© Foto's: Melissa Hegge

Een modern interieur met karakter

De bewoners van dit appartement reizen veel maar vonden in de stad Avignon een thuisbasis.

Ann Krisitn en Clement

Ann Kristin en Clement zijn vaak verhuisd, maar na vijf jaar in Azië is Avignon nu hun vaste stek.

© Foto's: Melissa Hegge

Verstokte wereldreiziger

Als vrouw van een piloot is Ann Kristin gewend dat de wereld aan haar voeten ligt. Maar zelfs een verstokte wereldreiziger heeft een plek nodig om thuis te komen.
'We leefden als nomaden, woonden in gehuurde appartementen in allerlei steden, al naargelang waar Clement werkte. Jarenlang was dat hartstikke leuk, maar op den duur kregen we behoefte aan een vaste plek, een thuisbasis', zegt Ann Kristin Johansen.
Zij en haar man Clement Vieubled woonden toen vijf jaar in Ho Chi Minhstad in Vietnam, en overwogen al een tijdje om terug naar huis te gaan. Op vakantie in het Franse Avignon, waar Clement vandaan komt, was hun zoektocht – plotseling – voorbij.

Thuisbasis

'Clement had zonder dat ik het wist een bezichtiging geregeld in een appartement in de oude stad, een prachtig deel van Avignon. We vielen voor de ruimtelijkheid, de flow en de grote hoeveelheid daglicht. Het plafond is bijna 4 meter hoog', vertelt Ann Kristin. Enthousiast besloten ze het appartement te kopen en te verhuizen, en zo werd Avignon hun thuisbasis.

Voor de woonkamer heeft Ann Kristin een kast ontworpen en laten bouwen die over de hele wand loopt en de hoek om gaat. Daar is een radiatorombouw gemaakt, die eruitziet als een ladekast. Achter het dichte deel in het midden is de televisie weggewerkt. Het meubel is een tint
donkerder geverfd dan de wand, in Torturelle No 1960 van Peintures 1825. Op de kast staat Ann Kristins favoriete lamp, de Atollo van Oluce.

© Foto's: Melissa Hegge

'In elk geval zijn we hier het vaakst en noemen we het thuis’
Het stel heeft ook een appartement in Oslo, waar Ann Kristin op dit moment werkt. Hoewel ze nog steeds veel reizen, vinden ze het fijn om vaker dicht bij familie te zijn.
Avignon ligt in het zuiden van Frankrijk, aan de Rhône. De binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en de architectuur is uitgesproken historisch. Bijna alle gebouwen zijn opgetrokken uit de lokale kalksteen, waardoor de stad er ‘gewhitewasht’ uitziet.

De 3 meter hoge ramen ogen bijna klein in deze ruimte, waarvan de hoogte wordt benadrukt door de gordijnen van vloer tot plafond. ‘De originele ramen moeten eigenlijk worden vervangen, want het houtwerk is niet goed meer. Maar omdat het moeilijk is om nieuwe ramen te krijgen met zo’n mooie detaillering, houden we ze,’ zegt Ann Kristin.

© Foto's: Melissa Hegge

In de woonkamer vind je meerdere sporen van de vele reizen van het stel. Zo waren de presse-papiers van groen marmer in 1926 onderdeel van de deurkozijnen van het fabrieksgebouw waar nu Tate Britain in zit. De sculptuur van Volta voor The Conran Shop is geïnspireerd op het werk van de kunstenaar Alexander Calder.

© Foto's: Melissa Hegge

Make-over

'Ik vind het heerlijk om al die mooie gebouwen te zien als ik naar buiten kijk,’ zegt Ann Kristin. Ze is blij met haar nieuwe woonplaats, én met haar woning, die een flinke make-over heeft gekregen. 'Tijdens de bezichtiging zagen we dat de ziel uit het appartement was gehaald: al het lijstwerk ontbrak en de deuren klopten niet. Maar we dachten dat we er met wat cosmetische aanpassingen wel zouden zijn,’ vertelt Ann Kristin.

De keuken van Schmidt beslaat de hele wand en spiegelt het dressoir in de woonkamer. De fronten zijn greeploos en alles is ton-sur-ton, inclusief het werkblad van een composiet en de kraan van Bianco. De oven, de koelkast en de wijnkoelkast zijn weggewerkt, alleen de spoelbak en het fornuis zijn zichtbaar. De eettafel is van Ferm Living en de antieke Cantilever-stoelen van Mart Stam zijn van Clements moeder geweest. De vier Cab-stoelen van Mario Bellini voor Cassina zijn ook vintage en komen van een tweedehandswinkel in Parijs.

© Foto's: Melissa Hegge

Mid-century stijl

Zo gaat het echter nooit. Zeker niet als je interieurarchitect bent. Het stel heeft uiteindelijk de oude keuken gesloopt en verplaatst. De ruim 100 jaar oude travertijnen vloer is gepolijst, en er zijn details als lijstwerk en panelen toegevoegd.
'Nu heeft het appartement zijn historische details weer terug, die een mooi contrast vormen met het moderne interieur', zegt Ann Kristin.

Clement en zij houden van de klassieke mid-century stijl: strakke lijnen, maar wel karakteristiek.

De lambrisering, de paneeldeuren en het lijstwerk heeft Ann Kristin ontworpen met inspiratie van gebouwen uit de omgeving. Wanden, plafond en houtwerk zijn in dezelfde rozetint 242 Diva van Flamant geverfd, wat rustig oogt. Bij het bed staat de bijzettafel Androgyne van Menu. Ook de wandlamp is van Menu.

© Foto's: Melissa Hegge

Het eikenhouten visgraatparket in de slaapkamer is waarschijnlijk origineel, net als het Franse balkon. De kleur van de gordijnen past mooi bij de wanden.

© Foto's: Melissa Hegge

Dat de kast van Montana bestond in een tint die dicht bij de muurkleur ligt, was een toevalstreffer. Het bureau is van Gubi, met een vintage Eames-stoel en een Tolomeo-lamp.

© Foto's: Melissa Hegge

Schatkamer

'We hebben veel meubels geërfd van mijn schoonmoeder – haar huis was echt een schatkamer! Verder hebben we een paar dingen gekocht die we echt graag wilden hebben. Nu we een eigen plek hebben, is het belangrijk om na te denken over onze stijl en wensen. Het moet echt een thuis zijn.'

De badkamer heeft geen daglicht en kreeg daarom witte tegels. ‘Door de metrotegels rechtop te plaatsen, hebben we de ruimte visueel hoger gemaakt,’ zegt Ann Kristin. Het badkamermeubel is van Kvik, de spiegel van House Doctor en de kraan van Lussostone.

© Foto's: Melissa Hegge

De badkamer is helemaal nieuw, omdat de oude – met roze mozaïektegels – ouderwets en aan vervanging toe was. Het enige wat mocht blijven, is een kozijn van
zwart marmer, dat het uitgangspunt werd voor de vloer. De doucheset en kranen zijn van Lussostone. Uiterst links zie je de deur waarachter de wasmachine en droger zich bevinden.

© Foto's: Melissa Hegge

In de trap komt de historische architectuur van het gebouw ook duidelijk terug. Ann Kristin wilde dat gevoel doorzetten in haar eigen appartement.

© Foto's: Melissa Hegge