Iittala 125 jaar
© Iittala

Iittala viert Alvar Aalto's 125ste verjaardag met archiefontwerpen

In 2023 viert Iittala de 125e verjaardag van Alvar Aalto met de lancering van twee nieuwe vazen en een schaal uit de Alvar Aalto-collectie uit 1936. De originele, zelden geziene vormen uit de collectie zijn geschaald naar formaten die ideaal zijn voor verschillende moderne bloemstukken.

Revolutionair statement

De Finse architect en ontwerper Alvar Aalto ontwierp zijn inmiddels beroemde collectie mondgeblazen glasobjecten voor de Karhula-Iittala Glass Design Competition in 1936. De collectie bestond uit een reeks vazen van verschillende afmetingen en modellen, later bekend als de Alvar Aalto Collectie.

De serie vazen veroorzaakte een internationale sensatie toen ze werd gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1937. Vergeleken met de decoratieve objecten van die tijd waren de eenvoudige maar organische vormen een revolutionair statement. Een decennia later zijn veel van de stukken, met name de vaas, internationale iconen van Fins design geworden. Iittala's Alvar Aalto Collection staat bekend om zijn unieke esthetiek en legde de basis voor tijdloos design. Om de 125ste verjaardag van Aaltos te vieren herintroduceert Iittala enkele van de originele vormen en kleuren uit de collectie, evenals enkele nieuwe, op Aalto geïnspireerde interieurproducten.

Iittala 125 jaar
© Iittala

Eervol handwerk

In 2023 introduceert Iittala nieuwe toevoegingen aan de Alvar Aalto Collection die zijn ontworpen als onderdeel van de schetsserie waarmee Aalto in 1936 de ontwerpwedstrijd won. Aalto's product nr. 9754, een vaas, wordt nu geïntroduceerd in twee maten. De geselecteerde kleuren doen de oorspronkelijke collectie eer aan. De grote sculpturale (250 mm) vaas is met de hand gemaakt en mondgeblazen met houten mallen in de Iittala glasfabriek in Finland. De houten mal geeft elke vaas een unieke, levendige uitstraling. De vazen worden geproduceerd in een beperkte oplage van 2023 stuks per kleur. De vaas is perfect voor enkele stelen, takken of een hoog bloemstuk.

Iittala 125 jaar
© Iittala
Iittala 125 jaar
© Iittala

Tijdloze functionaliteit

De kleinere vaas (180mm) is ideaal voor een enkele tere bloem, takken of voor een klein boeket. Hij is verkrijgbaar in vijf kleuren: helder, wit, Rio bruin, rookgrijs en helder 1937. De vaas wordt in een metalen mal geblazen in de Iittala glasfabriek in Finland.

De oorspronkelijke vorm van product nr. 9752, een kom, wordt nu opnieuw geïntroduceerd in een hoger komformaat. De Aalto kom (262x50mm) is een tijdloze woondecoratie die verkrijgbaar is in vier kleuren; helder, wit, rookgrijs en helder 1937. Deze multifunctionele schaal is perfect voor het uitstallen of bewaren van kleine huishoudelijke artikelen of het serveren van fruit of chocolade. Hij kan ook worden gebruikt voor het planten van cactussen.

Iittala 125 jaar
© Iittala

Typisch glas

Naast de Aalto-vazen en de schaal introduceert Iittala mondgeblazen glazen die zijn ontworpen door Alvar en Aino Aalto.

Alvar Aalto werd in 1933 door de glasfabriek Riihimäki uitgenodigd om deel te nemen aan een ontwerpwedstrijd voor glas. Ondanks het feit dat het alleen Alvar was die werd uitgenodigd om deel te nemen aan een glasontwerpwedstrijd door Riihimäki glasfabrieken in 1933, deed zijn architecte vrouw, Aino, met hem mee aan de wedstrijd. Zij wonnen de tweede prijs in de serie huishoudelijk glaswerk met de serie "244" met een vereenvoudigd, functioneel ontwerp dat kenmerkend is voor Aino Aalto.

Nu worden drie praktische maten (12cl, 20cl, 28cl), perfect voor verschillende dranken en cocktails, geïntroduceerd in een typische glaskleur uit de jaren 1930, Rio bruin. De Alvar en Aino glazen zijn uitsluitend in 2023 verkrijgbaar.

Iittala 125 jaar
© Iittala
Iittala 125 jaar
© Iittala

Iconische golf

Iittala introduceert ook nieuwe op Aalto geïnspireerde woonaccessoires, waaronder multiplex schalen, een poster en een notitieboekje.

De multiplex schalen zijn er in twee maten: 300x220mm en 500x365mm. Ze zijn gemaakt van glad eiken multiplex en hebben een tussenschot in de vorm van Aalto's iconische golf, waardoor ze veilig en stabiel te dragen zijn. De schalen zijn perfect voor de keuken, hetzij om alledaagse voorwerpen mooi te organiseren, hetzij om wijnglazen mee te nemen naar het balkon.

Geïnspireerd door de landschappen en schetsen van Alvar Aalto, zijn de poster (A4) en het zachte notitieboek (A5) gemaakt van gerecycled, gepreegd papier.

Iittala 125 jaar
© Iittala