BJERG Arkitektur Geberit
© BJERG Arkitektur

Deens architectenbureau wint internationale designwedstrijd

Deense architecten hebben er gevoel voor om esthetiek en functionaliteit te combineren tot design waar je blij van wordt. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Bjerg Arkitektur de wedstrijd heeft gewonnen.

6 vierkante meter welzijn

Begin dit jaar nodigde Geberit architectenbureaus uit om deel te nemen aan het Deense onderdeel van de wedstrijd. De opdracht was om met de producten van Geberit de beste oplossing te ontwerpen voor een badkamer van slechts 6 m2.

De winnaar ging door naar de internationale wedstrijd, waar in totaal zes Europese landen aan deelnamen.

Onverwachte overwinning

Toen Bjerg Arkitektur zijn bijdrage instuurde, had het bureau niet eens verwacht verder te komen dan het Deense onderdeel, omdat de concurrentie erg sterk was. Maar toen Bjerg won en vervolgens de inzendingen zag van de vijf andere Europese landen die meedongen in de internationale wedstrijd, was duidelijk dat de Deense badkamer zich op één essentieel punt onderscheidde.

‘De badkamer is een van de laatste bastions, want je kunt de deur op slot doen en je terugtrekken. Dat doel hebben wij teruggebracht tot de essentie met een ietwat dromerig scenario, waarbij we in wezen reageren op het gevoel en de sfeer in de ruimte in plaats van op allerlei slimme functies. Eigenlijk hebben we een alledaagse bezigheid tot een ervaring gemaakt,’ vertelt Carsten Wraae Jensen van Bjerg Arkitektur.

De inzending is een excellent voorbeeld van waar nieuwe Deense architectuur voor staat — Uffe Buchard
© BJERG Arkitektur

Goede architectuur is geïntegreerd in de Scandinavische cultuur

Er zijn 40.000 stemmen uitgebracht, en hoewel de concurrenten uit veel grotere landen kwamen met potentieel meer stemmen uit eigen land, ging het Deense ontwerp er met de overwinning vandoor.

De Deense designkenner, hotelier en mode-expert Uffe Buchard zat in de jury, en hij is ervan overtuigd dat de focus op het creëren van welzijn in de ruimte doorslaggevend is geweest.

‘De inzending is een excellent voorbeeld van waar nieuwe Deense architectuur voor staat. Functionaliteit met een vleugje escapisme – in dit geval de natuur, die de ruimte inneemt als een steeds veranderend kunstwerk. Het is een nieuwe benadering van de badkamer als een wellnessruimte, die zowel geschikt is voor het praktische, drukke dagelijks leven als voor persoonlijke verdieping en ultieme rust.’