Brunkager med god smag.
© Anders Schønnemann

Rijke brunkager met een moderne twist

Ze zijn bruin, maar dat is de enige gelijkenis met traditionele brunkager - deze smaken vele malen beter en hebben een lekkere vulling.

Brunkager met een heerlijke smaak

Als de geur van brunkager door de lucht begint te waaien, weet iedereen in Denemarken dat Kerstmis eraan komt. Probeer het klassieke kerstkoekje in een nieuwe en verbeterde versie met de lekkerste vulling. Als je deze rijke brunkage eenmaal hebt geproefd, wil je niet meer wat anders.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

  • 3 g amandelen
  • 2 g sukat
  • 2 g sinaasappel (bittere soort)/ pomerans
  • 5¼ g boter
  • 2 g basterdsuiker
  • 2 g lichte muscovado suiker
  • 4 g siroop
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl gember
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • ¼ tl gemalen kaliumchloride
  • 10 g tarwebloem

En ze maak je de rijke brunkager:

  • Hak de amandelen, sukat en pomerans fijn in een keukenmachine.
  • Meng de boter, twee suikers, siroop en zout tot een zachte massa.
  • Voeg kruiden en de gehakte amandelen, sukat en pomerans toe.
  • Roer kaliumchloride met 1 tl. water en voeg dit samen met de bloem toe aan het deeg. Bewaar een beetje van de bloem. Het deeg moet plakkerig zijn.
  • Verdeel het deeg in tweeën en vorm er worstjes van van ongeveer 6 cm dik. Wikkel de worstjes in huishoudfolie en leg ze tot de volgende dag in de koelkast.
  • Snijd het deeg in plakjes van ongeveer 3 mm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes ongeveer 5-7 min. op 175°. Laat afkoelen op een rooster.
  • Vul de koekjestrommel met brunkager onder een goed sluitend deksel en je hebt wekenlang heerlijke, rijke brunkager.