ontwerper gijs bakker

Nederlands design opnieuw gelanceerd

De Nederlandse ontwerper Gijs Bakker is opgeleid als sieradenontwerper, maar kwam in 1972 met zijn eerste meubel. Dat wordt nu geherlanceerd door Karakter, een bedrijf van Cassina.

Karakter

Gijs Bakker is niet tevreden. Hij is net gearriveerd in de showroom van Cassina in hartje Milaan en kijkt afkeurend naar het bonte vloerkleed dat onder zijn onlangs opnieuw uitgebrachte bank ligt. De afgevaardigde van Scandinavian Living moet de elegante ontwerper gelijk geven: het kleed overheerst de ruimte totaal. Gijs probeert me over te halen het op te rollen. Dat komt later, maar eerst gaan we praten over de GB Lounge Chair, een modulair systeem waarvan ook een bank kan worden gemaakt – oorspronkelijk ontworpen in 1972 en nu geherlanceerd door Karakter.

90 graden welbevinden
© Heidi Lerkenfeldt

Eenvoudig en informeel

De 80-jarige Bakker vertelt dat hij gevraagd werd om mee te doen met een prijsvraag voor een nieuw meubel die door rubberfabrikant Dunlop werd uitgeschreven.
'Ik ben mijn carrière begonnen als sieradenontwerper, en de GB Lounge Chair was mijn eerste meubelstuk. Ik maakte een klein model, dat nu in een museum staat en waaraan je kunt zien hoe simpel de constructie is. Ik vouwde schuimrubber tot een hoek van 90 graden, die op zijn plek werd gehouden door een metalen frame. Eenvoudig en informeel. Eigenlijk een beetje een eerbetoon aan het leven in de jaren 1970: een ontspannen tijd van feesten en met een nieuw beeld van de liefde.'

90 graden welbevinden
© Heidi Lerkenfeldt

Denim

De eerste versies werden bekleed met denim om aan te geven dat dit een meubel is dat gebruikt moet worden en dat niet puur voor de sier is. De module kreeg al snel de bijnaam Levi’s, maar die naam konden we om juridische redenen niet voeren. De stoel en de bank werden een groot succes, want er was toen nog geen designtraditie in Nederland. 'Ik ben heel blij met deze nieuwe versie van iets wat ik in 1972 al heb gemaakt,’ zegt Gijs Bakker.