Lammekrone med saltbagte kartofler
© Styling: Lone Kjær, Foto: Tia Borgsmidt

Lamsrack met doperwten à la Française, rodewijnglacé en nieuwe aardappels

Bij het voorjaar hoort lamsvlees. Wij hebben voor dit hoofdgerecht gekozen voor lamsrack, maar je kunt ook heel goed lamsfilet of lamshaas maken.

Lamsrack met doperwten à la Française, rodewijnglacé en nieuwe aardappels

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

In zout gebakken kleine aardappeltjes

  • 300 g kleine aardappeltjes
  • 1 el olijfolie
  • zoutvlokken
  • takjes rozemarijn

lamsrack

  • 1 lamsracks
  • zoutvlokken en peper
  • 1 el olijfolie
  • ½ el boter

Rodewijnglacé

  • 1 dl balsamicoazijn
  • 1 dl rode wijn
  • 2 dl fond
  • 25 g boter

Doperwten à la Française

  • ½ banaansjalot
  • 1 little gems
  • ½ el olijfolie
  • 25 g spekblokjes
  • 150 g doperwten, ontdooid
  • een klein beetje wijnazijn
  • zout vlokken en peper

Zo maak je het

In zout gebakken nieuwe aardappels

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C hetelucht. Schrap de aardappels en dep ze droog.
  1. Meng de olie erdoor en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
  1. Bestrooi met zoutvlokken, leg de takjes rozemarijn erop en schud goed.
  1. Bak de aardappels in ca. 30 minuten knapperig.

Lamsrack

  1. Dep het vlees droog en snijd de vetrand eraf.
  1. Kruid met zoutvlokken en peper. Verhit de olie en boter in een grote koekenpan en braad het vlees aan.
  1. Leg het dan in een ingevette ovenschaal en bak nog ca. 15 minuten (rosé) op 200 °C – of iets langer als je het vlees meer doorbakken wilt.
  1. Laat het vlees afgedekt rusten tot je het aansnijdt.

Rodewijnglacé

  1. Kook de azijn in een pannetje tot de helft in.
  1. Voeg rode wijn toe en kook tot de helft in.
  1. Voeg fond toe en kook tot de helft in.
  1. Monteer de saus vlak voor het serveren met boter.

Doperwten à la Française

  1. Pel en snipper de ui.
  1. Haal de slablaadjes los en was en droog ze.
  1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekblokjes bijna knapperig.
  1. Bak de ui even mee. Meng de doperwten en sla er snel door.
  1. Breng op smaak met wijnazijn, zoutvlokken en peper en schep de salade uit de pan.

Serveren

Schep de doperwten à la française op de borden met de lamsrack en wat rodewijnglacé. Serveer de aardappels erbij.