Royal Copenhagen: Zo wordt servies kunst

Blue Flower is een van de oudste en meest iconische serviezen van Royal Copenhagen. De Nederlander Wouter Dolk vernieuwde het en gaf er een internationale, eigentijdse draai aan. Het servies heet blomst, bloem, en kreeg bij de lancering een eigen melodie, dans en modeontwerp.

Het is tien jaar geleden dat Royal Copenhagen voor het laatst een nieuw servies lanceerde. Maar nu is blomst, bloem, gepresenteerd. Het is een eerbetoon aan het erfgoed en de botanica en een herinterpretatie van het servies Blue Flower, dat dateert uit 1802. Het was een lang proces, want het idee ontstond maar liefst 12 jaar geleden.

Lees ook:

‘We produceren Blue Flower al bijna net zo lang als Blue Fluted, en we waren ervan overtuigd dat het oorspronkelijke servies kwaliteiten had die het geschikt maakten voor vernieuwing en aanpassing aan onze tijd. Het heeft iets zachts en poëtisch dat ons op dit moment raakt. Daarom hebben we veel geëxperimenteerd. In de eerste plaats met de decoratie, maar uiteindelijk beseften we dat we ook de vorm moesten herzien om tot het juiste ontwerp te komen,’ aldus creative director Niels Bastrup. Het resultaat is een servies dat strak en hoekig is, maar ook teer.