Blauw terrazzo granito badkamer
© Andreas Mikkel Hansen

Toveren met Terrazzo in Frederiksberg

Een origineel kleurenspel van terrazzo met een blauw patroon kenmerkt Kika's badkamer in haar appartement in Frederiksberg. De ruimte vormt is licht, simpel en tijdloos, maar staat stiekem bol van kleur! We zien zowel markant als discreet tijdloos design, zoals een wastafelmeubel van eikenhout, vergulde kranen en messing details.

20 maart 2020

Terrazzo rukt de laatste jaren op in de badkamer. En in deze fijne badkamer in Frederiksberg (een gemeente in Kopenhagen) is het op een nieuwe manier gebruikt; met een fraai spel van gele, blauwe en grijze steentjes. Kika en haar gezin genieten van alle kleine pleziertjes verborgen tussen de spikkeltjes.

Eiken wastafelmeubel Duravit wasbak en messing kranen van Tapwell
Het massief eiken wastafelmeubel is een warm, organisch contrast met het lichte terrazzo.© Andreas Mikkel Hansen


De woning is tussen 1899 en 1900 ontworpen door architect P.V. Jensen-Klint, van wiens hand ook de Grundtvigskerk in Kopenhagen komt, en het heeft allerlei mooie details en materialen. Toen Kika met haar man en twee kinderen het appartement van 230m2 betrok, moest dit flink worden verbouwd - zo ook de badkamer. Terrazzo was een voor de hand liggende langetermijnoplossing in het oude huis. Zeker toen bleek dat Huguet uit Mallorca het in tegelvorm verkocht, waardoor het niet hoefde te worden gegoten. Dat is gewoonlijk wel het geval met dit materiaal, dat bestaat uit marmerscherven vermengd met gekleurd cement. 

De terrazzotegels heten Paris White, en door het kleurenspel dat ze meegeven aan de ruimte is er niet veel decoratie meer nodig. Daarom zijn de weinige spullen die er zijn heel simpel gelaten. De gouden gloed van de het messing van de Tapwell haken en kranen vormt een tegenwicht tegen de lichte vlakken. 

Terrazzo badkamer met ligbad en messing kranen
De messing accenten breken de lichte vlakken precies goed op. © Andreas Mikkel Hansen


"Terrazzo vergt meer onderhoud, vooral met ons harde, kalkrijke water in Kopenhagen, maar al die onderhoudsvrije onzin hoeft voor mij niet zo. De focus moet liggen op degelijke materialen. Want behalve dat we daar zorgvuldiger mee omgaan, verouderen ze ook mooi en gaan ze langer mee. Bovendien kun je ze vaak behandelen of repareren als er slijtage optreedt. Dat geld ook voor terrazzo. En voor ons wastafelmeubel van eigenhout," vertelt Kika. 

Badkamers symboliseren reinheid, rust en welzijn voor Kika, die de voorkeur geeft aan een lichte ruimte die makkelijk schoon te houden is, ook daarom staan er niet zoveel spullen. 

blauw terrazzo Huguet Mallorca Paris White Karmameju
Het terrazzo betovert. Daarom zijn de overige details simpel, zoals deze borstel van Karmameju. © Andreas Mikkel Hansen
Messing haken Tapwell in badkamer
De messing haken van Tapwell geven net die fijne, warme gloed in de lichte ruimte. © Andreas Mikkel Hansen
Terrazzo inloop douche met messing kranen
Verstopt achter de wastafel is de inloop douche, waar je tijdens het douchen opzoek kunt naar de groene steentjes. © Andreas Mikkel Hansen


"Door het terrazzo dat ik heb gekozen, is er verder weinig decoratie nodig. Want hoewel de badkamer licht en minimalistisch is, vult het kleurenspel de ruimte en geeft het warmte," zegt Kika. Het gezin heeft dan ook één collectieve hobby: In dat hele kleurenspel opzoek gaan naar de paar verdwaalde groene steentjes in het terrazzo. Ze zijn er, als je heel goed kijkt! ◆