lekkere dessert met chocolade en karamel / CHOCOLADEREPEN MET KARAMEL © Tia Borgsmidt

Maak dit eenvoudige, lekkere dessert met chocolade en karamel

Deze chocoladerepen zijn de perfecte combinatie van zout, zoet en een brosse koekjesbodem.

Chocoladerepen met karamel

Zoet en zout in een mooie combinatie van knapperige koek, zachte karamel en chocolade. De repen zijn verrukkelijk én machtig, dus maak ze niet te groot. Gebruik een suikerthermo- meter om er zeker van te zijn dat de karamel de juiste consistentie krijgt. Maak het dessert een dag van tevoren, dan is het nog lekkerder.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koek (ca. 18 stuks)

Bodem

  • 350 g digestives
  • 200 g boter

Karamel

  • 150 g boter
  • 400 g suiker
  • 3 dl slagroom
  • 1½ dl ahornsiroop
  • 100 g gezouten gemengde noten

Ganache

  • 300 g pure chocolade
  • 1½ dl slagroom

Serveren

  • zoutvlokken
  • 8 el light crème fraîche

Zo ga je te werk

Bodem
  • Verkruimel de digestives en doe ze in een kom. Smelt de boter en meng hem door de koekkruimels. Druk de massa in een met bakpapier beklede vorm van 15 x 15 cm en zet die in de koelkast.
  • Karamel
  • Smelt de boter in een steelpan. Voeg suiker, slagroom en stroop toe en laat het mengsel zonder deksel 30-45 minuten koken tot een lichtbruine karamel. De kooktijd hangt af van de grootte van de pan en de temperatuur. De karamel is klaar als de suikerthermo- meter 122 °C aangeeft. Roer de karamel door.
    1. Laat de karamel een paar minuten afkoelen en giet hem over de koekjesbodem. Strooi er noten over en zet een paar uur in de koelkast.

    Ganache
  • Hak de chocola en doe hem in een kom. Breng de slagroom aan de kook en giet deze over de chocolade. Roer tot de chocolade is gesmolten. Verwarm het mengsel eventueel op zeer laag vuur als de chocolade niet smelt. Roer het mengsel tot een egale ganache en giet die over de karamel. Zet de koek tot de volgende dag in de koelkast.
  • Serveren
  • Snijd de koek in repen en serveer die met wat zoutvlokken en een lepel crème fraîche.