© Tia Borgsmidt

Zeetong à la meunière met wortels en dragoncrème

Zeetong is een lekkere platvis. De smaak is delicaat en het vlees wit en stevig. Gebruik niet te weinig boter als je zeetong bakt. De heerlijke vis moet bijna letterlijk zwemmen in de boter om de juiste smaak en knapperigheid te krijgen.

Zeetong à la meunière met wortels en dragoncrème

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Dragoncrème

  • 50 g sjalotten
  • 2 takjes verse dragon
  • ¼ dl wittewijnazijn
  • ½ dl witte wijn
  • 1 dl crème fraîche light
  • zoutvlokken
  • versgemalen peper

Wortels

  • 250 g kleine wortels met loof
  • 12 g boter
  • zoutvlokken en peper
  • takjes peterselie, gehakt
  • ½ el vloeibare honing

Zeetong à la meunière

  • 2 zeetongen zonder huid
  • grof roggemeel
  • zoutvlokken en peper
  • 125 g boter, in blokjes
  • ½ el kappertjes
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • kleine aardappels

Zo maak je de heerlijke vis met wortels

Dragoncrème

  • Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Doe ze met de gehakte dragon, wittewijnazijn en wittewijn in een pannetje en kook tot al het vocht is verdampt. Laat afkoelen en meng door de crème fraîche. Breng op smaak met zoutvlokken en peper.

Wortels

  • Schrap de wortels en snijd het meeste loof eraf. Leg ze in een ingevette ovenschaal en verdeel de

blokjes erover. Breng op smaak met zoutvlokken en peper en bestrooi met peterselie. Druppel er honing over en bak ca. 10 minuten in de oven op 200 graden hetelucht. De wortels moeten zacht zijn, maar nog wel beet hebben. Laat ze iets langer in de oven als ze wat dikker zijn.

Zeetong à la meunière

  • Maak de zeetongen schoon. Haal ze door het roggemeel met zout- vlokken en peper. Bak ze aan beide kanten in flink wat boter goudbruin en knapperig. Je kunt het beste twee vissen tegelijk bakken. Neem de vis uit de pan en houd hem warm.
  • Pel en snipper de ui. Hak de peterselie fijn. Bak de ui en kappertjes een paar minuten in dezelfde pan als de vis. Meng vervolgens citroenrasp en -sap en de gehakte peterselie erdoor.

Serveren

  • Verdeel het botermengsel over de vis. Schep de dragoncrème op een platte schaal en leg de wortels erop. Geef er kleine gekookte aardappeltjes bij.