Haantjes zijn heel delicaat, en het witte vlees is licht en lekker. We serveren de haan met versgedopte erwten, spinazie en citroensaus.
Door
Lone Kjær
— 21. september 2022
Gebakken haan, doperwten, spinazie en citroensaus
Sluit het venster niet
Ingrediënten
2
personen
Gebakken haan
2
borststukken van jonge haantjes
zoutvlokken en peper
5
g
boter
Garnituur
100
g
boter
olijfolie
150
g
ongedopte erwten
Citroensaus
100
g
boter
1
dl
bouillon
½
ei
1
eidooiers
1
tl
crème fraîche
citroen
zoutvlokken en peper
Serveren
300
g
nieuwe aardappeltjes
5
g
boter
erwtenscheuten
zoutvlokken
Zo ga je te werk
Gebakken haan
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Dep het vlees droog en kwast het in met wat olijfolie. Breng op smaak met zoutvlokken en peper.
Smelt de boter in een koekenpan en braad de haantjes aan beide kanten aan. Leg ze in een ovenschaal en bak ze ca. 10 minuten, tot het vocht helder is.
Garnituur
Was de spinazie. Ben je niet dol op rauwe spinazie, bak het blad dan kort in wat olijfolie in een koekenpan tot het slinkt. Breng op smaak met zoutvlokken en peper.
Dop de erwten.
Citroensaus
Verwarm boter en bouillon in een steelpannetje tot de boter smelt.
Klop ei, eidooiers en crème fraîche goed door elkaar. Voeg al kloppend het botermengsel toe. Giet de saus terug in de pan en verwarm hem tot hij gebonden is. Hij mag beslist niet te warm worden. Breng op smaak met citroensap, zoutvlokken en peper.
Als de saus schift, kun je hem even opkloppen tot hij weer glad is.
Serveren
Schrap de aardappels en kook ze beetgaar. Doe ze met een beetje boter en erwtenscheuten in een kom en breng op smaak met wat zoutvlokken.
Verdeel de hanenborsten over vier borden en dien op met spinazie, doperwten en citroensaus.
TIP: Je kunt de hanenborsten ook grillen, eerst bij hoge warmte, daarna bij matige warmte. Gril ze ca. 5 minuten per kant, tot het vocht helder is.