Zo fijn kun je wonen op maar 47 vierkante meter

De Finse interieurontwerper Laura Seppänen woont in een kleine, maar ruim ogende woning. Ze heeft een thuis gecreëerd waar ruimte is voor grote gebaren.

Laura Seppänen

Laura Seppänen kan nu genieten van alle slimme oplossingen en mooie details die ze heeft aangebracht in het volledig verbouwde appartement in Töölö. Een project dat haar in totaal drie maanden kostte, maar waar ze al jaren naar uitkeek.

© Krista Keltanen/Living Inside

Een klein huis met grote gebaren

Op slechts 47 m2 is de Finse interieurontwerper Laura Seppänen erin geslaagd een ruim ogend thuis te creëren in Töölö, net buiten Helsinki. Met zijn vele opbergruimtes en creatieve oplossingen vraagt het interieur niet alleen aandacht, maar oogst het ook bewondering.

moderne woonkamer

De vele verschillende oppervlakken en texturen in de woonkamer zijn qua kleur op elkaar afgestemd, wat de kleine ruimte een rustige uitstraling geeft. De vensterbanken, die een marmerachtig oppervlak hebben gekregen, zijn het favoriete detail van Laura Seppänen. De bijna grafische draadstoel Acapulco is van OK Design en vormt een mooi tegenwicht tegen de zachte, lichte bank.

© Krista Keltanen/Living Inside
moderne eetkamer met witte kasten en y-stoelen

De iconische Y-stoelen van Hans J. Wegner zijn gecombineerd met de Wire Chair van Charles en Ray Eames van Vitra en de tafel Bond van Laura Seppänen zelf. De ruwe afwerking van het tafelblad is gemaakt met microcement, en de verschillende stijlen van de poten contrasteren mooi met de verder strakke lijnen.

© Krista Keltanen/Living Inside

Lees ook:

moderne eetkamer met witte kasten en y-stoelen

De witte kast loopt helemaal tot aan het plafond en biedt veel opbergruimte zonder optisch al te veel ruimte in te nemen. De deuren kunnen worden weggeschoven, waardoor de kleine extra vakken die erachter verborgen zitten, zichtbaar worden.

© Krista Keltanen/Living Inside
moderne woonkamer met ruwe bakstenen muren

De kasten in de woonkamer zijn door Laura Seppänen zelf ontworpen, en de reflecterende deurtjes laten de kamer iets groter lijken. De ruwe bakstenen muur voegt warmte toe aan de zwarte en witte tinten en getuigt van de ingrijpende verbouwing die het appartement heeft ondergaan.

© Krista Keltanen/Living Inside

‘Het werk zelf doen was het mooiste deel van het project.’

Je bent gewend om met design en interieur te werken, maar was het anders om je eigen inrichting te doen?

‘Ik kon sneller beslissingen nemen en had daardoor een totaal andere vrijheid. Ik mocht gek doen en zonder beperkingen werken. Ik wist van tevoren dat ik een deel van mijn meubels zelf wilde ontwerpen en van de gelegenheid gebruik wilde maken om prototypen te maken die later in productie konden gaan. De eettafel Bond met twee verschillende poten en een tafelblad van microcement is mijn eigen ontwerp, en ik ben heel blij met de uitstraling die hij heeft gekregen. Hij is gemaakt in samenwerking met het Finse bedrijf Decorativi en een plaatselijke timmerman. Mijn notenhouten kledingkasten zijn gemaakt door keukenbedrijf Nixi Keittiöt. Ze geven het interieur warmte en iets natuurlijks, daar houd ik van. De kasten met de deuren met webbing in de slaapkamer voegen een tactiel element toe en zijn ook mijn eigen ontwerp. Als je je eigen meubels ontwerpt, heb je heel veel vrijheid, want je kunt ze aanpassen aan je behoeften en smaak.’

Wat betekende het voor jou om het appartement zelf te verbouwen?

‘Dat ik het werk zelf deed, was het mooiste deel van het project, omdat ik daardoor meteen de resultaten kon zien. Het duurde drie maanden om het appartement te verbouwen, omdat ik daarnaast ook nog werkte. Ik had jaren gespaard, in de hoop dat ik ooit mijn eigen droomhuis zou kunnen realiseren, dus daardoor voelde het extra goed om het af te maken.’

moderne keuken met ruwe bakstenen muren

De keuken, op maat gemaakt door Nixi Keittiöt, is in rustige kleuren en een eenvoudige stijl gehouden. De open planken geven de ruimte persoonlijkheid en bieden extra opbergruimte. De inductiekookplaat en oven zijn van Witt.

© Krista Keltanen/Living Inside
moderne keuken met ruwe bakstenen muren

Het was de bedoeling dat de overgang tussen de woonkamer en de keuken nog opener zou zijn, maar door de dragende muur moest er iets anders worden bedacht. In plaats daarvan werd de keuken in drie segmenten verdeeld – één voor elke wand.

© Krista Keltanen/Living Inside
moderne keuken met ruwe bakstenen muren

De materialen in de keuken zijn van hoge kwaliteit, en Laura Seppänen is vooral enthousiast over het exclusieve werkblad. Het glanzende marmer loopt een stukje door op de muur, wat zowel praktisch als decoratief is.

