

Kristian Kassow kijkt uit op de Sont vanuit zijn onder architectuur gebouwde villa, die klassieke materialen en geometrische vormen spectaculair met elkaar combineert.
Af — 18. July 2021Kristian droomde er altijd al van zijn eigen huis te ontwerpen en zijn stempel op het hele proces te drukken. Als zoon van een architect en oprichter van een bedrijf dat industriële robots ontwikkelt, heeft hij niet alleen van jongs af aan geleerd wat goede architectuur is, maar weet hij ook dat vorm en functie hand in hand dienen te gaan.
‘In mijn vak zijn functie en prestaties belangrijk. Daarom houd ik van vormen die deze twee aspecten ondersteunen. Ik heb moeite met architectuur en producten waarbij de geometrische vorm afbreuk doet aan de functie,’ zegt hij.
De verwachtingen waren dus hooggespannen, maar Kristian wist meteen welke architect hij wilde inschakelen: zijn zus Lise Kassow. De bijzondere samenwerking tussen hen beiden heeft geresulteerd in een huis dat uitstijgt boven het alledaagse: een villa waarbij de strakke, geometrische bovenverdieping lijkt te zweven boven een basis van glanzend geanodiseerd aluminium.
‘Omdat Kristian in zijn werk bezig is met rondingen en geometrie, wilde ik daar in het algehele beeld naar refereren. Daarnaast houd ik zelf van contrasten, en daarom heb ik materialen en vormen tegen elkaar afgezet,’ vertelt Lise.
Broer en zus groeiden op in de Deense badplaats Skagen, in een huis dat uitkeek op het Kattegat. Ze hebben allebei een voorliefde voor de zee en de natuur, en een van Kristians voornaamste wensen was dan ook om de ligging van het huis aan het water te benutten.
‘De eerste verdieping heeft het beste uitzicht op de zee. Daarom stelde Lise voor die verdieping belangrijk te maken, en daar was ik meteen voor. Het idee is dat je naar het uitzicht boven toe getrokken wordt. Daarom hebben we een zichtbaar verschil tussen de twee verdiepingen aangebracht,’ vertelt Kristian.
Niet alleen de gevel visualiseert dit verschil. Zo is op de begane grond de vloer bekleed met groen marmer en zijn de plafonds wit geverfd, terwijl de bovenverdieping een warmere uitstraling heeft,
met vloeren van douglashout en plafonds van geolied eiken. De keuze van de materialen was dus zowel voor de architect als voor de opdrachtgever belangrijk, en ze werden het al snel eens over deze levendige uitstraling. Maar hoewel de architectuur vernieuwend is, heeft Lise Kassow geen concessies gedaan aan de basiswaarden van een geslaagd huis.
‘Als ik een huis ontwerp, wil ik dat de bewoners zich erop verheu- gen om thuis te komen. Dat ze zin hebben om uren in de eetkamer te zijn en dat de slaapkamer zich aan de juiste kant van het huis bevindt, zodat het er altijd behaaglijk is. Het uitzicht op de tuin moet daar zijn waar iets moois te zien is, en de ochtendzon moet daar naar binnen vallen waar je lekker een kop koffie kunt drinken,’ zegt ze.
Ook in het interieur ligt de focus op functionaliteit, maar dan in samenspel met klassiek design. Het huis is ingericht met meubels met een modernistische, strakke vormentaal, die de architectuur van de villa benadrukt. Zo staan er in de grote woonkamer op de eerste verdiepingen twee banken van Piero Lissoni voor Cassina van blauw leer, dat een mooi contrast creëert met de warme tinten van de bovenverdieping en tegelijkertijd een brug slaat naar de zee. In de eetkamer staan rond de royale eettafel iconische Series 7- stoelen van Arne Jacobsen.
Kristian en Lise bekennen dat het er gedurende het proces soms verhit aan toeging, maar ze zijn er ook van overtuigd dat dit unieke huis juist mogelijk werd gemaakt dankzij hun hechte relatie.
‘We kennen elkaar zo goed dat we heel eerlijk konden zijn tegen elkaar. Daardoor duurde het proces soms langer, maar ik denk ook dat het huis er meer uitgesproken door is geworden, omdat het echt ons gezamenlijke project was,’ zegt Kristian. Lise vervolgt:
‘Ik kreeg veel vrijheid en de mogelijkheid om mijn creativiteit in te zetten. Kristian heeft een goed gevoel voor ruimtelijkheid en oog voor detail, dus we zaten absoluut op dezelfde golflengte.’
Nu kan Kristian elke ochtend vanuit zijn slaapkamer de zon zien opkomen boven zee, terwijl hij ’s avonds uitkijkt op het stadsgewoel aan de overkant van de Sont.