4 stappen: Zo maak je je eigen meubel met het Franse vlechtwerk

Hier is de gids voor jou als je met het populaire Franse vlechtwerk in een creatief DIY-project aan de slag wilt.

Vind het perfecte meubel

Je kunt werkelijk alles opfleuren met het mooie Franse vlechtwerk.

Dus of je er nu van droomt om een oude kast, lade, klassiek wandrek, hoofdbord of radiatorkast om te toveren tot een gloednieuw en uniek meubelstuk, je kunt gewoon aan de slag.

Je kunt gelukkig veel mooie, oude meubels vinden die je gemakkelijk op kunt knappen. Zo bespaar je geld en is je keuze ook klimaatvriendelijk.

Frans vlechtwerk per meter en verf

Naast het perfecte meubel heb je zowel het mooie, Franse vlechtwerk, als de juiste verf voor je meubel nodig (als je het wilt schilderen).

Er zijn veel webshops die het populaire Franse vlechtmateriaal verkopen. Maar wees er bij het zoeken op bedacht dat sommigen het "rietvlechtwerk" of "rotan" noemen.

Lees ook:

Neem de afmetingen en pak de figuurzaag

Als er nog geen gaten in het meubel zitten waar het Franse vlechtwerk bevestigd moet worden, maak deze dan. Wees extra nauwkeurig bij het opmeten voor een zo goed mogelijk resultaat.

Zodra je het gat hebt afgetekend, is het tijd om aan de slag te gaan met de figuurzaag, daarmee kun je handig en gemakkelijk werken. Je kunt met een stukje schuurpapier vrij gemakkelijk alle oneffenheden wegwerken.

Nu moet het Franse vlechtwerk worden bevestigd

Als de gaten in het meubel dat je hebt gekozen zijn gezaagd, dan moet het meubel eerst geverfd worden als je dat wilt. Daarna ben je klaar om je nieuw gekochte Franse vlechtwerk aan het meubel te bevestigen. Uiteraard is het belangrijk dat je het materiaal afmeet zodat het in de gaten past die je hebt uitgezaagd.

Het vlechtwerk moet aan de achterkant van het meubel worden bevestigd, zodat de aanhechtingen niet zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat het materiaal goed gespannen is voordat je het vastniet. Laat je eventueel helpen door een paar extra handen die het vast kunnen houden, terwijl jij het vastniet.

Het nieten zelf gebeurt met een nietmachine, die net als de figuurzaag uiterst praktisch en gemakkelijk in het gebruik is.