Kunst Eline Baas
© Studio Eline Baas

Maak kennis met de vrouw achter Studio Eline Baas

Eline is eigenaar van Studio Eline Baas. Naast haar werk als interieurontwerper maakt zij ook een doorgaande kunstcollectie van unieke handgemaakte stukken.

Waar is je liefde voor kunst ontstaan?

Doordat ik uit een creatief en kunstminnend gezin kom, heb ik altijd een grote liefde voor kunst gehad. Van jongs af aan ben ik gestimuleerd om zelf creatief bezig te zijn. Ik weet niet beter dan dat ik aan het tekenen en ontwerpen was.Voor mij persoonlijk roept kunst emotie op, zowel bij het creëren als bij het aanschouwen van een werk. Kunst bepaalt de sfeer in een ruimte en heeft direct effect op je eigen energie.

Hoe ben je begonnen met het creëren van je eigen kunstcollectie?

Het creëren is een rode draad in mijn leven. Mijn creatieve proces begint als vrij werk zonder beperkingen en draait vooral om het experimenteren met verschillende technieken en materialen. Naast mijn brede materiaalen technische kennis werk ik vanuit mijn gevoel, en ik laat me dan ook altijd leiden door mijn creatieve intuïtie.

Kunst Eline Baas

Kunstwerk aan de muur : Lignum nr. #007 uit de Eclipse-collectie, gemaakt van hout, coatings, verf en messing.

© Studio Eline Baas
Kunst Eline Baas

Element NR. #016 uit de Eclipse-collectie, gemaakt van hout en was.

© Studio Eline Baas

Hoe ga je te werk wanneer je begint aan een nieuw kunstobject? Welke technieken gebruik je?

Ik werk veel met hout, metalen, klei en verf en experimenteer met opper vlaktebewerkingen zoals coatings, wax en diverse vormen van oxidatie. Door tegenstellingen in materiaal op te zoeken, te spelen met licht en klassiek met modern te combineren, probeer ik een vernieuwend beeld te creëren.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

De natuur is voor mij een grote inspiratiebron. Vorm, textuur en kleur die je in groot en klein in de natuur tegenkomt. De gelaagdheid en tegenstellingen die in de natuur te vinden zijn, maar ook de materialen zelf met hun eigenschappen en mogelijkheden, zijn al vaak een rijkdom aan inspiratie voor mij geweest.

Kunst Eline Baas

Kunstwerken in de studio van Eline, met aan de muur Argenti nr. #002 uit de Eclipse-collectie, gemaakt van hout, aluminium en (eco)verf. Op de grond staan de Aurum Fluentem nr. #005 uit de Eclipse-collectie, gemaakt van messing, en de Lutum nr. #001 uit de Textura-collectie, gemaakt van klei, hout en (eco)verf.

© Studio Eline Baas
Kunst Eline Baas

Eline Baas te midden van haar eigen werk.

© Studio Eline Baas

Naast je werk als ontwerper heb je ook een liefde voor vintage meubels. Is dit altijd al een passie van je geweest en hoe kom je aan die speciale vintage items?

Zeker, ik heb altijd al een voorliefde voor kwalitatief design gehad. Het allerleukste is het om unieke stukken te vinden die je niet zomaar overal kunt kopen. Ik vind ze op veilingen, bij opkopers maar ook door het betere speurwerk op Marktplaats. De mix van unieke stukken in kunst en interieur – en van contemporary en vintage – maakt een ruimte tot een spannend, uniek geheel en resulteert zo in een mooi en interessant beeld.

Wat zijn je plannen/dromen voor de toekomst?

Het verder uitbouwen van mijn ontwerpstudio, waar ik het creëren van mooie ruimtes centraal stel. Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen en vernieuwen, dat kan heel goed via mijn doorgaande kunstlijn van unieke stukken. Het voelt voor mij goed om heel vrij te staan in wat ik wil ontwerpen en maken. Daarom wil ik me niet beperken tot één ding, maar juist blijven vernieuwen binnen mijn kunst en interieurontwerpen.

Lees ook: