Kartoffelpizza med rosmarin
© Christa Alstrup og Andreas Mikkel Hansen

Aardappelpizza met rozemarijn

Tomaten en pizza zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De enige belangrijke uitzondering is de pizza con patate - de aardappelpizza. Er zijn veel verschillende lokale variaties van deze witte pizza, maar de klassieke beperkt zich tot aardappelen, mozzarella en rozemarijn - zoals in dit aardappelpizza-recept. Het is makkelijk en heerlijk!

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Pizzadeeg

  • 5 g gist
  • ¾ dl warm water
  • 220-240 gram fijn gemalen tarwebloem
  • ¼ tl rozemarijnzout
  • ½ el olijfolie van de eerste persing
  • 37 g mascarpone

pizzabeleg

  • 200 g aardappelen, geschild
  • ½ grote eetlepel geraspte mozzarella
  • 2-3 takjes rozemarijn

Zo maak je het

  1. Meng de gist met water tot een gladde massa.
  1. Voeg bloem, rozemarijn, zout en olie toe.
  1. Kneed alles tot een glad deeg en laat het pizzadeeg ongeveer 1 uur rusten op een warme plek.
  1. Druk het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 20 × 35 cm.
  1. Leg het op de bakplaat en besmeer het deeg met mascarpone.
  1. Snijd de aardappelen in 2-3 mm dikke plakken.
  1. Kook ze 4-5 minuten en verdeel ze uitgelekt over het deeg.
  1. Bestrooi met rozemarijn en een beetje rozemarijnzout, bestrooi met mozzarella.
  1. Bak de pizza in een oven van 200-230° gedurende ongeveer 15 min.

Eet de pizza gloeiend heet uit de oven en doe zoals de Italianen - eet de aardappelpizza als voorgerecht.

Tip voor het rozemarijnzout: Rozemarijnzout wordt gemaakt van 1 el. zeezout en 2 el. verse rozemarijnblaadjes, die samen worden gemalen.