komboecha
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Maak je eigen kombucha met de smaak van vlierbloesem en framboos

De twee vrienden achter de Kopenhaagse microbrouwerij Klint & Bro helpen je hier bij het maken van je eigen kombucha.

Kombucha voor beginners

Klint & Bro laat je hier zien hoe je aan de slag kunt met het maken van je eigen kombucha. Er zijn ook tal van online communities waar je tips en trucs kunt vinden en delen, evenals Facebook-pagina's waar je een 'starter' (SKOBY) kunt vinden.

Voordat je begint met het brouwen van kombucha:

  • Koop een kombucha-zwam (SCOBY) en leg hem in een kombucha-brouwsel, dat wil zeggen, de hoeveelheid die je nodig hebt om je eerste brouwsel te starten.
  • Elke keer dat je een nieuw brouwsel maakt, wordt een nieuwe kombucha-zwam gevormd - het origineel plus een nieuwe die er bovenop ligt. Bewaar altijd een kombucha-zwam als back-up voor het geval er iets gebeurt met zwam die je gebruikt.
  • Als je een kombucha-zwam wilt bewaren, kun je deze in een afgesloten glas doen met een beetje vers gezette thee met suiker en dit in de koelkast bewaren.

Vlierbloesem kombucha

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 liter

Je hebt het volgende nodig:

  • 40 g vlierbloesem (het liefst meer)
  • 160 g suiker
  • 1½ liter water
  • liter kombucha (ongeveer 10% van de totale hoeveelheid)
  • ½ kombucha-zwam (SCOBY)

Bereidingswijze:

  • Meng water en kombucha door elkaar en los de suiker erin op.
  • Doe de vlierbloesem in een glas/pot van 5-10 l, en giet de vloeistof erin zodat de bloesem onder komt te staan.
  • Leg een theedoek over het glas en wikkel een elastische band om de rand om de theedoek op zijn plaats te houden.
  • Laat de bloesem 1-2 dagen in de vloeistof weken.
  • Na 1-2 dagen: Zeef de bloesems eruit, voeg de kombucha-zwam toe en laat de kombucha staan en volledig fermenteren (idealiter op 20 tot 25 graden op een schaduwrijke plaats, bijvoorbeeld op de keukentafel in een donkere hoek).
  • Proef het brouwsel elke dag totdat het de balans tussen zuur en zoet heeft die je lekker vindt. De kombucha kan dan direct gedronken worden of in flessen worden gegoten en in de koelkast worden bewaard.

Frambozen kombucha

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 liter

Je hebt het volgende nodig:

  • 40 g frambozen (het liefst meer)
  • 160 g suiker
  • 1½ liter water
  • liter kombucha (ongeveer 10% van de totale hoeveelheid)
  • ½ kombucha-zwam (SCOBY)

Bereidingswijze:

  • Meng water en kombucha door elkaar en los de suiker erin op.
  • Doe de frambozen in een glas/pot van 5-10 l en giet de vloeistof erbij zodat de frambozen onder komen te staan.
  • Leg een theedoek over het glas en wikkel een elastische band om de rand om de theedoek op zijn plaats te houden.
  • Laat de bloesem 1-2 dagen in de vloeistof weken.
  • Na 1-2 dagen: Zeef de frambozen eruit, voeg de kombucha-zwam toe en laat de kombucha dan staan en volledig fermenteren (idealiter op 20 tot 25 graden op een schaduwrijke plaats, bijvoorbeeld op de keukentafel in een donkere hoek).
  • Proef het brouwsel elke dag totdat het de balans tussen zuur en zoet heeft die je lekker vindt.
  • De kombucha kan dan direct gedronken worden of in flessen worden gegoten en in de koelkast worden bewaard.

Lees het hele artikel