© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Keukenpassie van de bovenste plank

Het gevoel van vroeger en nu, verenigd in een lichte zwevende uitstraling, valt direct op in de langgerekte keuken van deze klassieke villa uit 1926 ten noorden van Kopenhagen.

Vanaf nul

Elegantie is het eerste wat in je opkomt als je kijkt naar deze keuken. In de keuken, gemaakt door de firma Hangar 5, is alles vanaf nul gemaakt – tot aan het kleinste scharnier toe. De bijzondere uitstraling komt voort uit de details, de organische vormen en het glanzende samenspel tussen messing en walnoot. Het bedrijf is gevestigd in een oude hangar van een gesloten vliegveld en hier zitten ontwerpers, architecten, smeden, meubelmakers en bouwbegeleiders allemaal onder één dak.

'Het is vrij uniek dat we zowel een smid, metaalwerkplaats als ontwerpstudio op dezelfde plek hebben. Als we een idee krijgen voor een ontwerp, kunnen we meteen de werkplaats in om te testen of het kan. Het geeft ons de mogelijkheid om tot in het kleinste detail uit te zoeken,' zegt Christian Nielsen, die partner is in Hangar 5.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een keukendroom op maat

In de keuken van de villa in Charlottenlund zie je dit brede palet aan expertise overal terug: van de speciaal ontworpen handgrepen van gebruineerd messing en de zachte overgangen in het hout tot de elegante messing lijst die rond het keukeneiland loopt. Zelfs de messing knoppen voor de kookplaat heeft Hangar 5 speciaal gemaakt in samenwerking met Morten Engebretsen van Bora. Als je wat meer uitzoomt, zie je een perfect geheel, dat helemaal is afgestemd op
de wensen van de eigenaar. Er is simpelweg meer mogelijk doordat Hangar 5 in staat is om alles zelf te maken.

In de zes jaar dat het bedrijf bestaat, heeft het nooit twee dezelfde keukens ontworpen. Elk project is afgestemd op de dromen en het budget van de klant. Deze keuken zit aan het dure uiteinde van het scala, en er hoefde dan ook nergens op te worden beknibbeld. De vrijheid om nergens water bij de wijn te hoeven doen, zie je onder meer terug in de werkbladen van een speciale kalksteen, geselecteerd en uitgevoerd in samenwerking met Susan Moser van Moser Studio.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Goede materialen en uitstekend vakmanschap

Door de lichte, grote, maar ook vrij smalle ruimte van 7 meter lang, sprak de indeling van de keuken, met een eiland in het midden, haast vanzelf. Het eiland is
uitgevoerd in latten van walnotenhout en heeft dezelfde mooie kwaliteit als de laden. Bij de overige keukenkasten kregen de latten een lichtere, ingetogener look met een zachte, lichtgrijze tint, die tegenspel geeft aan de rustgevende zwaarte en natuurlijke gloed van het hout en messing.
Esthetisch wordt het design tot een geheel gemaakt door elegante messing lijsten, plinten, afgeronde hoeken en vloeiende overgangen en een messing wand. Alles bij elkaar is de keuken een prachtig samenspel van mooie materialen, excellent handwerk en weelde.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad