wat doseren om het karakteristieke kader niet te overstemmen.

© Peter Kragballe

Via de trap bereik je het middelpunt van het huis. Hier sta je direct oog in oog met opvallende kunst en een selectie uit Henriettes omvangrijke verzameling keramiek. Elke uithoek en doorgang in het huis wordt zo optimaal benut.

© Peter Kragballe

De nieuwe keuken van &shufl moest lijken op de originele, die echter niet meer aanwezig was toen het gezin in het huis ging wonen. Daarom kozen ze voor neutrale kleuren en een spoeleiland dat, net als de muren in de rest van de woning, is bekleed met hout. De wand achter het werkblad is gemaakt van lavasteen van File Under Pop, die dezelfde kleurtint heeft als de keukenkastjes.

© Peter Kragballe

Het hele huis straalt rust uit – zelfs de kleuren van de muren en de lambrisering. Henriette, eigenaar van de bloemistenketen De Fire Årstider (de vier jaargetijden), ging dus de uitdaging aan om een huis in te richten dat al een heel eigen persoonlijk- heid had. Daarom besloot ze om niet te concurreren met de bestaande visuele uitstraling van het huis, maar om de oorspronkelijke blauwe en rode kleuren en de karakteristieke lambrisering juist als uitgangspunt te nemen.

‘Toen we het huis gingen inrichten, hadden we veel minder en heel andere dingen nodig dan in ons vorige huis. We hebben inmiddels geprobeerd om onze stijl wat te vereenvoudigen, zodat hij beter past bij onze nieuwe woning,’ vertelt ze.

En met behulp van kunst, sculpturale designklassiekers en andere mooie objecten heeft Henriette de architectuur alle ruimte gegeven en een schitterende woning gecreëerd langs het Deense Furemeer.

De fascinatie voor kunst is duidelijk in dit huis. In de eetkamer worden de natuurlijke elementen van hout en planten onderbroken door opvallende kunstwerken.

© Peter Kragballe

Rondom de gedekte tafel staan vintage stoelen uit de MR-collectie van Knoll, waarvan de tactiele zitting perfect aansluit bij de wanden en het lichte, decoratieve tafelkleed.

© Peter Kragballe

De slaapkamer bevindt zich achter de woonkamer. Dankzij de lange, smalle ramen ontstaat hier een mooie lichtinval die de kleine ruimte een geborgen uitstraling geeft. Boven de trap hangt een enorme maretak, een teken dat gasten en de kerst van harte welkom zijn.

© Peter Kragballe

Het furemeer is het diepste meer van Denemarken en ligt op een steenworp afstand van Villa Middelboe. Hier kun je urenlang wegdromen in de schitterende natuur en genieten van de wisselende jaargetijden.

© Peter Kragballe

Villa Middelboe van Jørn Utzon

De Deense architect Jørn Utzon (1918-2008) had een missie: hij wilde gebouwen ontwerpen waar mensen iets aan hebben. Politieke gebouwen, zoals het parlementsgebouw in Koeweit, religieuze gebouwen zoals de kerk in het Deense Bagsværd, culturele gebouwen zoals het iconische Sydney Opera House, maar ook particuliere woningen zoals Villa Middelboe aan het Furemeer. Die laatste is een soort vergeten parel, een ontwerp dat Utzons internationale oriëntatie goed weergeeft, maar zich tegelijkertijd onderscheidt van zijn overige werk.

‘Het is een huis op palen, wat heel atypisch is voor Utzon. Normaal gesproken liggen zijn huizen verankerd in het landschap en sluiten ze aan bij de directe omgeving,’ vertelt architect Line Nørskov Eriksen.

Lees ook:

Nuances van bruin creëren een sfeer van rust in de slaapkamer, die alleen met het meest noodzakelijke is ingericht. De twee gevlochten kasten zijn van Ikea.

© Peter Kragballe
© Peter Kragballe

Villa Middelboe ‘zweeft’ echter boven de grond. Op die manier wordt er optimaal gebruikgemaakt van het omringende landschap en kunnen de bewoners vanuit de geborgenheid van hun woning uitkijken op het nabijgelegen meer.
Zo vertegenwoordigt dit huis de droom van een eenvoudiger bestaan tussen de bomen, waar alleen ruimte is voor dingen die echt belangrijk zijn in het leven en waar je even kunt ontsnappen aan de rest van de wereld.

Jørn Utzon groeide op in Noord-Jutland, maar liet zich al op jonge leeftijd inspireren door de Chinese architectuur. Hij was met name gefascineerd door de Chinese kleurensymboliek, waar Villa Middelboe een perfect voorbeeld van is.

‘De kleuren zijn kenmerkend voor Utzon. De dragende elementen zijn zwart en mannelijk, terwijl de elementen die gedragen worden rood en vrouwelijk zijn.
Op die manier getuigt het huis uit de jaren 1950 van een jonge architect die al vroeg erg internationaal georiënteerd was – en dat de rest van zijn leven ook zou blijven,’ legt Line Nørskov Eriksen uit.

Tegenwoordig is Villa Middelboe een monument, waardoor het huis met de trotse palen en het doordachte kleurenpalet nog heel lang uitzicht zal bieden op een van de mooiste stukjes natuur van Denemarken.

© Peter Kragballe