© Tia Borgsmidt

Moutscones met lemon curd en room

Huisgemaakte scones doen het altijd goed, zeker met lemon curd en room. Ze moeten het liefst knapperig zijn vanbuiten en een beetje kruimelen. Deze zijn gebakken met wat moutmeel, wat ze een diepere smaak en een mooie kleur geeft. Hier hebben we voor een lemon curd gekozen met de perfecte balans tussen zoet en zuur. Gebruik een thermometer om de juiste consistentie te krijgen, die doet denken aan jam, maar dan smeuïger. De curd smaakt fantastisch bij de scones maar is ook erg lekker in plaats van marmelade op sandwiches.

Moutscones

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 stuks

  • 79 g tarwebloem
  • 4 g donker moutmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ el lichte rietsuiker
  • ¼ tl fijn zout
  • ¼ tl kardemom
  • 20 g boter
  • eieren
  • 41 ml slagroom
  • 16 g witte chocolade (vervang evt. door pure chocolade)
  • ¼ ei om te bestrijken

Zo ga je te werk

  • Meng de tarwebloem en het moutmeel in een kom met bakpoeder, rietsuiker, zout en kardemom.
  • Verkruimel de boter erdoor en voeg de eieren toe.
  • Meng met de slagroom tot een samenhangend deeg.
  • Hak de chocolade en kneed die door het deeg tot het glad en soepel is.
  • Rol het deeg op een bebloemd oppervlak uit tot een dikte van ca. 2 cm. Steek er met een uitsteker of glas scones uit.
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met losgeklopt ei.
  • Bak de scones op 200 oC in 12-15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Serveren

  • Serveer de scones met lemon curd en room.

Lemon curd

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 scones

  • 25 ml vers citroensap
  • rasp van een biologische citroen
  • ½ eieren
  • 33 g suiker
  • 16 g boter, in blokjes

Zo ga je te werk

  • Roer citroensap, citroenrasp, ei en suiker in een steelpan door elkaar en verwarm al roerend tot 65 oC.
  • Klop de boter er beetje bij beetje door en roer tot het mengsel dik wordt. De temperatuur moet net onder de 80 oC liggen.
  • Zeef de lemon curd en schenk hem vervolgens in gesteriliseerde glazen potten. Zet ze in de koelkast.

Room

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 scones

  • ¼ vanillestokje
  • ⅓ el poedersuiker
  • 41 ml slagroom
  • 41 ml crème fraîche

Zo ga je te werk

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit boven de poedersuiker.
  • Klop de slagroom stijf. Voeg de crème fraîche toe en klop de room dik en luchtig.
  • Spatel de vanillesuiker erdoor.