Overzicht MisterDesign winkel Den Bosch
© Henny van Belkom

MisterDesign: Brabantse Scandinaviërs

Danish design gaat de wereld over, en een van dé hotspots vind je in Den Bosch. In een oude garage hebben Marco van Rosmalen en René Nielen samen met hun team een van de mooiste meubelzaken van Europa opgezet: MisterDesign.

6 maart 2020 door Charlotte Ravnholt

MisterDesign is gevestigd in een Ford-garage uit 1932, midden in Den Bosch. Het iconische art-decomonument is omgetoverd tot een moderne winkel, waarin veel charmante en originele industriële details bewaard zijn gebleven. Het gebouw is volledig gerenoveerd en heeft nu een entresol en een platform waar wisselende tentoonstellingen alle aandacht krijgen. Je vind er Danish design van Carl Hansen & Son, Fritz Hansen, Fredericia, Gubi, House of Finn Juhl, Montana, Hay, Muuto, Menu, Ferm Living, Normann Copenhagen, &tradition, By Lassen en vele anderen. 

Het is een juweel van een designuniversum dat wedijvert met winkels in designmetropolen als Milaan of Kopenhagen - en tegenwoordig zeker ook Stockholm of Helsinki. 

Danish Design stoelen bij Misterdesign in Den Bosch
De winkel is een designuniversum vol met Danish design iconen. © Henny van Belkom

Dit is dus niet zomaar een winkel, het is de optelsom van heel veel passie voor meubels, design en authenticiteit. Oprichter Marco van Rosmalen is dol op Scandinavische meubels, met name de Deense iconen uit het midden van de vorige eeuw. 

"We zijn zeer gefascineerd door het goede vakmanschap, de erfenis en de geschiedenis van het meubilair. Ik begon 22 jaar geleden als inkoper en ben de hele wereld rondgereisd. Op een dag kwam ik de Wishbone Chair van Hans J. Wegner tegen. Toen dacht ik nog: wie zou in hemelsnaam zo’n bedrag voor een stoel willen neertellen? Wist ik veel," glimlacht Marco.

Marco van Rosmalen oprichter van MisterDesign
Marco van Rosmalen, medeoprichter van MisterDesign


© Henny van Belkom

Hij dook eens goed in de materie, ging op onderzoek uit en heeft sindsdien een voorliefde voor de klassieke, handgemaakte meesterwerken van de grote Deense architecten en ontwerpers.

"Ik heb groot respect voor originelen. Ontwerpers zijn immers pioniers. En je betaalt voor het idee, hun vindingrijkheid, ambacht én voor het lef om de grenzen op te zoeken en te doorbreken."

Toen hij samen met zijn compagnon René Nielen de kans kreeg om het karaktervolle, beschermde art-decopand van de gemeente te mogen huren, moest het roer om. Zo loop je nu niet door een kleine showroom per merk, maar heb je het gevoel dat je de woonkamers van mensen mag verkennen. De zones worden gescheiden door lichte gordijnen die aan het hoge plafond hangen. Midden in de grote ruimte waar vroeger de werkplaats was, bevindt zich een platform voor wisselende exposities. Nonchalant, besloten en tegelijk uitnodigend.

Scandinavische stijl ruimte bij MisterDesign
Lokaal en Internationaal. De vele merken worden met elkaar gecombineerd in huiselijke omgevingen. © Henny van Belkom

Alle vertrekken, vloeren, muren en ook de inrichting herinneren aan vervlogen tijden. Gelukkig zijn de prachtige unieke details bewaard gebleven. Het pand stond 30 jaar leeg en is voor verschillende doeleinden verhuurd, maar in de nieuwe context komt het pas goed tot zijn recht. In de oude kluis staan meubels, en de garagedeuren, kantoorruimtes en belettering creëren een speciale sfeer, die wordt benadrukt door de muziek. Zo willen ze je het gevoel geven dat je een ‘bibliotheek van design’ binnenstapt waar je geïnspireerd wordt, waar je ook kijkt. 

Authentieke kluisdeur bij MisterDesign
Authenticiteit bij MisterDesign, zelfs de oude kluis is intact. © Henny van Belkom

Het resultaat is een veelzijdig designparadijs, met een giftshop en een restaurant dat uitzicht biedt op een natuurreservaat – en met een inkijkje in het keramiekatelier Cor Unum ernaast. Zelfs voor designminded Denen is deze plek dus uniek. De sfeer is state of the art, en toch waan je je in de jaren 1930, in een intact verleden van authenticiteit, auto’s en monteurs.

De vele merken en stijlen vormen een cocktail van hedendaags ontwerp, en hier mag je naar hartenlust op verkenning uit. MisterDesign, het bedrijf dat in 2010 begon als een webshop en later twee kleine winkels in de stad kreeg, heeft hier zijn visie en missie dus met succes gerealiseerd.

Nu gaan er grenzen verlegd worden. Klanten krijgen advies en begeleiding en worden ingewijd in de ontwerpprocessen. Dit kan het ‘nieuwe Bauhaus’ van Nederland worden: een school voor design die je niets voorschrijft! 

Restaurant Pompen & Verlauw Danish Design
Pompen en Verlouw Garage Mister Design
De voormalige 'Pompen en Verlouw Garage' wordt onder andere gedeeld met het gelijknamige restaurant. © Henny van Belkom