Duurzaam drijvend huis Leiden
© Riccardo De Vecchi

Studio RAP ontwerpt een duurzaam drijvend huis van hout en massief kurk

Het in Rotterdam gevestigde architectenbureau Studio RAP ontwierp een duurzaam drijvend huis met de toepasselijke naam The Float. Het interieur van het huis wordt gekenmerkt door hout, maar de buitenkant is volledig bekleed met kurk.

Architectonisch concept

'De opdrachtgever van dit ontwerp vroeg ons om een innovatief en duurzaam drijvend huis te ontwerpen langs de pittoreske grachten in de historische stad Leiden. Ons ontwerp voor de hoofdmassa is gebaseerd op het idee dat het huis een reeks sferen zou kunnen zijn die functies van het leven vertegenwoordigen zonder eruit te zien als een enkele drijvende container,' aldus Studio RAP. Zo werden er een reeks kleinere modules ontworpen die vervolgens gedraaid zijn richting de weelderige natuur aan de overkant van de gracht. Daarna werden extra panelen tussen de modules geplaatst en gevouwen waarna een eigentijds exterieur en interieur ontstond.

Duurzaam drijvend huis Leiden
© Riccardo De Vecchi

Origami structuur

De niet-standaard structuur van dit drijvende huis is geïnspireerd op origami-principes en gevouwen structuren. Dit resulteert in grotere overspanningen met minder materiaal dan meer conventionele constructievormen. Deze dragende structuur werd volledig gerealiseerd in Cross-Laminated-Timber (CLT), een massief hout en biobased materiaal dat als binnenafwerking in het zicht bleef. In nauwe samenwerking met de bouwkundig ingenieur werden plooien ontworpen en parametrisch geoptimaliseerd voor de muren en het dak, wat resulteerde in een besparing van meer dan 2000 kg hout.

Duurzaam drijvend huis Leiden
© Riccardo De Vecchi

Kurk

De houtconstructie is uitsluitend bekleed met kurk, een kurkisolatielaag met een lage densiteit en een buitenlaag van kurk met een hoge densiteit, verbonden door een kurkmortellaag, waardoor wanden ontstaan die ademen met een gezond en comfortabel binnenklimaat als resultaat. De geëxpandeerde kurk die in dit project wordt gebruikt, is een puur plantaardig materiaal met een unieke ecologische oorsprong waardoor het gebouw een uitzonderlijk lage ecologische voetafdruk heeft. Kurk is ook een geweldig materiaal om digitaal te vervaardigen, alle kurkmodules zijn cnc-gesneden waardoor er nette naden tussen zijn ontstaan en op maat gemaakte raamdetails.

Duurzaam drijvend huis Leiden
© Riccardo De Vecchi
Duurzaam drijvend huis Leiden
© Riccardo De Vecchi

Digitale workflow

Alle fasen van dit project zijn volledig digitaal gerealiseerd, van ontwerp tot realisatie. Direct vanuit het digitale ontwerp zijn alle digitale productiegegevens voor de CLT en kurk gemaakt en zijn constructieve berekeningen gemaakt. Het voordeel van een volledig digitale workflow is dat alles digitaal en dus variabel blijft, waardoor wijzigingen tot laat in het realisatieproces probleemloos kunnen worden doorgevoerd. Zo kunnen eenvoudig verschillende ontwerpscenario's worden getoetst op planning, technische en financiële haalbaarheid. Duurzaamheid stond centraal in deze digitale workflow en was de leidraad voor de meeste ontwerpbeslissingen. Op deze manier streeft het project ernaar de industrie verder te brengen met duurzame architectuur en verder te kijken dan het gebruik van conventionele bouwmaterialen en -methoden.

Duurzaam drijvend huis Leiden
© Riccardo De Vecchi

Studio RAP

Studio RAP is een architectonisch ontwerpbureau waar de kracht van computerontwerp wordt gecombineerd met innovatieve digitale fabricagemethoden. Het team bestaat uit architecten, ontwerpers, robotici, programmeurs en onderzoekers. Samen verkennen ze innovatieve technologie en proberen we de manier waarop we architectuur ontwerpen, produceren, beheren en bouwen te verbeteren.

Duurzaam drijvend huis Leiden
© Riccardo De Vecchi