Grethe Meyer Blå servies op blauwe tafel
© Bodum

Iconisch Deens design is terug in productie

‘Blå’, het simpele en minimalistische servies uit 1965 is nu gewoon weer beschikbaar, en precies zoals het ooit bedoeld was.

3 maart 2020

Grethe Meyer was in 1965 de eerste winnaar van de ID Danish Design award in Kopenhagen. Zij kreeg de prijs voor haar iconische servies Blåkant, oftewel ‘blauwe lijn’.

Met het minimalistische servies wilde Meyer niet alleen een mooi product maken voor de happy few, maar iets dat voor ieder huishouden een stijlvolle en functionele toevoeging kon zijn. De simpele vormgeving levert precies dat; handig in de keuken en aantrekkelijk op de eettafel.

Het is zo’n klassieker in de Deense ontwerp traditie dat het ook een plekje veroverd heeft in het Design Museum in Kopenhagen. 

Grethe Meyer Blå servies van Bodum
© Bodum

Na een aantal jaren van afwezigheid wordt het servies nu opnieuw uitgebracht door Bodum.

Bodum heeft Blåkant nu omgedoopt tot simpelweg Blå, en produceert het ditmaal in porselein - zoals Grethe Meyer het altijd al bedoeld had. In het verleden is het servies door Royal Copenhagen geproduceerd in geglazuurd aardewerk, wat goedkoper was om te maken, maar wat zich door de jaren heen niet zo mooi houdt als porselein. In 2011 stopten zij met de productie van Blåkant.

“Met veel plezier presenteren we nu deze prachtige porseleinserie van Grethe Meyer - precies zoals het in die tijd was bedoeld. De serie heeft me altijd aangesproken, het is iets heel bijzonders. Blå heeft in zich wat ik wil dat ons bedrijf uitstraat, namelijk eenvoud. Daarom had ik ook het gevoel dat het volkomen terecht zou zijn om dit prachtige servies hier bij ons nieuw leven in te blazen,” zegt Jørgen Bodum, directeur bij Bodum, over de herlancering.

De geüpdate versie van dit iconische servies is wat ons betreft een klassieker die niet zomaar weer hoeft te verdwijnen. Van de vormgeving tot de nieuwe naam is het simpel, puur en Scandinavisch Blauw. 


Grethe Meyer Blå servies voor Bodum met oesters
Grethe Meyer Blå servies van Bodum
© Bodum