Winnaar Helsinki Design Award 2022
© Jussi Hellsten

Winnaar Helsinki Design Award 2022 zet zich in voor verbetering van de openbare ruimte

Jaarlijks wordt de Helsinki Design Award uitgereikt aan ontwerpers en bedrijven die zich hardmaken voor de designsector. De winnaar van dit jaar richt zich in het bijzonder op de openbare ruimte en wil een betere omgeving creëren voor alle burgers.

Helsinki Design Award

Helsinki en de Helsinki Design Week reiken gezamenlijk de Helsinki Design Award uit, die bedoeld is voor ontwerpers en ontwerpteams die Helsinki tot een betere woonplaats maken.

De prijs erkent zowel succesvolle producten en diensten als het belang van projecten die kunnen bijdragen tot betere alledaagse oplossingen voor burgers.

De jury van de Helsinki Design Award bestaat uit talentvolle, creatieve personen en wordt voorgezeten door de oprichter en directeur van de Helsinki Design Week.

Winnaar Helsinki Design Award 2022
© Iiris Sjöblad

Päivi Raivio

De winnaar van de Helsinki Design Award 2022 is Päivi Raivio, een Finse ontwerper die zich met haar werk heeft gewijd aan het verbeteren van de openbare ruimte.

Gedurende haar carrière heeft ze in samenwerking met burgers en diverse community’s stadspleinen levendiger en kinderdagverblijven groener gemaakt en veelzijdige experimenten uitgevoerd met de stedelijke ruimte.

Päivi Raivio heeft een Master in Applied Art and Design en benadert samenwerking en facilitering multidisciplinair. Daarnaast heeft ze meer dan tien jaar ervaring in participerend design, zowel op het gebied van strategie als in de praktijk.

Ze is mede-eigenaar van ontwerpbureau RaivioBumann, dat ze in 2015 samen met Daniel Bumann heeft opgericht.

Winnaar Helsinki Design Award 2022
© Raivio Bumann

Juryrapport

De jury is enthousiast over het werk van Raivio en denkt dat dit potentieel veel verandering teweeg kan brengen in de stedelijke ruimte.

De jury beschrijft haar als een gevestigde specialist in burgergericht design.

Helsinki wil zijn profiel als designstad graag versterken, en Päivi Raivio ondersteunt dit met haar experimentele designoplossingen voor de stad.

Om die reden heeft de jury besloten de Helsinki Design Award dit jaar aan haar toe te kennen.