BLOOM OBJECTS vaser

Nieuw merk uit Aarhus maakt de mooiste "parelmoer" vazen, zoals we die nog niet eerder hebben gezien

Het proces erachter is misschien niet meteen wat je associeert met zachte, organische vormen. Maar het resultaat: alsof golven zout water in een organische vorm uit de zee zijn gehaald.

BLOOM OBJECTS vaser
© Pernille Vejbæk
BLOOM OBJECTS vaser
© Pernille Vejbæk

Hoe ziet het 3D-ontwerpproces eruit?
– Het begint allemaal met een moodboard. Hier ligt de focus op de expressie en de vormen waar ik naartoe wil werken. Daarna begin ik met het maken van lijntekeningen, die ik later uitteken in een 3D-programma. Soms kan ik helemaal alleen gaan. Vervolgens wordt het ontwerp gereed gemaakt voor 3D-printen, waarbij de finetuning plaatsvindt. Het 3D-printgedeelte doe ik niet zelf, het is gewoon te technisch voor mij. Voor de 3D-print zelf heb ik dus een goede samenwerkingspartner, die hier in Aarhus lokaal produceert. Wij zijn bijna vijf maanden bezig geweest met het waterdicht maken van de eerste twee ontwerpen. Het was een behoorlijk gevecht. Het duurt 3 tot 18 uur om het printen van een ontwerp te voltooien, afhankelijk van het materiaal en de grootte.

Kun je ons meer vertellen over het materiaal en de CO2-afdruk van de vazen?
– Het materiaal is PLA (polymelkzuur), een 100% biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals maïszetmeel en suikerriet. PLA is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele plastic materialen, omdat het op natuurlijke en snellere wijze afbreekt.

Hoe is de duurzaamheid vergeleken met gewoon plastic?
– De vazen zijn ontworpen om vele jaren mee te gaan en zullen bij een juiste behandeling in goede staat blijven. Het is belangrijk om scherpe voorwerpen en chemicaliën te vermijden. Die kunnen het verfoppervlak beschadigen. De vazen zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis en zijn niet geschikt voor gebruik buiten, langdurige blootstelling aan hoge temperaturen of direct zonlicht. Over het algemeen is de duurzaamheid van PLA vergelijkbaar met die van traditionele kunststoffen, maar het is belangrijk om te onthouden dat PLA biologisch afbreekbaar is en sneller zal afbreken dan traditionele kunststoffen. Maar als je goed voor je vaas zorgt, blijven ze goed houdbaar en blijven ze jarenlang mooi.

Jaren eerder heb ik geëxperimenteerd met 3D-printen en ontdekte al snel dat ik complexe vormen kon ontwikkelen, die moeilijk te maken zijn met een traditionele vaasproductie. — Pernille Vejbæk, oprichter van Bloom Objects
BLOOM OBJECTS vaser
© Pernille Vejbæk

Kunnen we meer ontwerpen van je verwachten?
– Het korte antwoord: JA. Ik heb al veel ideeën in de maak en ik kan je verklappen dat je niet alleen vazen zult zien. Het moeilijkste is om gefocust te blijven en jezelf te begrenzen.

Heb jij een favoriet?

  • Ik moet toegeven dat Bloom in de hele grote 50 cm mijn favoriet is. Deze staat zo mooi op de vloer thuis.

Wat is jouw beste stylingtip als iemand een van jouw vazen wil hebben?
– Gebruik de vaas als sculpturaal element op zichzelf, of giet er water in en decoreer met een vers boeket bloemen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de heel simpele styling: zodat iets erin of met een enkele zijden orchidee, die eeuwig meegaat. Maar doe vooral gewoon waar jij zin in hebt.

Vind de vazen hier

BLOOM OBJECTS vaser
© Pernille Vejbæk