© Krista Keltanen/Living Inside

Lees ook:

maat gemaakte kast met een notenhouten

In de gang is er niet alleen in vierkante meters gedacht, maar ook in de hoogte. De op maat gemaakte kast met een notenhouten afwerking reikt dan ook tot aan het plafond en vormt zo een wand in warme tinten die opbergruimte heeft.

© Krista Keltanen/Living Inside

*## Klein maar heel fijn

Hoe heb je de problemen opgelost die zich tijdens het proces voordeden?

‘Ik wacht nog steeds met het verbouwen van de badkamer, omdat de leidingen in het gebouw binnenkort worden vernieuwd. Het zou dus geen zin hebben om de tegels te vervangen. Ik besloot wel om een oplossing met microcement te proberen, waarmee ik de bestaande tegels heb bedekt. Dat is heel mooi geworden. Voor de keuken moest ik ook flexibel zijn en compromissen sluiten. Ik was oorspronkelijk van plan om de overgang tussen de keuken en de woonkamer nog opener te maken, maar het was te duur om de dragende muur te ondersteunen. In plaats daarvan heb ik een kleiner stuk van de muur afgebroken en de keukenkastjes in segmenten verdeeld.’

Hoe is het je gelukt om op zo weinig vierkante meter zo’n ruime keuken te maken?

‘De keuken is langs drie wanden verdeeld, en alle kasten zijn op maat gemaakt door keukenbedrijf Nixi Keittiöt. Ik moest de keuken opnieuw ontwerpen vanwege de dragende muur en kwam toen op dit idee. Sommige kasten staan nog op dezelfde plek als eerst, en ik heb een spoelbak en wat meer opbergruimte toegevoegd. De geïntegreerde koel-vriescombinatie van Liebherr heeft een ijsmachine aan de binnenkant van de deur, dat is zo handig. Op de tegenoverliggende wand heb ik gekozen voor een inductiekookplaat en oven van Witt en open schappen. Het derde gedeelte is een voorraadkast die uitkomt op de gang. Als je het huis binnenkomt, is de keuken het eerste wat je ziet. Daarom heb ik gekozen voor materialen van hoge kwaliteit, zoals het werkblad van zwart marmer.

moderne slaapkamer met inbouwkasten

De slaapkamer is geschilderd in de kleur 1944 uit de Deco Grey-kleurenkaart van Tikkurila, en de ingebouwde kast is in dezelfde tint gehouden om rust te creëren. De glazen schuifdeur is een praktische oplossing die geen ruimte inneemt of licht wegneemt. Hij is gemaakt door Suomen Lasitehdas. De grote wandlamp, Lampe de Marseille van Le Corbusier, lijkt bijna te groot voor de kleine kamer en trekt de aandacht.

© Krista Keltanen/Living Inside
eikenhouten kast met de fronten met webbing

Laura Seppänen ontwierp de eikenhouten kast met de fronten met webbing zelf, omdat ze geen kast kon vinden die qua grootte of stijl bij de ruimte paste. Het tactiele oppervlak geeft de kamer pit en warmte. De decoratieve leren band is zowel handig om er iets in op te bergen als om een favoriet boek uit te stallen.

© Krista Keltanen/Living Inside
minimalistische badkamer

In de badkamer zijn de bestaande tegels en de wastafel bedekt met microcement van Decorativi. Een idee dat ontstond omdat het door een op handen zijnde renovatie van de leidingen in het gebouw zinloos zou zijn om de tegels te vervangen.

© Krista Keltanen/Living Inside

Alle keuzes zijn zorgvuldig overwogen

Is er een oplossing in je huis waar je extra tevreden over bent?

‘Ik heb de originele vensterbanken een heel nieuw uiterlijk gegeven met marmerachtige keramieken bladen. De platen zijn op de juiste maat gesneden en op de bestaande vensterbanken gelijmd. Dat heeft extra diepte en meer ruimte gecreëerd, maar zorgt vooral voor een opvallende uitstraling. Voor mij is het belangrijk dat elk deel van mijn kleine huis zorgvuldig overwogen en doordacht is.’

Wat inspireert je op dit moment?

‘Ik besteed veel tijd aan het volgen van internationale merken en ontwerpers, en ik reis veel. Kopenhagen is mijn favoriete stad, daar krijg ik nooit genoeg van. Ik bezoek er Studio Oliver Gustav, The Audo, musea, showrooms van Scandinavische merken en galeries in de wijk Nørrebro. Daarnaast laat ik me momenteel inspireren door met zuur behandeld metaal, verschillende houtbehandelingen, spiegels en glas in zowel meubels als structuren en alles wat geweven of geknoopt is.’

Lees ook:

industriële slaapkamer met ruwe bakstenen muren en glazen deur

Een doorkijkje van de keuken naar de slaapkamer. De glazen deuren laten daglicht door het hele appartement schijnen, maar maken het toch mogelijk om de twee kamers van elkaar af te sluiten.

© Krista Keltanen/Living Inside
industriële slaapkamer met ruwe bakstenen muren en glazen deur

Hoewel er kunst aan de muur hangt en de kast vol spullen staat, oogt de kleine slaapkamer rustig en harmonieus. Het lichte en eenvoudige beddengoed is van Familon.

© Krista Keltanen/Living Inside