Paul McCobb Planner bookshelf
© Fritz Hansen

Functionalistisch design voor iedereen

De Amerikaanse designer Paul McCobb is nieuw in het portfolio van het Deense label Fritz Hansen. Onbekender dan sommige andere designers binnen hetmerk, maar niet minder uitgesproken. Met een geheel eigen stem en functionalistisch design is zijn werk een mooie aanvulling op het Scandinavisch design.

10 maart 2020

Zijn werk is het toonbeeld van American Cool en sluit daarmee perfect aan op het moderne Scandinavische design van zijn tijd. Toch is de Amerikaan Paul McCobb (1917-1969) tijdens zijn loopbaan altijd een onbekende gebleven in Scandinavië en de rest van Europa - ondergesneeuwd door tijdgenoten zoals Arne Jacobsen, Ray & Charles Eames en Mies van der Rohe. Sinds 2018 geeft Fritz Hansen een aantal van zijn ontwerpen alsnog de aandacht die ze verdienen; een opvallende, maar niet ondoordachte keuze van head of design Christian Andersen. 

Paul McCobb met camera op een zeiljacht
Paul McCobb met camera op een zeiljacht © Fritz Hansen

McCobbs onbekendheid in Europa wijdt Andersen naast zijn beroemde tijdsgenoten en zijn vroege overlijden, ook aan het simplisme in zijn design. Het is industrieel en fucntionalistisch - je zou haast zeggen banaal. En toch verkocht Paul McCobb bij leven goed in Amerika. 

Andersen verklaart: “In veel opzichten is Paul McCobb de Amerikaanse tegenhangen van onze Børge Mogensen. Mogensen wilde ook goed design voor het volk ontwikkelen voor een betaalbare prijs - democratisch design avant la lettre eigenlijk."

Hoewel McCobb autodidact was en vormgeving pragmatisch benaderde, stond hij bekend als een perfectionist, en zijn design kenmerkt zich door een grafische eenvoudige lichtheid. Zijn verhaal begint in 1917 in Massachusetts, waar hij in zijn jonge jaren kunstenaar wilde worden. Na een militaire dienst verlegt hij zijn koers om ontwerper te worden. In de 20 jaar daarop tekent hij een reeks multifunctionele meubels en accessoires. Ook ontwerpt hij televisies, hifi-consoles en huishoudapparaten. Hij is extreem productief, maar vindt ook de tijd om door het hele land lezingen te geven, te doceren aan Philidelphia Musuem School of Art, en een aantal vaste columns te schrijven over design. Zo werd hij in heel Amerika bekend, en werd zijn functionalistische design omarmd.

Paul McCobb Planner tafel M300 M310 M320
Voor Fritz Hansen is de Planner-tafel van McCobb is het summum van fuctionaliteit en simpele middelen. © Fritz Hansen

"Paul McCobb stond er, net als meerdere Deense ontwerpers uit die tijd, om bekend dat hij nauw samenwerkte met de produceren. Hij ontwierp voor vijf à zes grote producenten en ontwikkelde meubels in materialen als metaal, glasvezel en diverse houtmaterialen, al naar gelang het productie apparaat van zijn partners", legt Andersen uit. Hij is zichtbaar enthousiast dat juist Fritz Hansen de licentie gekregen heeft voor deze functionalistische werken en ziet er dan ook veel potentie:

"McCobbs ontwerpen hebben een andere designtaal dan veel andere producten van ons. Met zijn werken breiden we ons palet dus uit, zodat we nieuwe klanten en markten bereiken. Wat daar sterk aan bijdraagt, is dat zijn ontwerpen transparanter en lichter aanvoelen en daardoor bij uitstek geschikt zijn voor de kleinere stadswoning. De vormentaal is universeel eenvoudig en bijna grafisch, en dat slaat in Japen evengoed aan als in Denemarken. Tegelijk hebben veel van zijn producten iets tijdloos: ze hadden net zo goed gisteren in Milaan kunnen zijn ontworpen".

Naast de verschillende boekenkasten en tafels uit de Planner-serie, biedt Fritz Hansen ook een aantal accessoires aan van Paul McCobbs hand. Onder andere de PM-02 lamp en diverse spiegels zijn beschikbaar. 

Paul McCobb Planner-serie voor Fritz Hansen
De Planner-serie van Paul McCobb: Tafel, kast, spiegel, magazine holder en PM-02 lamp zijn allemaal even licht als functioneel. © Fritz Hansen

Wat ons betreft sluit Paul McCobb met zijn American Cool perfect aan op het Scandinavisch design dat we we zo graag zien, en we zien zijn ontwerpen maar wat graag terug in de moderne kleine stadswoning, zij aan zij met ontwerpen van zijn illustere tijdsgenoten! 

Zie meer over Paul & Fritz in de laatste Scandinavian Living.


Koop het nieuwe nummer voor € 7,95 in de winkel of online.