5 tips voor het renoveren van een kleine badkamer

Bjørke Jacobsen verdient zijn brood met het renoveren van woningen en hier zijn zijn top 5 tips over hoe je het meeste uit een kleine badkamer kunt halen.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen
Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Praktisch en mooi

Bjørke Jacobsen werkt dagelijks bij het bedrijf Focus Plus, dat onder andere totaalrenovaties uitvoert en geheel nieuwe badkamers maakt. Met een grote belangstelling voor design en materialen koppelen hij en zijn partner Peter Lund praktische ervaring aan een esthetisch gevoel. Bjørke heeft onlangs de badkamer van zijn eigen gezin gerenoveerd, en hier heeft hij een aantal bijzondere toepassingen gecreëerd die laten zien hoeveel je op een paar vierkante meter kunt bereiken als je buiten de gebaande paden durft te denken.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Benut elke m2

– De oude badkamer was zowel klein als donker. Bovendien was de doucheruimte in het midden van de badkamer, wat ongelooflijk onpraktisch was. Ons idee was om te werken met de ruimte zoals die was, maar ook om er wat lucht en licht in aan te brengen door het plafond te verhogen en materialen en tegels te kiezen die de ruimte groter zouden doen lijken.

We hebben lange wandtegels gebruikt, waardoor de ruimte langer lijkt, en ze zijn ook volledig glanzend, waardoor het licht in de ruimte wordt weerkaatst. Voor de vloer hebben we gekozen voor Marokkaanse visgraattegels van de website marokk.dk, die de ruimte ook langer doen lijken.

We hebben echt geprobeerd om de meeste uit de ruimte te halen, en naast de materiaalkeuze gaat het ook om de functionaliteit, bijv. door een korter toilet te kiezen, door te proberen de toiletvoet zelf iets verder in de muur te plaatsen, enz. Het gaat er altijd om hoe je vijf centimeter hier en vijf centimeter daar kunt winnen, zodat alles functioneler wordt, zegt Bjørke.

Lees ook:

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Leg jezelf geen beperkingen op

Voor hem is het belangrijk om zich niet te laten beperken door wat er op de markt verkrijgbaar is. In zijn optiek is in principe alles mogelijk. De badkamer zit dus vol met speciale oplossingen, die allemaal bijdragen tot het creëren van meer ruimte en de beste omstandigheden voor de betreffende ruimte.

– Hier in mijn eigen badkamer heb ik gekozen voor enkele vrij dure toepassingen, zoals een op maat gemaakt meubel, Vola fitting enz. Dat heb je niet nodig. Er zijn heel veel andere mogelijkheden. Mensen moeten weten dat je echt coole dingen kunt doen in ruimtes waarvan je dacht dat het onhaalbaar was, aldus Bjørke.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen
Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

5 concrete oplossingen voor de badkamer

Tegels
Bjørke merkt vaak dat veel mensen zich vastpinnen op tegels zonder na te denken over het effect dat ze in de ruimte hebben. Als de badkamer van Bjørke groter was geweest, had hij andere tegels gebruikt. Maar omdat de ruimte zo klein is, ging het erom hem breder en langer te laten lijken. De visgraattegels op de vloer en de lange tegels op de muren zorgen voor dat effect. De tegels zijn afkomstig van marokk.dk.

Ruimte
In de kleine badkamer heeft Bjørke het plafond met 20 cm verhoogd door de buizen anders te laten lopen. Bij het raam heeft hij de dorpel korter gemaakt, zodat er meer ruimte in de douche ontstond. Dit betekent onder meer dat Bjørke zijn kleine kinderen in bad kan doen zonder dat het krap aanvoelt.

Interieur
Het kleine meubel onder de wastafel is handgemaakt, en is heel smal, zodat het geen ruimte inneemt. De glazen wand van het bad is ook op maat gemaakt om de douche ruimer te laten aanvoelen. Hij steekt net genoeg uit om te voorkomen dat er op het toilet wordt gespat, maar ook om te voorkomen dat je je in een hoek opgesloten voelt. Bovendien past het zwarte frame bij de toiletrolhouder en toiletborstel van Unidrain

Sanitair
Het toilet is korter dan de norm, wat betekent dat er genoeg ruimte is om langs te lopen en te zitten. Verder is de toiletkast verder in de muur geplaatst, zodat hij geen ruimte inneemt. De wastafel is een extra smalle wastafel van Bad og Stil, en de Vola fitting is in de muur gefreesd zodat deze minder ruimte inneemt.

Licht en reflectie
De tegels op de muur zijn in een glanzende afwerking uitgevoerd, die zowel het natuurlijke licht als de spotlights in het plafond weerkaatsen. Op deze manier lijkt de ruimte groter. Bovendien is het raam iets groter gemaakt om meer licht binnen te laten, en is de deur naar de badkamer verbreed om meer natuurlijk licht binnen te laten.