6 tips voor een persoonlijk interieur

Het is opvallend dat veel mensen zo onpersoonlijk wonen, vindt de Deense interieurstylist Katrine Martensen-Larsen. Hier geeft ze haar beste tips voor een woning met persoonlijkheid.

De huizen van de Denen lijken op willekeurige woonwinkels en weerspiegelen op geen enkele manier de bewoners. Dat is de mening van interieurstyliste Katrine Martensen-Larsen, die nu een boek heeft geschreven met concrete adviezen over hoe je zowel persoonlijkheid als harmonie in je interieur kunt scheppen.

Hieronder geeft Katrine Matensen-Larsen 6 concrete tips voor wie een huis met persoonlijkheid wil.

  1. Vind je eigen interieurstijl - en als dat moeilijk is, pas je interieur dan aan de architectuur en de natuur rondom je huis aan. Vergeet niet dat het tijd kost om een persoonlijk en harmonieus huis te creëren, en dat er tijd en moeite in de voorbereiding moet worden geïnvesteerd. Maak een moodboard van het interieur en bekijk dat telkens wanneer je belangrijke beslissingen moet nemen.

  2. Beperk je in je materiaalkeuze –probeer bijvoorbeeld in zoveel mogelijk kamers dezelfde vloerbekleding te kiezen, dezelfde tegels en armaturen in badkamers, dezelfde verlichting, enz.

  3. Kies kleuren op je muren die passen bij je meubels en kunst. Het is stijlvol om van kamer tot kamer in muurkleur te variëren - maar probeer een rustige en comfortabele flow te creëren. Je hoeft niet van de rode kamer naar de gele en dan naar de blauwe kamer te gaan. Zelf zweer ik bij 'non-colours'.

  4. De vloeren in je huis zijn het allerbelangrijkst - dus investeer zoveel als je kunt in de vloeren. Je kunt op een kartonnen doos op een mooie vloer zitten en gelukkig zijn. Maar je kunt nog zoveel mooie meubels op een armoedige vloer zetten – het zal nooit echt mooi zijn.

  5. Kies meubels en lampen die goed bij de proporties van je ruimtes passen. Dit is waar heel veel mensen de fout ingaan. Heel dure fouten. Misschien vind je een grote hoekbank te gek, maar als je een kleine woonkamer hebt, doe je veel afbreuk aan de esthetiek als je dan toch die hoekbank koopt. Vergeet niet om bij de inrichting ook de vloer van je kamer mee te nemen. Zorg dat je niet alle meubels tegen de muren aanzet.

  6. Koop kunst en toegepaste kunst met je hart en koop er veel van in de loop van je leven. Kunst is niet een portret van je kinderen en kleinkinderen, en je vindt het ook niet in willekeurige woonwinkels. Met kunst en toegepaste kunst kun je je interieur een echt persoonlijk tintje geven.

Lees ook: