Het huis moet opnieuw worden bekeken
Volgens hem moeten we de woning herdefiniëren in een wereld die in verandering is.
– Als ik mijn dochter vraag om een huis te tekenen, tekent ze nog steeds een vierkant met een driehoek erop. We zijn zo vastgeroest in onze ideeën over wat een huis is. Als we met een stijgende zeespiegel nog steeds over de hele wereld willen kunnen wonen, en niet nog maar op de helft ervan, dan moeten we ons afvragen of huizen alleen maar op cement en gras kunnen staan – of misschien ook op het water. Moeten ze op wielen staan? Moeten ze boven op elkaar worden gebouwd? Moeten ze worden gemaakt van hout in plaats van steen?’ zegt Pour.
We vragen hem hoe hij denkt dat we over 10 jaar zullen wonen.
– Ik ben bang dat het er heel sterk van zal afhangen hoeveel geluk je hebt en waar je bent geboren. Sommige mensen zullen in een prachtig huis wonen, met een hoog plafond, dakramen, schone lucht, zonne-energie, mooie koelkasten en ruimte om afval te scheiden. Hier kun je jezelf zijn en samen zijn met je familie, of dat nu je biologische of een zelfgekozen familie is. En daarnaast zullen er veel mensen zijn die al deze mogelijkheden niet hebben. We zien de ongelijkheid nu al overal ter wereld toenemen, en dat wordt alleen maar erger. Mensen zullen heel klein moeten wonen. De lucht zal niet overal even schoon zijn. Verlichting in huis zal al duur zijn. En er zullen steeds meer mensen alleen wonen. Steeds meer mensen trekken naar de stad, omdat de plek waar ze eerst woonden, onbewoonbaar is geworden vanwege het klimaat, en dat leidt vaak tot een zeker isolement. We worden ouder, maar helaas kunnen we niet altijd ons leven lang samen blijven wonen met onze partner. Steeds meer ouderen wonen alleen, en er zijn meer ouderen dan plekken in verzorgingstehuizen, zegt Pour.
Om een mogelijke optie te onderzoeken om een aantal problemen van de toekomst aan te pakken, lanceerde Space10 een paar jaar geleden het project Urban Village, in samenwerking met Effekt.
– Het was een publiek project, dat in de eerste plaats ging over de bouw van groenere woningen. We hebben gekozen voor hout in plaats van andere materialen, die het klimaat meer aantasten. Houtbouw is heel duurzaam, en het verhoogt de kwaliteit van leven om te midden van natuurlijke materialen te wonen, die bevorderlijk zijn voor het binnenklimaat en de rust. Ten tweede moesten de woningen betaalbaar zijn. We hadden een constructie bedacht waarbij de bewoners huur betaalden, die deels werd gebruikt om een aandeel in de woning te kopen. Zo word je op den duur mede- eigenaar. Woningnood onder jongeren is momenteel een groot probleem. We kregen een aantal grote investeerders zover om ons te helpen met het berekenen van een oplossing, die we vervolgens ook lieten controleren. Het derde aspect was een hoge kwaliteit van leven. Zo moesten er veel gemeenschappelijke ruimtes en activiteiten en veel groen zijn,’ legt Pour uit.
Het project was een doorslaand succes en heeft naast Ikea ook an- dere grote bedrijven geïnspireerd.