Klejner-koekjes van het eiland Als

Een klassiek koekje uit Zuid-Jutland dat een vaste plaats heeft in de Deense kerstkoekjes-trommel.

Klejner © Pia Enghild

Klejner

Hier vind je het recept voor heerlijke Klejner. Ze zijn perfect voor de koektrommel!

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 Klejner

  • 6 g bakmeel
  • 2½ g aardappelmeel
  • ¼ tl vlugzout
  • 2 g boter, koud in blokjes
  • 2½ g witte roersuiker
  • snufje zout
  • ¼ eieren
  • ¼ el slagroom
  • ¼ el cognac
  • ¼ stuks citroen, geraspte schil
  • ¼ tl kardemom

Om te bakken

  • ¼ liter smaakneutrale olie, bijv. zonnebloemolie of pindaolie

Zo maak je de kerstkoekjes:

  • Meng de twee meelsoorten, kardemom en vlugzout grondig door elkaar.
  • Klop de suiker, het zout, de room, de cognac, de citroenschil en de eieren door elkaar en kneed door het bloemmengsel.
  • Vorm het afgewerkte deeg tot een bal, wikkel het in huishoudfolie en leg het een nacht in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven plank tot een dikte van 3 mm.
  • Snijd met een deegsnijder linten van 7 cm breed uit het deeg.
  • Verdeel de linten weer in ruitvormige stukken van 6 cm. Maak een insnijding in het midden van elke ruit en trek een van de stroken deeg door het gat om een kleine, delicate donut te maken.
  • Bak de koekjes in de olie, die klaar is voor gebruik als het zo heet is dat het sist rond het zwavelvrije uiteinde van een lucifer. Bak slechts 5-6 koekjes tegelijk, zodat de olie de juiste temperatuur behoudt. Draai de koekjes tijdens het bakken om zodat ze gelijkmatig goudbruin worden.
  • Verwijder ze met een schuimspaan en laat ze afkoelen op een stuk bakpapier of keukenpapier.