Hannu's tuin in Langaland
© Pernille Kaalund

Ga op ontdekking in Hannu’s weelderige tuin op het Deense eiland Langeland

Midden in de mooie natuur van Langeland heeft tuinman en foodie Hannu een sprookjesachtige tuin aangelegd, waar weegbree, blauwe spirea en ijzerhard zij aan zij groeien in een georganiseerde chaos.

Zweed Hannu zocht nieuw tuinavontuur

Hannu Sarenström is als tuinman en foodie vooral in Zweden bekend. Hij schreef 15 boeken, waarvan het meest recente gaat over zijn tuin op het Deense eiland Langeland en de groenten en bloemen die daar groeien.

Op een dag in 2016 stond hij in zijn toenmalige tuin bij de berg Kinnekulle in Zweden, en al rondkijkend dacht hij: ‘Deze tuin is klaar, hij is perfect, dus nu hoef ik hem alleen nog maar te onderhouden.’ Dit maakte dat hij hele maal opnieuw wilde beginnen, op een nieuwe plek, met een nieuwe tuin.

Hij zette zijn huis te koop en ging op zoek naar zijn volgende tuinavontuur.

hannu's tuin in Langeland

De mooie oude boerderij uit 1860 wordt deels gebruikt als woonruimte, en deels om kookworkshops te geven. Hannu heeft een voorliefde voor de Italiaanse keuken en gebruikt voor zijn kooklessen ingrediënten die rechtstreeks uit de grote moestuin komen – hier zie je courgettebloemen, een delicatesse in Italië.

© Pernille Kaalund
Hannu's tuin in Langeland

Mede vanwege de gestreepte deuren van de boerderij besloot Hannu Kædebygård te kopen.

© Pernille kaalund

Gevallen voor de velden, blauwe luchten en het strand en water van Langeland

Dat hij dat in Denemarken vond, was eigenlijk toeval. Een Deense vriend wees hem op Langeland. Door de mooie omgeving en de schappelijke rijtijd naar Zweden had Hannu niet veel tijd nodig om de knoop door te hakken toen hij de boerderij Kædebygård zag.

Hij sloeg zijn slag en besloot zich hier te vestigen, omringd door uitgestrekte velden, blauwe luchten en veel strand en water.

Hannu's huis op Langeland

Op een echte boerderij horen natuurlijk ook kippen. Een bont gezelschap van circa 22 stuks van verschillende rassen voorziet Hannu en zijn buren van verse eieren en levert bovendien biologische mest voor de grote moestuin.

© Pernille kaalund
hannu's make in Langeland

In de parkachtige tuin kun je in de schaduw van de grote oude cederbomen, Cedrus atlantica, genieten van het uitzicht over de velden, helemaal tot aan het water.

© Pernille kaalund

Tuin heeft allerlei gezellige hoekjes

De tuin is 8000 m2 groot, en een flink deel hiervan is aangelegd als een groot park, met oude bomen, forse struiken, dichtgegroeide bloembedden, geheime plekken en – het pronkstuk van de tuin – een prachtige, oude rode beuk.

De tuin is in de jaren 1990 ontworpen door een tuinarchitect, dus er is een mooie basisstructuur.

hannu's tuin in Langaland

Vanuit de moestuin heb je een prachtig uitzicht over de wereld van Langeland, tot het oog reikt.

© Pernille kaalund

Moestuin staat centraal

Op dit moment gaat de aandacht van de tuin- en kookboekenschrijver echter uit naar de moestuin. Hannu heeft die bewust in de voortuin aangelegd, omdat het een mooie manier is om nieuwe mensen te ontmoeten.

‘In de moestuin besteed ik veel tijd aan zaaien, oogsten, wieden, knippen, opbinden, hekwerken bouwen, bemesten enzovoort, dus ik ben er vaak. Als er mensen voorbijkomen, stoppen ze geregeld even voor een praatje. En dat is een goede manier om te integreren in een nieuwe dorpsgemeenschap,’ vertelt de autodidactische tuinman.

Lees ook:

hannu's tuin in Langaland

Kool, courgette en de fraaie schermen van bronsbladige venkel groeien er rijkelijk in moestuin Hannu verbouwt hier het meeste voedsel dat hij zelf eet en ook wat voor de buren. ze gronden in de moestuin wordt beberedt met het werdur dat ijs gewied. In de moestuin wordt volgens ecologische principes. Zo wordt de grond van de bedden niet omgespit.

© Pernille kaalund
hannus have på langeland

Tomatplanten wordt ondersteund door een hek dat is gevlochten van afgevallen takken uit de tuin. Hier is de zwarte tomaat Black Opal te zien, samen met phacelia. Dit is een groenbemester, die ook nog eens heel veel insecten naar de tuin lokt.

© Pernille kaalund

Een georganiseerde chaos

Langs de weg staat een gevlochten hek van kromme oude takken, met daartegenaan een haag van rode, groene en zwarte tomaten, om de moestuin af te bakenen. Hier fladderen constant vlinders en klinkt het rustgevende gezoem van bijen, dat alleen weleens verstoord wordt door het geluid van een kraaiende haan of een tractor.

En al lijkt het een wild landschapje, waar sla en kruiden lukraak door elkaar groeien, metershoge zonnebloemen zich naar de hemel uitstrekken, zomer bloemen tussen enorme kolen omhoogsteken en slingerpaadjes zich langs eindeloze rijen gele en groene courgettes, kleurige dahlia’s, komkommerkruid en kleine peperplanten kronkelen, er zit toch orde in de chaos.

hannus have på langeland

Prachtige zomerbloemen schitteren tussen de groenten en hekwerken in de grote moestuin – hier hemelsblauw komkommerkruid naast de mooie witte cosmea.

© pernille kaalund

De tuin geeft rust

De moestuin levert Hannu het grootste deel van het jaar groenten en het hele tuinseizoen mooie boeketten op. Alles wordt biologisch geteeld, zonder chemicaliën of bestrijdingsmiddelen. Niets wordt verspild. Hannu maakt hekken en plantensteunen van takken uit de tuin, bedekt de paden met onkruid uit de borders en gebruikt de mest van de kippen die in de ren naast de moestuin lopen.

‘Een tuin kan vele gezichten hebben, en het gaat erom dat je vindt wat bij jou past. Deze tuin is weelderiger en minder beheerst dan mijn oude tuin, maar ik doe wat ik kan en waar ik me goed bij voel. De tuin doet ook iets voor mij, hij helpt me en voedt mijn ziel. De tuin leert me dat ik ook goed voor mezelf moet zorgen.’