Opskrifter på basissmåkagedej, vaniljekranse, jødekager, citronhjerter og specier.
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

1 deeg, 4 verschillende kerstkoekjes

Makkelijker kan niet worden! Zie hier het recept voor 1 deeg en je kunt er vanillekransjes, Joodse koekjes, citroenhartjes en cranberry-koekjes van maken.

Basisrecept voor de makkelijkste kerstkoekjes

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

Het basisdeeg

  • ¼ vanillestokje
  • 8 g suiker
  • 14 g tarwebloem
  • 10 g boter
  • ¼ ei

Zo maak je het deeg:

  1. Halveer het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit met een klein mesje. Breek de zaadjes in een beetje suiker met de platte kant van een mes.
  1. Meng de suiker met vanille met de bloem.
  1. Verkruimel de boter door het mengsel en meng het deeg met het ei.
  1. Koel het deeg in de koelkast tot gebruik.
Nem opskrift på gode vaniljekranse © Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Vanillekransjes

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 vanillekransjes

  • ¼ portie basisdeeg

Zo maak je de kransjes:

  1. Verwarm de oven voor op 200° Celcius.
  1. Haal het ijskoude deeg uit de koelkast en vorm er kransjes van.
  1. Je kunt ook een bollenspuit gebruiken, maar dan moet het deeg iets warmer zijn (kamertemperatuur).
  1. Leg de kransjes op een bakplaat en bak ze 8-9 minuten. Laat afkoelen op een rooster.
Nem opskrift på jødekager © Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Joodse koekjes

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

  • ¼ portie basisdeeg
  • ¼ ei om mee in te smeren
  • ¼ dl suiker of fijne parelsuiker
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • 2 g hazelnoten of amandelschilfers

Zo maak je de koekjes:

  1. Leg het deeg minstens 30 minuten in de koelkast.
  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  1. Rol het deeg uit, snijd het in kleine sterren of ronde ronde koekjes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  1. Bestrijk de koekjes met ei en bestrooi ze met hazelnootvlokken en kaneelsuiker.
  1. Bak de koekjes ongeveer 7 min. Laat ze afkoelen op een rooster.
Nem opskrift på julesmåkager © Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Citroenhartjes met pistache en witte chocolade

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

  • ¼ portie basisdeeg
  • ¼ biologische citroen, geraspte schil
  • 1½ g pistachenoten
  • 3 g witte chocolade

Zo maak je de citroenhartjes:

  1. Meng het deeg met citroenrasp, pistachenootjes en chocolade.
  1. Zet minstens 30 minuten in de koelkast.
  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  1. Rol het deeg uit, snijd het in kleine hartjes of ronde koekjes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  1. Bak de cakejes ongeveer 6 min. Laat afkoelen op een rooster.
  • Als je de koekjes op een snellere manier wilt maken, rol je het deeg eerst tot een worst en snijd je het daarna in dunne plakjes.
  • Je kunt witte chocolade vervangen door gehakte - voor bakken geschikte - chocoladedruppels.
Nem opskrift på specier © Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Sinaasappel-chocolade-cranberry-koekjes

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekje

Det skal du bruge:

  • ¼ portie basisdeeg
  • ¼ biologische sinaasappel, geraspte schil
  • 3 g Gehakte pure chocolade of (bakbare) chocoladedruppels
  • 2 g zongedroogde cranberry's of in blokjes gesneden ingemaakte sinaasappel

Zo maak je de koekjes:

  1. Meng het deeg met de sinaasappel, gehakte chocolade en cranberry's en rol het tot een worst met een diameter van ongeveer 5 cm.
  1. Wikkel de deegrol in huishoudfolie en leg deze in de koelkast of vriezer tot hij helemaal hard is.
  1. Verwarm de oven voor op 220°.
  1. Snijd het deeg in plakjes van 5 mm dik en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  1. Bak de koekjes 8-10 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

Het deeg kan gemakkelijk worden ingevroren en later worden gebakken.

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic