
Maak je eigen kombucha met de smaak van vlierbloesem en framboos
De twee vrienden achter de Kopenhaagse microbrouwerij Klint & Bro helpen je hier bij het maken van je eigen kombucha.
DoorKlint & Bro
Kombucha voor beginners
Klint & Bro laat je hier zien hoe je aan de slag kunt met het maken van je eigen kombucha. Er zijn ook tal van online communities waar je tips en trucs kunt vinden en delen, evenals Facebook-pagina's waar je een 'starter' (SKOBY) kunt vinden.
Voordat je begint met het brouwen van kombucha:
- Koop een kombucha-zwam (SCOBY) en leg hem in een kombucha-brouwsel, dat wil zeggen, de hoeveelheid die je nodig hebt om je eerste brouwsel te starten.
- Elke keer dat je een nieuw brouwsel maakt, wordt een nieuwe kombucha-zwam gevormd - het origineel plus een nieuwe die er bovenop ligt. Bewaar altijd een kombucha-zwam als back-up voor het geval er iets gebeurt met zwam die je gebruikt.
- Als je een kombucha-zwam wilt bewaren, kun je deze in een afgesloten glas doen met een beetje vers gezette thee met suiker en dit in de koelkast bewaren.