juletræs småkager
© Pernille Greve

Zoete kerstboompjes

Wijk af van de traditionele kerstkoekjes met deze delicate, groene kerstboomvarianten.

Zoete kerstboompjes

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

Koekjesdeeg

  • 4 g boter
  • 6½ g donkere siroop
  • 5 g bruine suiker
  • ¼ tl koekjeskruiden (bijv. Cake Factor)
  • ¼ tl baking soda
  • ¼ ei (M/L)
  • ¼ snufje zout

Glazuur

  • 3⅓ g poedersuiker
  • 1 g gepasteuriseerde eiwitten
  • een beetje groene kleurstof

Zo maak je de kerstkoekjes

Het deeg voor de kerstkoekjes

  1. Doe de boter, siroop en bruine suiker in een steelpan en breng het mengsel aan de kook.
  1. Voeg de kruiden en baking soda toe, laat het mengsel licht borrelen en haal de pan van het vuur. Laat iets afkoelen.
  1. Zeef de bloem in een mengkom, voeg het warme botermengsel toe aan de bloem en mix met een mixer.
  1. Voeg het ei toe en meng het deeg tot een homogeen mengsel.
  1. Doe het deeg in een diepvrieszak en zet het een nacht in de koelkast (het deeg is 3-5 dagen houdbaar in de koelkast).
  1. Rol het deeg uit en snijd er kleine kerstboompjes uit.
  1. Bak ze op 180 graden gedurende 8-10 minuten.

Glazuur

  1. Klop de poedersuiker en eiwitten samen tot een luchtig glazuur. Houdt een klein deel van het glazuur apart om wat wit te houden.
  1. Kleur de rest van het glazuur met groene kleurstof.
  1. Versier de kerstbomen met groen glazuur en laat drogen.
  1. Schep het witte glazuur op een spuitzak. Knip een klein gaatje en versier de kerstbomen met sneeuw. Gebruik een penseel om in het glazuur te tekenen als je dat leuk vindt. Gebruik gerust de foto als inspiratie.