Dit zijn alle winnaars van de Design Awards 2022

Voor de negende keer eerden wij het beste design en de beste ontwerpers van Denemarken. Kijk wie de prijzen dit jaar in ontvangst mochten nemen.

BO BEDRE, het moederbedrijf van Scandinavian Living, zet in samenwerking met Bolig Magasinet, Scandinavian Living en Costume Living het beste design en de beste ontwerpers van 2022 in het zonnetje.

Hieronder zie je wie er hebben gewonnen en waarom juist zij er dit jaar met de prijzen vandoor gingen.

Ontwerp van het jaar

© Georg Jensen

Serie Nendo van Oki Sato voor Georg Jensen

Het Ontwerp van het jaar is volgens de jury gedurfd en helemaal van deze tijd. Het is een krachtige serie kandelaars en vazen, die past in de trend om accessoires te combineren tot stillevens. De serie heeft een eenvoudige, Japanse stijl, waarbij één bloem of tak centraal staat. Klein maar fijn dus – helemaal in lijn met de huidige roep om duurzaamheid. Nendo is een technische serie, waarbij het zwaartepunt wordt uitgedaagd en de contrasten elkaar ontmoeten in een fraaie harmonie. Het is een vernieuwend ontwerp dat de potentie heeft om een klassieker te worden.

Lamp van het jaar

© Fritz Hansen

Oneline van Kasper Kjeldgaard voor Fritz Hansen

De Lamp van het jaar is volgens de jury speels, artistiek en haast een installatie op zich. Hij is technisch van hoog niveau en zeer functioneel. De vormentaal is tijdloos en sluit tegelijkertijd perfect aan bij deze tijd. De Oneline is geschikt voor zowel particuliere als openbare ruimtes en heeft zodoende een groot potentieel. Het is een lamp die een ruimte eer aandoet. Een lamp die de tussenruimte op poëtische wijze opvult met zijn drie slanke lijnen in een eenvoudige eenheid. Zijn experiment met gewicht, frictie en rotatie is bijzonder geslaagd.

Comeback van het jaar

© Magnus Olesen

X-Line Chair van Niels Jørgen Haugesen voor Magnus Olesen

De Comeback van het jaar is volgens de jury moedig, sculpturaal, grafisch, koel en cool. Met zijn hightech stijl en gebruik van dun metaaldraad drijft het ontwerp een interessante wig in de door hout en baksteen gedomineerde Deense huizen. Het getuigt van moed om nu met zo’n meubel te komen. En het is een atypische, moderne comeback. Dat wil de jury belonen. Bovendien is de stoel zodanig verbeterd dat hij binnen én buiten kan staan – een detail dat helemaal in de geest van nu is, met meubels die vrij bewegen tussen de woonkamer en het terras.

Groene idee van het jaar

© Wehlers

R.U.M.-stoel van CF Møller Design voor Wehlers

Het Groene idee van het jaar is volgens de jury visionair in de manier waarop de materialen zijn gerecycled. Van visnetten die in en rond Denemarken zijn verzameld tot elektronisch afval uit afgedankte computers en auto’s, alles wordt geüpcycled tot een robuust materiaal. Het meubel wijst de weg voor het duurzame design van de toekomst. Het is een innovatief experiment, en de manier waarop is gewerkt met de verschillende materialen, certificeringen en meer, is indrukwekkend. Het is een groen reveil, dat de overgang naar een circulaire economie bevordert.

Meubel van het jaar

© One Collection

Serie Water Lily van Jonas Lyndby voor OneCollection

Het Meubel van het jaar was volgens de jury een strak ingekaderde opdracht die subliem is uitgevoerd. Lyndby moest een serie ontwerpen die zich kan meten met een van de grootste meesters van het Deense design: Finn Juhl. De serie wordt gekenmerkt door de vormgeving van het bovenste vlak, dat doet denken aan het blad van een waterlelie. Met die delicate vormentaal worden de meubels haast een verlengstuk van het expressieve design van Finn Juhl – en dat wil wat zeggen. Het is werk van de bovenste plank. Bovendien heeft het een tactiliteit waardoor het hout haast aandoet als textiel. Het is een ontwerp dat Finn Juhl weet te evenaren en tegelijk zijn eigenheid bewaart. Bijzonder goed gedaan.

Ontwerper van het jaar

© Lise Vester

Lise Vester

De Ontwerper van het jaar is volgens de jury een ware komeet. Ze is jong, maar als je naar haar werk kijkt, zou je denken dat ze al jaren bezig is. Met veel empathie breekt ze een lans voor mentale gezondheid, door middel van design dat aanmoedigt om even stil te staan, een pauze te nemen en om je heen te kijken. Ze ontwerpt design dat het leven van ouderen en mensen met dementie beter maakt. En haar bijdrage aan de Deense meubelmakersexpositie Snedkernes Efterårsudstilling van dit jaar was een showstopper: een lamp die bewijst dat neonlicht wel degelijk mooi kan zijn! De Ontwerper van het jaar is een toonbeeld van innovatie en hoop, en wij geloven dat zij de designwereld van morgen mede zal helpen vormgeven.

Creatieveling van het jaar

© Alexander Kirkeby

Alexander Kirkeby

Het werk van de Creatieveling van het jaar heeft volgens de jury een aantrekkingskracht die de zintuigen wakker maakt, uitdaagt en prikkelt. Het traditionele ambacht van glasblazen wordt verdraaid en verstoord, waardoor iets ontstaat wat volkomen nieuw en uniek is. Er bestaat veel glaskunst, maar er is niemand zoals deze glaskunstenaar. Elk glazen object heeft een ziel. Kirkeby wordt ook in het buitenland opgemerkt. Zijn avontuurlijke, fabelachtige wereld biedt ons dromen en hoop in een tijd waarin we die extra hard nodig hebben.

Meest vernieuwende werk van het jaar

© Kvadrat

Paviljoen van Thomas Demand bij Kvadrat

Het Meest vernieuwende werk van het jaar is volgens de jury grandioos en heeft internationale klasse. Het is wereldkunst midden in de Deense natuur van Jutland. Het is een gesamtkunstwerk. Een plek die spiritueel verheven is en ruimte biedt om na te denken. Daarnaast is het een manier om iets te creëren in een lokale samenleving, en dat is bijzonder prijzenswaardig. Met dit initiatief staat definitief vast dat Kvadrat niet alleen een wereldwijd toonaangevend textielbedrijf is, maar ook onlosmakelijk is verbonden met kunst. Niet in de laatste plaats via deze architectonische toevoeging aan zijn kunstpark in Ebeltoft.

Visionair van het jaar

© Montana Furniture

Joakim Lassen van Montana

De Visionair van het jaar durft groot te denken. Recent vormde hij de fabriek van het bedrijf op het Deense eiland Funen om tot een kleurrijke kunstinstallatie, die een glimlach op het gezicht van voorbijgangers tovert. Het is heerlijk gek doen – je wordt blij van de explosie van kleur en het laat zien hoe kleuren mensen met elkaar in contact kunnen brengen. Daarnaast loopt Lassen warm voor duurzaamheid en heeft hij geweldig veel werk verzet om het bedrijf tot in het kleinste detail te vergroenen. In dat kader zijn de stoelen Aveny-T Chair en Maree gelanceerd, die beide tot de top van de duurzame meubels van deze tijd behoren.

Jong talent van het jaar

© Thomas Dahl

Kasper Kyster, Alexander Hinnerskov en Lærke Ryom