Kijk wat voor deze binnenhuisarchitect het perfecte appartement is

In dit appartement in Oslo kreeg de binnenhuisarchitect helemaal de vrije hand

eikenhouten lambrisering in gang

Het traditionele appartement in Oslo had al eiken parket, wat voor binnenhuisarchitect Merete Thranem Sundby een mooie aanleiding was om méér eikenhout aan het interieur toe te voegen. Eén muur in de entree is bekleed met massieve eiken panelen. De groeven die daarin zijn gefreesd, geven het interieur een strakke, moderne uitstraling zonder te breken met het klassieke karakter van het appartement.

© Inger Marie Grini
zwart marmeren tafel met schalen

In de hele woning ligt de focus op een gevarieerd en tactiel gebruik van materialen. De aardewerken vaas en schaal zijn van Manufactura Oslo, de marmeren tafel is van Menu.

© Inger Marie Grini

Een inspiratie voor iedereen

Wat is er minder inspirerend dan een appartement dat door een investeerder is opgekocht en opgepoetst voor de verkoop? Een huis dat geen thuis is, maar een product waar je eigenlijk niets bij voelt? Een woning voor Jan en alleman.

De aanhoudende stijging van de huizenprijzen in de steden heeft geleid tot een bedrijfsmodel waarbij verwaarloosde huizen worden opgekocht, oppervlakkig worden opgeknapt, eventueel een extra kamer krijgen en vervolgens worden doorverkocht met een winst die niet in verhouding staat tot de inspiratiewaarde.

moderne scandinavische woonkamer

Dankzij de royale openingen tussen de vertrekken van het appartement is de keuken te zien vanuit de woonkamer en vice versa.
De muurverf Dark Beach Sand is van Jotun. De bank en de fauteuil zijn van Vilmers, de salontafel Plinth is van Menu en de kruk is de AML Stool van Frama.
De bijzettafel maakt deel uit van Vilde Hagelunds handgemaakte Pedestal-serie.

© Inger Marie Grini

Lees ook:

woonkamer hoek met mooie radiator bekleding

De originele radiatorombouw is geschilderd en maakt daardoor deel uit van het interieur. Op de plank zie je keramiek uit winkels in de buurt en een kandelaar, Ildhane, van Anderssen & Voll voor Nedre Foss.

© Inger Marie Grini

Haar unieke stempel

Maar dit project aan de Bygdøy allé in Oslo is aantrekkelijk, ook voor wie niet op huizenjacht is. Binnenhuisarchitect Merete Thranem Sundby van Studio Sundby drukte haar stempel op het interieur.

‘Het resultaat is een goede mix van de architectuur van het appartement, de doelgroep zoals ik me die voorstel en mijn eigen inspiratie,’ zegt Merete Thranem Sundby.

moderne minimalistische keuken in natuurlijk materiaal

Een extra grote keuken kreeg voorrang boven een extra slaapkamer. De eikenhouten kasten zijn van de Noorse keukenfabrikant Drømmekjøkkenet, de hanglampen van DCW éditions en de barkrukken van Menu. De koffieketel is een herontwerp van Tias Eckhoffs iconische versie uit 1964, gemaakt door zijn dochter Sigrid in samenwerking met Kaffebrenneriet.

© Inger Marie Grini
aardewerken schalen zwarte snijplank.

De houten lepel is van Ask Interiør, de aardewerken schalen zijn van Manufactura Oslo en de zwarte snijplank is van Artilleriet.

© Inger Marie Grini

Liefde voor eikenhout

Opvallend is dat ze doorborduurt op het gebruik van eikenhout. De originele parketvloer met Nederlands patroon hoefde alleen maar te worden geschuurd en gelakt om weer als nieuw te glanzen, en er is meer eikenhout toegevoegd aan de muren, panelen, pilaren en keukenmodules.

