5 adviezen van de tuinexpert: Zo richt je de tuin in met buitenverlichting

Verlichting draagt bij aan een functionele en gezellige buitenruimte en geeft je tegelijkertijd de mogelijkheid om uren onder de blote hemel door te brengen.

Frisse lucht als uitlaatklep

Het afgelopen jaar hebben we meer tijd dan ooit buiten doorgebracht, en nu het tuinseizoen weer voor de deur staat, kijken we uit naar nog meer tijd in de openlucht.

Elk plekje zon telt, en of het nu bij je vakantiehuisje, in je volkstuin, op je balkon of in je achtertuin is, de frisse lucht en de natuur zorgen voor de broodnodige ontspanning.

Meer tijd in de frisse lucht

Het is een trend geworden om een buitenruimte te creëren die fungeert als een verlengstuk van onze binnenruimte, en dit stelt natuurlijk eisen aan de manier waarop we onze buitenruimte inrichten.

Het balkon, terras of de tuin wordt gezien als een ruimte voor gezelligheid, goed gezelschap en - uiteraard - ontspanning.

En juist hier speelt verlichting een centrale rol. Met de juiste buitenverlichting kun je een natuurlijke verbinding creëren tussen binnen en buiten en tegelijkertijd een extra ruimte creëren waar je nog meer tijd onder de blote hemel kunt doorbrengen.

5 tips

Tuinexpert Jesper Carl Corfitzen geeft je hier 5 tips over hoe je met behulp van buitenverlichting je buitenruimtes kunt inrichten, zodat je er optimaal van kunt genieten. Wij geven een suggestie voor een decoratieve lamp die bij elk van de tips past.

buitenverlichting
© SACKit

1. Richt de tuin in met verschillende ruimten en oases

Verdeel je tuin in zones zodat je elke zone optimaal kunt benutten. Je kunt de ruimtes met licht inkaderen en verdelen, wat een natuurlijke en discrete indeling schept terwijl het bijna geen ruimte inneemt.

SACKit-lamp voor buiten en binnen, €139.

buitenverlichting
© Philips Hue

2. Focus op flora

Bomen en struiken zijn in daglicht mooi, maar je vergeet ze vaak als het donker wordt.

Gebruik spots om decoratieve bomen en struiken als het donker is te accentueren, zodat je het hele jaar door kunt blijven genieten van de prachtige kleuren en vormen die zich buiten aftekenen.

Lily outdoorspot van Philips Hue, €319.99, voor drie stuks

buitenverlichting
© Stellar Works // designer: OEO Studio

3. Het terras of balkon verlichten

Zonder verlichting worden onze buitenruimten 's avonds heel donker en daarom gaan we dan vaak naar binnen.

Dit kan worden verholpen door het terras of balkon te voorzien van verlichting, die een uitnodigende ruimte creëert voor jou en je gasten en tevens bijdraagt tot een gezellige sfeer.

Mūn Pendant Middle van Stellar Works.

buitenverlichting
© Philips Hue

4. Bepaal de sfeer met gekleurde verlichting

Met gekleurd licht kun je een unieke ruimte creëren die bij elke gelegenheid past.

Gebruik bijvoorbeeld Philips Hue Amarant-lampen die via een app, een afstandsbediening of zelfs de stem van kleur kunnen veranderen, zodat je precies de sfeer kunt creëren die je wilt.

De lampen hebben natuurlijk ook een klassiek wit licht dat elke dag kan worden gebruikt.

Amarant lange projector van Philips Hue, €169.99.

buitenverlichting
© Light-Point

5. Verwelkom met licht

Verwelkom je gasten met verlichte looppaden die naar de voordeur leiden of versier je tuin met verlichte paden zodat je in het donker gemakkelijk de weg vindt.

Een verlichte buitenruimte kan zowel een veilig, als een gezellig gevoel geven.