Wijnterminologie
In de wijnwereld moet je veel woorden en uitdrukkingen kennen. We vroegen Kristina Muusmann van Sæsonmelier om tien van de meest voorkomende begrippen bij het wijn proeven uit te leggen.
Aromatisch
Aroma gaat over de geur van de wijn, en een aromatische wijn betekent dat je veel geurindrukken krijgt zodra je het glas oppakt.
Body
Een wijn met veel body is vol of krachtig. Het betekent dat hij veel aroma’s en tannine heeft. Ook een hoog alcoholpercentage zorgt voor body. Als een wijn weinig body heeft, is hij sappig, heeft hij zuren en lichtere tanninen.
Complexiteit
Als een wijn complex is, heeft hij verschillende elementen in zich, zoals zoetheid, zuren en fruit. Dat maakt de wijn evenwichtig. Als een wijn bijvoorbeeld alleen maar zoet en fruitig is, lijkt hij meer op limonade – zonder enige complexiteit.
Droog
Droog is bij wijn het tegenovergestelde van zoet. Hoe droog een wijn is, hangt af van de hoeveelheid restsuikers erin.
Houtrijping
Een wijn die houtrijping heeft gehad, is een tijd opgeslagen geweest in een houten vat. En dat beïnvloedt de smaak. Waarvan het vat gemaakt is en hoe lang de wijn gerijpt is, maakt veel uit. Als het vat aan de binnenkant gebrand is (dit heet ‘toasting’), heeft dat ook invloed op de expressie van de wijn. Nieuwe, kleine eikenhouten vaten die gebrand zijn, geven een rokerige smaak. Hoe nieuwer en hoe meer gebrand de vaten zijn, hoe rokeriger de smaak.
Kurk
Kurk is een probleem dat wordt veroorzaakt door een chemische verbinding. Kurk is iets wat je kunt ruiken: denk aan een vochtige kelder, nat karton of natte hond. In principe kan kurk alleen voorkomen bij flessen met een kurk.
Rond
Als een wijn wordt omschreven als rond, is de zuurgraad lager en voelt de wijn rond en zacht aan in de mond. Een erg ronde wijn kan haast fluwelig aanvoelen.
Tannine
Tannine is afkomstig van de schilletjes, pitjes en steeltjes van de druiven en wordt ook wel looizuur genoemd. Tannine helpt een wijn structuur en volheid te geven. Een wijn kan veel of weinig tannine bevatten, en kort gezegd zijn het de tanninen die zorgen voor dat strakke gevoel in je mond. Als een wijn veel tannine bevat, kan hij aanvoelen als een handdoek op je tong. Tannine bindt zich aan eiwit. Daarom gaat een wijn met veel tannine vaak goed samen met vlees, dat rijk is aan eiwitten.
Zuur
Het tegenovergestelde van zoete wijn is niet zure wijn, maar droge wijn. In die zin noem je een wijn dus niet zuur. Maar een wijn kan wel hoog in de zuren zitten, en dat geeft een strak mondgevoel: een zuur gevoel waardoor je mond samentrekt.