‘Eiken kun je op deze manier goed gebruiken om een interieur strakker te maken zonder te breken met het klassieke. Ik vind dat je waar voor je geld krijgt en de prijs is te rechtvaardigen vergeleken met gips, dat moet worden gestuukt en geschilderd.’

modern minimalistisch thuiskantoor

De ruime slaapkamer heeft plaats genoeg voor een werkruimte met uitzicht. Het bureau is van Ferm Living, de stoel van &tradition, de poef Big Foot van 101 Copenhagen en de hanglamp van Studio Sundby. De muurkleur is Granskygge van Jotun, en de panelen zijn het werk van de binnenhuisarchitect zelf.

© Inger Marie Grini

Harmonieuze balans

De kleuren van het appartement sluiten harmonieus op elkaar aan. Geen schrille contrasten of gewaagde experimenten. Toch is er genoeg voor het oog om te ontdekken.

‘De beige kleuren van Jotun accentueren het eikenhout en dragen bij tot een lichte totaalindruk. Verder heb ik de texturen gevarieerd,’ vertelt Merete Thranem Sundby.

Lees ook:

slaapkamer bijzettafel met marmeren lamp en houten panelen

Het gestoffeerde hoofdeinde van het bed past bij de eikenhouten panelen en de geschilderde muur. Op de handgemaakte Pedestal- tafel van Vilde Hagelund fungeert de marmeren lamp van Globen als een sculpturale bedlamp.

© Inger Marie Grini

Organisch spel en geometrische patronen

Het draait allemaal om het houtwerk met zijn organische spel en het geometrische patroon waarin dat hout zich schikt: vierkanten op de vloer en overgangen in de wandpanelen.

Geschilderde, matte wandoppervlakken vormen een contrast met grove of fijne stoffen, glanzende glazen voorwerpen en gepolijste steen.

BADEN IN HET HOUT.

Zelfs in de badkamer zijn royale lagen eikenhout toegepast, en de gegroefde wand uit de entree wordt met veel effect herhaald. Het wastafelmeubel, ook in eiken, is speciaal ontworpen, en de zwarte kranen zijn van Tapwell.

© Inger Marie Grini

Meer slaapkamers of een wowfactor?

Bij de indeling van de ruimte stonden de binnenhuisarchitect en de investeerder voor een dilemma: huizen met meer slaapkamers zijn vaak beter te verkopen, maar grote ruimtes hebben een wowfactor.

De keuze viel op een ruime keuken met een halfopen wand en een kookeiland. Alles in eikenhout. De eettafel staat parallel aan het eiland, waarmee de keuken een werkruimte en ontmoetingsplaats is.

Het woweffect plant zich voort van keuken naar woonkamer. De grote doorgang tussen kamers zie je veel bij oude appartementen in de buurt, en deze nodigt het oog uit om naar de kamer ernaast te dwalen.

Zelfs het meubilair is ontworpen om de visuele zintuigen te verleiden en niet alleen aan praktische behoeften te voldoen.

Lees ook:

minimalistische open kast

In de slaapkamer, bij het hoofdeinde om het hoekje, is er toegang tot een inloopkast.

© Inger Marie Grini

Een optimale flow

‘Ik vraag me altijd af wat leuk is om naar te kijken. Het oog moet steeds iets moois tegenkomen, en daar stemmen we de inrichting op af. Als je dat als leidraad neemt, samen met wat praktisch is, kun je meer sfeer en een betere flow in huis creëren,’ aldus Merete.

elegante slaapkamer met opvallende lamp en zwarte houten lambrisering

Een wand van geroet glas markeert de overgang tussen slaapkamer en badkamer, zodat de verbinding tussen de ruimtes niet te dicht wordt. Het nachtlampje Stay is van Nordlux, en boven het bed hangt de hanglamp Illan, ontworpen door Zsuzsanna Horvath voor Luceplan, als een lichtgevende en sculpturale blikvanger in de kamer.

© Inger Marie Grini